550x90

Bagheera Fjällmaraton Sälen kutsuu suomalaisia mukaan Ruotsin tuntureille

Kuva: Fjällmaraton Sälen

Kuva: Fjällmaraton Sälen

Sälenin polkujuoksu kasvanut yhdeksi Ruotsin suurimmista. 

 

Suuren suosion saavuttanut polkujuoksu ei ole vain suomalainen laji. Kiinnostus on kasvanut myös muun muassa Ruotsissa. Tästä esimerkkinä Bagheera Fjällmaraton Sälenissä, joka järjestetään viidennen kerran 25.-26. elokuuta.

Tapahtuma sai alkunsa reilu viisi vuotta sitten, kun suunnistajat David Andersson ja Johan Bäckman totesivat, ettei Sälenin alueella ole juoksutapahtumaa, jossa voisi nauttia alueen mahtavista tunturipoluista. Miehet panivat toimeksi ja kesällä 2013 järjestettiin ensimmäinen tapahtuma.

Osanottaja oli 250. Palaute oli positiivista ja se kannusti jatkamaan. Seuraavana vuonna määrä tuplaantui 500 polkujuoksijaan. Seuraavaksi vuodeksi osanottajia tuli 750 ja viime vuonna rikottiin tuhannen osanottajan maaginen raja.

Tällä hetkellä ennakkoilmoittautuneita on jo yli 1200, vaikka tapahtuma järjestetään vasta elokuun lopussa. Tapahtumasta on tullut yksi Ruotsin suurimpia polkujuoksuja vain parin vuoden aikana.

SalenFjallmaraton2Kuva: Fjällmaraton Sälen

Reitit avotunturissa

Minkälainen tapahtuma Bagheera Fjällmaraton sitten on? Launtaina käytävässä tapahtumassa on kolme matkaa: 42, 21 ja 10 kilometriä, joista kymppi on tämän vuoden uutuus.

Lähtö- ja maalipaikka sijaitsevat Lindvallenissa, joka on hiihtokeskus viitisen kilometriä legendaarisen Vasaloppetin lähtöpaikalta länteen. Alun nousuvoittoisen osuuden jälkeen polkujuoksija palkitaan juostavilla tunturipoluilla ja mahtavilla silmänkantamattomiin ulottuvilla maisemilla.

Johan Bäckman kertoo, että reitistä 95 prosenttia juostaan tunturipolkuja pitkin ja yli 90 prosenttia reitistä on avotunturia.

- Reitti pysyy lähes kokonaan puurajan yläpuolella heti kun sinne on noustu. Emme ole tekemällä tehneet reitille nousua, jotta tapahtumasta voisivat nauttia kaikentasoiset polkujuoksijat, Bäckman sanoo.

Polkujen pohja on juostava ja kivikkoisia kohtia on vähän. Märkien paikkojen yli juostaan pitkospuita pitkin. Kuljettuaan tunturissa polkujuoksija palaa takaisin Lindvalleniin. Viimeiset pari kilometriä ovat siis alamäkivoittoisia laskettelurinteen serpentiinipolkuja. 

Pelkkä hieno reitti ei vetoa suureen yleisöön. Tapahtuma on rikkonut vuosi toisensa jälkeen osanottajaennätyksiä myös siksi, että järjestelyt pelaavat. Huoltoon on panostettu.

- Suurin osa saamastamme palautteesta on ollut positiivista niin reitin, huollon kuin muunkin järjestelyn suhteen.

SalenFjallmaraton4Kuva: Fjällmaraton Sälen

Ne, jotka osallistuvat kerran, ihastuvat, tulevat seuraavana vuonna takaisin ja tuovat kaverinsakin mukanaan.

- Kyllä huomaa, että samoja naamoja näkyy joka vuosi reitillä, hän jatkaa.

Viisi tuntia Tukholmasta

Bäckmanin mukaan Sälenin tunturimaratonille on suomalaistenkin helppo tulla. Lyhimmillään reissuun riittää pitkä viikonloppu: torstai-iltana Turussa laivaan ja maanantaiaamuna samassa paikassa takaisin.

- Tukholmasta Säleniin ajaa noin viidessä tunnissa. Sälen on Ruotsin suurimpia hiihtokeskuksia, joten kaikentasoista ja hintaista majoitusta riittää jokaiselle osanottajalle hiihtosesongin ulkopuolella, Bäckman lupaa.

SalenFjallmaraton5Kuva: Fjällmaraton Sälen

Sälenissä voi viettää aikaa pidempäänkin. Tekemistä löytyy koko perheelle. Bäckmanin mukaan Ruotsin parhaat maastopyöräreitit ovat vain parinkymmenen kilometrin päässä. Sälenissä on myös Ruotsin parhaimpiin suunnistusmaastoihin kuuluvia alueita ja löytyy paikasta kylpyläkin.

Sälen Fjällmaratonin oheisohjelmiin kuuluvat perjantai-illan lasten juoksu, joka on kerännyt viime vuosina noin 100 tulevaa polkujuoksijaa Linvallenin poluilla. Lisäksi perjantaina käydään kilometrin mittainen polkujuoksusprintti. Lauantaina päätapahtuman jälkeen ohjelmassa on banketti.

SalenFjallmaraton3Kuva: Fjällmaraton Sälen

Lisätietoja tapahtumasta, majoituksesta ja ilmoittautumisesta löytyy Bagheera Fjällmaraton Sälenin sivuilta.

Kilpailun seuraava alennetun hinnan ilmoittautumisporras on touko-kesäkuun vaihteessa. Laadukkaiden järjestelyiden takaamiseksi tapahtuman osanottajakatto vuodelle 2017 on 2000 juoksijaa. Bäckman uskoo, ettei tämä määrä ole täyttymässä ainakaan vielä alkukesästä, joten suomalaisetkin voivat vielä rauhassa suunnitella loppukesän reissua Ruotsin tuntureille.

-Juho-Veikko Hytönen

550x350

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama