550x90

Jarkko Järvenpää uuvutti muut kovalla alkuvauhdilla SM-maantiellä

Kuva: Jarno Maimonen

Kuva: Jarno Maimonen

Jarkko Järvenpää ja Anne-Mari Hyryläinen eivät jättäneet epäselväksi ketkä ovat kotimaisen puolimaratonin valtiaat tällä haavaa.

Järvenpää vei maantiejuoksun Suomen mestaruuden Espoon Tapiolan Urheilupuistossa täydellisellä soolojuoksulla ajalla 1.05.12. Se on kevään kotimainen kärkinoteeraus 1.05.12. Hyryläinen voitti naisten sarjan ajalla 1.14.10.

Haastajaa ei kummallekaan löytynyt. Turun Weikkojen Tuomas Jokinen kiristi miesten kilpailussa toiseksi ajalla 1.06.55. Hän pudotti pitkällä kirillä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jaakko Niemisen pronssille. Nieminen ehti maaliin ajassa 1.07.06.

Hyvän vireen äitiysloman jälkeen löytynyt Viipurin urheilijoiden Nina Chydenius oli naisten kilpailussa toinen ennätyksellään 1.20.13 ja Forssan Salaman Annemari Kiekara kolmas (1.21.09).

- Aika kertoo kaiken. Mies on kunnossa, tosin vähän piti matkalla varmistella, että paikat pysyvät kunnossa, oli sen verran viileä, Järvenpää sanoi SUL:n tiedotteessa.

Tampereen Pyrinnön kokeneelle juoksijalle puolimaratonin Suomen mestaruus oli uran ensimmäinen. SM-kisaa viime vuodet hallinnut Lahden Ahkeran Jussi Utriainen jätti juoksun väliin. Järvenpään taktiikka se ei muuttanut. Vauhti oli reipas varsinkin alkumatkasta.

- Huomasin vasta lähtöviivalla, että Jussi ei ole mukana. Kun on kunnossa, parempi juosta rehellinen juoksu, Järvenpää setvi taktiikkaansa.

Jokisen kiri puri

Toinen sija ratkesi 19 kilometrin kohdalla, kun Jokinen alkoi tehdä eroa Niemiseen.

- Tiesin, että Jaakko on kova lopussa. Siinä 19 kilometrin kohdalla kiristin ja sain tehtyä pienen eron. Muuten minulta kunnon mukainen suoritus, kertoi Jokinen, jolla oli syksyllä parin kuukauden juoksutauko pakaravaivan takia.

- Nyt harjoitusmäärät ovat vielä lapselliset 100 kilometriä viikossa. Sitä ei oikein voi pitää kestävyysjuoksuharjoitteluna. Kauden päätavoitteet ovat Kalevan kisoissa, Jokinen tuumi.

Riiassa lääketiedettä opiskelevalle Niemiselle kuluva vuosi on ollut opintojen osalta niin vaativa, että juoksuharjoittelua on ollut pakko rukata hieman.

- Valmentajan kanssa on löytynyt hyvä kompromissi harjoittelun ja opiskelun välille. Tässä kilpailussa tuli kuitenkin noutaja, kun Tuomas alkoi hiillostaa pitkällä kirillä, Nieminen tunnusti.

Hyryläinen: Ihan ok aika

Hyryläinen aloitti naisten kilpailun reipasta vauhtia, mutta kolea sää vaatii loppumatkasta veronsa.

- Alussa mentiin sellaista 1.13.00 loppuaikaan tähtäävä vauhtia. Otin siinä meidän ryhmässä sitten keulapaikan ja vedin pari kierrosta, kun huomasin, että vauhti alkoi hiipua. Sitten huomasin, että oli sen verran viileä, etten saanut kehosta ihan parasta virettä irti, Hyryläinen sanoi.

- Ihan ok aika, kun huomioi, tätä kisaa varten harjoitteluun tehtiin vain pieni kevennys.

Saksassa asuva Chydenius on 14-kuukautisen lapsen äiti. Äidiksi tulon jälkeen hän on juossut Espoon puolimaratonilla syntyneen ennätyksen lisäksi maratonin ennätyksekseen 2.50.22.

Espoon kilpailussa juoksu oli rahtusen työteliästä.

- Ei ollut oikein kisafiilistä. Epäröin juoksuun osallistumista viimeiseen asti. Treenit ovat menneet hyvin, mutta arki on ollut rankkaa, Chydenius tuumi.

Kiekaran ajatuksissa on juosta SM-maastojen ja mahdollisesti Pyynikkijuoksun kautta Tukholman maratonille, jonne pitkä kilpaura päättyy.
- Kun harjoittelu on ollut yhdessä hölkkäilyä, ei voi hirveitä odottaa. Tuntuu, että jalat iskevät vastaan, Kiekara tuumi ja viittasi lenkkikaverilla aviomieheensä Mika Kiekaraan.

- En lupaa mitään, mutta Tukholman maratonin haluaisin yrittää juosta.

Tulokset

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri