550x90

Berhanu ja Baysa puolustavat voittojaan huomenna Bostonin maratonilla

Galen Rupp on yksi Bostonin maratonin ennakkosuosikkeja. Kuva: Hasse Sjögren/Deca Text&Bild

Galen Rupp on yksi Bostonin maratonin ennakkosuosikkeja. Kuva: Hasse Sjögren/Deca Text&Bild

Bostonin maraton juostaan maanantaina jo 121. kerran.

Puolustava mestari Etiopian Lemi Berhanu Hayle on yksi miesten kilpailun ennakkosuosikeista. Hän kukisti vuosi sitten vain 21-vuotiaana kaksinkertaisen Bostonin maratonin voittajan Lelisa Desisan. Hayle valittiin myös edustamaan Etiopiaa Rion olympialaisiin, jossa hän sijoittui maratonilla sijalle 13. Hän voitti myös tammikuussa Xiamenin maratonin aikaan 2:08:27. Haylen ennätys on 2:04:33, minkä hän juoksi Dubaissa tammikuussa 2016.

Lelisa Desisan ei ole tänä vuonna Bostonin viivalla, mutta aikaisempien vuosien mestareista mukana ovat vuoden 2012 ykkönen Kenian Wesley Korir, 34, sekä vuoden 2014 nopein 42-vuotias Yhdysvaltojen Mebrahtom Keflezighi. Keflezighi on vuoden 2004 olympiamaratonin hopeamitalisti. Hänen voittonsa tämän kevään Bostonin maratonilla olisi yllätys, mutta niin se oli myös vuonna 2014.

Yhdysvaltojen joukkueessa Rion olympiamaratonilla juosseet Galen Rupp ja Jared Ward ovat myös mukana Bostonissa. Rupp nappasi Riosta pronssia, jonka lisäksi hän juoksi hopealle Lontoon olympialaisten kympillä. Rupp on kärsinyt jalkavaivoista tänä keväänä, mutta juoksi kuitenkin lupaavan puolimaratonin (1:01:59) hiljattain Prahassa.

Naisten hallisteva mestari Baysa mukana taistelussa

Kuten miesten kilpailussa myös naisten puolella hallitseva mestari Atsede Baysa on mukana. Baysa on voittanut myös kahdesti Chicagon maratonin, viime vuonna hän juoksi voitokkaan Bostonin maratonin lisäksi ainoastaan Chicagon maratonin, jossa hän sijoittui kuudenneksi.

Baysan lisäksi mukana on myös kaksi muuta aiempaa Bostonin mestaria. Vuoden 2015 voittaja Caroline Rotich on ilmoittautunut mukaan. Hän keskeytti Bostonin maratonin viime vuonna, eikä ole kilpaillut maratonilla sen jälkeen. Myös vuoden 2014 voittaja Buzunesh Deba on yksi kilpailun ennakkosuosikeista. Vaarallinen, mutta ailahtelevainen juoksija pitää hallussaan Bostonin maratonin reittiennätystä 2:19:59. Hän on napannut New Yorkin maratonilta kaksi kakkossijaa. Bostonin maratonilla hän sijoittui vuonna 2015 kolmanneksi ja vuonna 2016 seitsemänneksi, mutta ei juossut maaliin New Yorkin maratonilla kumpanakaan vuonna.

Kovimmalla tilastoajalla Bostonin maratonille starttaa Kenian vuoden 2014 puolimaratonin maailmanmestari Gladys Cherono. Hänen ennätyksensä on 2:19:25 vuoden 2015 Berliinin maratonilta. Chernono on juossut kuitenkin vain kaksi maratonia, eikä yhtään vuoden 2015 jälkeen.

Yksi naisten kilpailun ennakkosuosikeista on myös ehdottomasti Edna Kiplaga. Hän on kaksinkertainen maratonin maailmanmestari (2011 ja 2013), jonka lisäksi hän on voittanut Lontoon ja New Yorkin maratonit. Hän juoksi Lontoon maratonilla kakkoseksi viisi vuotta sitten, jolloin hän kellotti uudeksi ennätyksekseen 2:19:50.

-Iaaf.org

Premiumsport.fi

ulvang banneri