550x90

Yöjuoksu lumosi Bodom Traililla - Ansio ja Oravamäki voittoihin päämatkalla

Henri Ansio on lähes voittamaton kotimaan polkujuoksukisoissa. Kuva: Kari Poppis Suomela

Henri Ansio on lähes voittamaton kotimaan polkujuoksukisoissa. Kuva: Kari Poppis Suomela

Ennakkosuosikit Maija Oravamäki ja Henri Ansio lunastivat heihin kohdistuneet odotukset Suomen suurimmassa polkujuoksutapahtumassa Bodom Trailissa. Kaksipäiväiseksi laajentuneeseen kilpailuun osallistui Espoon Pirttimäessä lopulta lähes 1700 juoksijaa.

SM-puolimaratonilla pari viikkoa sitten seitsemänneksi omalla ennätysajallaan (1.08.51) sijoittunut Ansio näytti, että hänen kevätkuntonsa on rautaa. Ansio alitti Bodom Trailin puolimaratonilla puolentoista tunnin haamurajan 14 sekunnilla ja uusi viime vuoden voittonsa 40 sekunnin turvin ennen maajoukkuetason suunnistajaa Antti Parjannetta.

- Reittiennätys oli kieltämättä yllätys. Huomenna sunnuntaina olisi vielä SM-maastot tiedossa ja tarkoitus oli hieman säästellä. Eka kierros (12 km) mentiin reipasta vauhtia, mutta ei liian kovaa. 15 kilsan kohdalla laitoin vähän vauhtia lisää ja Antti alkoi jäädä, Ansio kertasi kisan ratkaisuhetkiä.

Viime vuonna lähes voittamattomana kotimaan polkujuoksuissa kilpaillut Ansio ahmi talven aikana kilometrejä noin 150 kilometrin viikkotahdilla. Kaikki tähtää menestykseen polkujuoksun MM-kisoissa Italiassa kesäkuun puolivälissä. Vuosi sitten Ansio oli kovassa seurassa sensaatiomaisesti 15:s.

- Matka on 49 km ja korkeuseroa on noin 3000 metriä. Voisin kuvitella, että se on minulle optimaalimatka. Jos kaikki osuu kohdalleen, niin olen haaveillut 10 joukkoon sijoittumisesta.

Ennen Italian reissua Ansio kilpailee ahkerasti. Maastojuoksun SM-kisojen lisäksi kalenterissa on mm. Helsinki City Run ja NUTS Karhunkierros (53 km).

Ansion ja Parjanteen jälkeen Buff Trail Tour Finlandin avauskilpailun kolmanneksi sijoittui nousujohteisesti kehittyvä Sami Vähänen ajalla 1.31.36.

Maija Oravamäki. KuvaJuhaSaastamoinen 

Maija Oravamäki. Kuva: Juha Saastamoinen

Oravamäki loi kuntopohjansa hiihtämällä

Hyvä talviharjoittelu näkyi myös Maija Oravamäen menossa. Hän kukisti pahimman vastustajansa Jaana Monosen neljällä minuutilla ja pysäytti kellot uuteen reittiennätykseen 1.43.20.

- Hiihdin talvena tosi paljon kilpaa, ja se auttoi kehittämään hapenottokykyä näitä polkujuoksuja ajatellen. Toki myös pitkästä juoksutaustastani on hyötyä, vaikka tuntuu, että iän karttuessa se etu vähenee koko ajan, Oravamäki naurahti.

Oravamäki jättää rankan Karhunkierroksen väliin ja keskittyy Italian MM-kisoihin.

- Matka on sopivan "lyhyt" ja odotan kisaa hyvällä mielellä. Noususumma ei niinkään hirvitä, vaan suurin haaste meille suomalaisille - tai ainakin itselleni - ovat pitkät alamäet, joissa jalkoihin kohdistuu kovat iskutukset.

Kilpailun kolmas oli Oravamäen tavoin kokenut juoksija, Maria Söderström, 50 sekuntia Monosta hitaampana.

Yöjuoksu tarjosi mystiikkaa ja elämyksiä

Bodom Trailissa kilpailtiin ensimmäistä kertaa 10 kilometrin pituisessa Bodom Night by Petzl -yökisassa. Otsalamput, soihdut, heijastimilla merkitty rata sekä Veikko Lappalaisen valotaideteokset loihtivat kilpailuun maagisen tunnelman.

- Aika harva käy lamppu päässä metsässä lenkillä ja tällaisen tapahtuman kautta saatiin sitä kokemusta jaettua. Ja palautteen perusteella osanottajat tykkäsivät tästä uudistuksesta kovasti, kilpailunjohtaja Terho Lahtinen iloitsi.

Ensimmäisen yöjuoksun voittoon kirmasivat Minna Hyvärinen ja Antti Parjanne. Molemmat voittivat myös Bodom Doublen, jossa paremmuus ratkesi yökisan ja 21 kilometrin yhteisajan perusteella.

- Oli kivaa nautiskella eilen yökisassa, tosi hyvä uudistus tämä tupla. Hieman se yökisa kieltämättä painoi jaloissa tänään, enkä pystynyt haastamaan Ansiota loppuun asti, Parjanne sanoi.

Pari viime vuotta loukkaantumisten kanssa kamppailut Parjanne ei mahtunut suunnistuksen maailmancupin valintakisoihin tai Huippuliigaan, joten hän on päättänyt satsata polkujuoksuun.

- Yritän päästä vielä mukaan Karhunkierrokselle ja sitten olisi tarkoitus mennä NUTS Pallakselle sekä Nuuksio Classiciin, totesi Parjanne, joka kilpaili Bodom Trailissa mitä ilmeisemmin häntäluu murtuneena.

Ulkomaisten osanottajien määrät kasvussa

Tapahtuman uutuuksiin lukeutui myös yritysryhmille ja kaveriporukoille suunnattu Bodom Team, jossa tarjolla olivat 7 ja 10 kilometrin matkat. Joukkuekisa innosti mukaan yli 360 osanottajaa, ja monille kisa oli ensimmäinen kosketus lajiin.

Silmiinpistävää oli myös ulkomaisten juoksijoiden määrän kasvu. Sama trendi on ollut nähtävissä myös muissa tapahtumissa.

- Nyt on saatu kotimaisia kisoja paremmin kansainvälisiin kalentereihin ja panostettu markkinointiin. Sitä kautta tietoisuus Suomen upeista maisemista ja poluista on levinnyt, kilpailunjohtaja Terho Lahtinen uskoo suosion syyksi.

- Tämä oli todellista polkujuoksua metsässä. Verrattaessa vuoristopolkuihin, kaikki ylämäet olivat helppoja juosta. Oli myös valtavan mukavaa nähdä satoja leppoisasti juoksuun suhtautuvia samalla reitillä. Keski-Euroopassa useiden kilpailujen osallistujat koostuvat vain pienestä joukosta eliittijuoksijoita. Yllätyin, kuinka henkisesti vaativa reitti oli. Jouduin jatkuvasti keskittymään, jotta en kaatuisi tai jäisi jumiin mutaisiin kohtiin, kertoi saksalainen Philipp Reiter.

Ylipäänsäkin kiinnostus luontoliikuntaa ja retkeilyä kohtaan on vahvassa kasvussa. Kesäkuussa Hossaan avataan maamme 40. kansallispuisto, mikä lisää entisestään kiinnostusta suomalaiseen luontoon.

- Olen itsekin retkeillyt Hossassa ja siellä on aivan upeat polkujuoksualustat mahtavissa maisemissa. Toivottavasti jokin paikallinen taho järjestäisi sinnekin joskus polkujuoksukisan, Bodom Trailin lisäksi Nuuksio Classicin perustajiin lukeutuva Lahtinen virnistää.

Tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri