550x90

Huippujuoksijat yrittävät alittaa 2 tunnin maagisen rajan maratonilla

Eliud Kipchoge on yksi kahden tunnin maratonrajaa yrittävistä juoksijoista. Kuva: Deca Text&Bild

Eliud Kipchoge on yksi kahden tunnin maratonrajaa yrittävistä juoksijoista. Kuva: Deca Text&Bild

Kolme maailman kovimpiin kestävyysjuoksijoihin kuuluvaa miestä, Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa ja Zersenay Tadese yrittävät tehdä mahdottomasta mahdollista ja pyrkivät alittamaan kahden tunnin rajan maratonilla.

 

Kenkävalmistaja Niken sponsoroima tapahtuma kantaa nimeä Breaking2 ja se järjetetään Formula 1-sarjasta tutulla Monzan radalla Italiassa lauantaina. Yhteensä 2,4 kilometrin mittaista rataa kierretään 17,5 kierrosta. Kolmella maratoonarilla on apunaan lähes 20 jänistä, jotka yrittävät pitää yllä kahden tunnin vauhtia.

Maratonin olympiavoittajan Kipchogen ennätys on 2:03:05, Tadesella 2:10:41 ja kaksinkertaisella Bostonin maratonin voittaja Desisalla 2:04:45. Tadesen ennätys on kahteen muuhun mieheen verrattuna vaatimaton, mutta hänen puolimaratonin ennätyksensä on 58:23, mikä on samalla matkan maailmanennätys.

Maratonin maailmanennätys on Dennis Kimetton nimissä oleva 2:02:57, joten siitä pitäisi ottaa lähes kolme minuuttia, jotta kaksi tuntia alittuisi. Tavallisesti ME-parannuksissa aika on parantunut muutamilla sekunneilla tai korkeintaan minuutilla.

Asiantuntijat ovat arvelleet, että onnistumisen mahdollisuudet kahden tunnin alitukseen lauantaina ovat noin nolla prosenttia. Monzassa kaiken pitäisi onnistua kohdalleen säätilaa myöten, eikä senkään uskota mahdollistavan huimaa yritystä.

Mutta yrittänyttä ei laiteta. Ennätysyritys käynnistyy kello 6.45 Suomen aikaa ja sitä on mahdollista katsoa esimerkiksi Niken Facebook-sivuilla. Miehet lähtevät joka tapauksessa reippaasti alle kolmen minuutin kilometrivauhtia ja pyrkivät pitämään ME-tahtia yllä koko maratonin ajan. Vaikka kahden tunnin raja ei alittuisi, saatetaan Monzassa silti nähdä kova maratonaika.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri