550x90

Kenialaiset hallitsivat 64 000 juoksijan Göteborgsvarvetia

Kuva: Maratonfoto

Kuva: Maratonfoto

Lauantaina juostiin maailman suurimpiin puolimaratoneihin kuuluva Göteborgsvarvet Ruotsin toiseksi suurimmassa kaupungissa.

Kenialaiset olivat odotetusti nopeimpia. Miesten puolella viisi ensimmäistä tuli Keniasta. Naisissa neljä ensimmäistä olivat kenialaisia.

Lämpimissä ja tuulisissa olosuhteissa miehet eivät kyenneet viimevuotiseen tunnin alitukseen. Voittaja Geoffrey Yegon pysäytti kelot aikaan 1.00.19. Hän löi Amos Kipruton lopussa viidellä sekunnilla.

- Yritin alittaa reittiennätyksen, mutta se ei ollut helppoa, minun on tultava ensi vuonna uudestaan, kertoi voittaja Yegon ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle.

Viime vuonna Richard Mengich teki reittiennätyksen 59.35. Tänä vuonna hän pysyi kärjen mukana ensimmäisen 10 kilometriä, mutta sen jälkeen hän tippui ja keskeytti kilpailun.

Göteborgsvarvet oli myös puolimaratonin Ruotsin kansallinen mestaruuskilpailu. Ruotsin mestariksi juoksi veteraani Mustafa Mohammed ajalla 1.05.18. Hopealle juoksi Ebba Tulu Chala kuusi sekuntia voittajasta. Mikael Ekvall oli kolmas 23 sekuntia mestarista.

Suomen ennätys edelleen Viron ennätystä kovempi

Suomalaisia kärkivauhdissa ei nähty. Viron maratoonari Roman Fosti yritti alittaa 1.03 Göteborgissa. Tämä olisi ollut uusi Viron ennätys ja se olisi voinut olla myös kovempi kuin yhdenkään suomalaisen juoksema puolimaraton. Fostin aika oli kuitenkin hänelle vaatimaton 1.09.36.

Huhtikuun lopussa hän juoksi Japanissa puolimaratonin aikaan 1.04.52. Lauantaina syke oli liian korkea heti alusta alkaen. Hän arveli, että on harjoitellut liikaa Japanin juoksun jälkeen.

- Huilaan nyt viikon ja sen jälkeen aloitan valmistautumisen Lontoon MM-maratonille, Fosti kirjoitti Facebook-sivullaan.

Näin ollen Jussi Utriaisen hallussa oleva puolimaratonin Suomen ennätys 1.02.50 pysyy edelleen kovempana kuin Paven Loskutovin vuoden 2001 Göteborgsvarvetissa juoksema Viron ennätys 1.03.00

Naisten kilpailussa nähtiin uusi reittiennätys, kun Kenian Fancy Chemutai pokkasi ykköstilan ajalla 1.07.58. Ruotsin mestariksi juoksi Malin Strand ajalla 1.17.53
Yhteensä Göteborgin katuja kiertää lauantaina 64 000 juoksijaa.

Eliittiryhmä starttasi matkaan kello 13.00 Ruotsin aikaa. Viimeinen eli 25:s lähtöryhmä starttaa matkaan kello 16.00 paikallista aikaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama