550x90

Sondre Moen rikkoi 30 vuotta vanhan Norjan maratonennätyksen

Sondre Nordstad Moen. Kuva: Deca Text&Bild

Sondre Nordstad Moen. Kuva: Deca Text&Bild

Sunnuntai oli monen suuren kevätmaratonin päivä Euroopassa. 42,2 kilometrin matkaa juostiin muun muassa Pariisissa, Rotterdamissa ja Hannoverissa.

Saksan Hannoverissa Sondre Nordstad Moen teki maratonin uuden Norjan ennätyksen kymmenen sekunnin erolla entiseen, kun kello pysähtyi aikaan 2.10.07. Ajalla irtosi kolmas sija kenialaisten Allan Kipronon ja Philip Sangan takana.

Norjan ennätys oli aikakin rikkoa, sillä entinen vuonomaan paras kellotus oli Geir Kvernmon nimissä vuoden 1987 Lontoon maratonilta. Hannoverin viimeisillä kilometreillä vanha ennätys oli vaarassa jäädä voimaan, sillä 26-vuotiaan Moenin loppu oli haastava.

- Väsyin loppua kohden, Moen kertoi Norjan yleisurheiluliiton sivuilla.

- Ensin tuli pistos 34 ja 37 kilometrin välillä. 38 kilometrin jälkeen en kyennyt enää hengittämään normaalisti, joten menetin 10-15 sekuntia lopussa, hän selvitti.

Samalla juoksulla alittui Lontoon MM-raja 2.14.30 selvällä erolla. Rion olympialaisissa Moen oli maratonilla 19:s.

Maratonin Suomen ennätys 2.10.46 on Janne Holménin nimissä.

Pariskunta nopein Pariisissa

Pariisin maratonin voittoon juoksi Paul Lonyangata. Kenialaisvoittaja kellotti 2.06.08 jääden Kenenisa Bekelen vuoden 2014 reittiennätyksestä reilun minuutin verran.

Stephen Chebogut jäi Lonyangatalle 48 sekuntia juosten toiseksi ja kilpailun kolmas Solomon Yego 15 sekuntia kakkosmiehen takana.

Naisten kilpailun voittoon juoksi miesten voittajan Lonyangatan vaimo Purity Rioniripo ennen Agnes Barsosiota ja Flomena Cheyechia. Voittajan aika oli 2.20.54.
Pariisin maratonille oli ilmoittautunut tänä vuonna peräti 57 000 ihmistä.

Rotterdamissa miesten ykkönen oli Kenian Marius Kimutai ajalla 2.06.04. Hän jätti lopussa taakseen maanmiehensä Lawrence Cheronon ja Labar Koririn, jotka juoksivat seuraaville sijoille.

Naisten maratonin voitto meni Etiopian Meskerem Assefalle ajalla 2.24.18. Hänelle yhdeksän sekuntia hävisi Bahrainin Eunice Chumba. Kolmas oli Kenian Lucy Karimi.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri