550x90

Jarkko Järvenpää, Camilla Richardsson ja Topi Raitanen juhlivat mestaruuksia Vierumäellä

Camilla Richardsson. Kuva: Jarno Maimonen

Camilla Richardsson. Kuva: Jarno Maimonen

Topi Raitanen sekä ensimmäistä yleisen sarjan maastomestaruuttaan juhlinut Camilla Richardsson ottivat aikuisten mestaruudet sunnuntaina Vierumäellä jatkuneissa maastojuoksun SM-kilpailuissa. Järvenpää urakoi 12 kilometrin mestaruuden jatkoksi neljän kilometrin pronssin.

Järvenpää ja Richardsson juoksivat kepeästi voittoon. Raitanen joutui rajumpaan kamppailuun miesten 4 kilometrin kilpailussa.

Vasa IS:ää edustavan Richardssonin voitto naisten 6 kilometrin kilpailussa oli erityisen vakuuttava, sillä hän palasi tiistaina Yhdysvaltain harjoitusleiriltä. Pitkä lentomatka ja aikaero eivät kuitenkaan näkyneet askeleessa.

- Tosi hyvin kulki, vaikka olin ennakkoon epävarma suorituskyvystäni, Richardsson iloitsi.

Richardsson lähti matkaan tarkoituksena kiristää vauhtia maalia kohden. Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen oli hetken muilta karussa, sitten vauhtia piti Lahden Ahkeran Kristiina Mäki, kunnes Richardsson otti komennon ennen viimeistä lenkkiä.

- Taktiikka onnistui kuten suunnittelin ja rata oli hyvä. En ole hyvä mäkijuoksija, mutta täällä mäet olivat sen verran pieniä, että ne eivät haitanneet, Richardsson kertoi.

Richardsson oli vauhtinsa lisäksi tyytyväinen Arizonan Flagstaffissa pitämäänsä yli kuukauden leiriin.

- ­Se oli paras leirini ikinä, Richardsson kertoi.

Mäki juoksi hopealle 15,4 sekuntia Richardssonin perässä, ja Forssan Salamien Janica Mäkelä otti pronssin 29,2 sekuntia Richardssonin jälkeen. Peiponen tuli maaliin neljäntenä ennen Sara Kuivistoa ja Annemari Kiekaraa, joka on päättämässä pitkää uraansa Tukholman maratonille kesäkuussa.

Mäki kärsi hallikaudella pakaravammasta ja jalkapohjan jänteen tulehduksesta. Mäkelä oli maastoissa mitaleilla 2015, mutta on kärsinyt pitkään akillesvammasta.

- Olen iloinen ja yllättynyt, Mäkelä iloitsi SM-pronssista.

- Olen vihdoin ollut terveenä, mutta olen tehnyt vain perusharjoittelua.

Järvenpää jaksoi kahdesti mitaleilla

Päivän toisessa startissa Järvenpään voimat riittivät pronssiin, kun vain HKV:n Raitanen ja Kuopion Reippaan Samu Mikkonen pääsivät häneltä loppuratkaisuissa karkuun.

Raitanen otti 4 kilometrin mestaruuden 3,7 sekunnin erolla Mikkoseen ja 4,8 sekunnin erolla Järvenpäähän.

Raitanen uusi mestaruutensa viime vuodelta, vaikka hän lähti epävarmana taipaleelle. Hän epäili virettään, koska hän teki talven varusmiespalveluksen takia ensimmäisen rataharjoituksensa vasta viime keskiviikkona.

- Olin epävarma, mutta toisaalta niin se juuri onkin, että perustaso pitää saada sellaiseksi, että pystyy rutiinisuorituksellakin alle kolmen minuutin kilometrivauhtiin, Raitanen totesi.

Raitanen pelkäsi lopussa etenkin kirivoimaista Mikkosta.

- Oli pakko vähän pitää vauhtia, etteivät mailerit pääsisi kirissä ohi, Raitanen sanoi.

Raitasen tavoitteet ensi kesäksi ovat suunnistuksen MM-kisat ja yleisurheilun nuorten EM-kisat. Kisat järjestetään viikon välein heinäkuun alussa.

- Olisi hieno päästä nuorten EM-kisoihin. Kunto ainakin olisi kohdillaan, kun ne järjestetään vain viikko MM-suunnistuksen jälkeen, Raitanen kaavaili.

Raitasen tähtää suunnistuksessa sprinttiviestiin ja radalla estejuoksuun.

Mikkonen arasteli

Maileri Mikkonen oli tyytyväinen hopeaansa, mutta harmitteli jälkeenpäin hienoista varovaisuuttaan.

- Yritin juosta fiksusti, mutta nyt vähän harmittaa, etten lähtenyt rohkeammin Raitasen vauhtiin, Mikkonen kertoi maalissa.

- En kuitenkaan pidä itseäni maastojuoksijana, joten olen hopeaan tyytyväinen.

Mikkosen kesän päätähtäin on 23-vuotiaiden EM-kisoissa.
Tuplamestaruutta tavoitellut Järvenpääkin oli lopulta tyytyväinen pronssiin.

- Ihan kiva. En olisi kovempaa päässyt ja loppu tuli hyvin, Järvenpää totesi toisesta startistaan.

- Olisi pitänyt vaan enemmän säästellä ensimmäisessä juoksussa.

Kesän päätavoitteekseen Järvenpää kertoi vitosen ja kympin tuplamestaruuden Seinäjoen Kalevan kisoissa.

Tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri