550x90

56 maratonia viidessä vuodessa alle 2.16 - Japanilaisjuoksija haluaa rikkoa Tukohlman maratonin reittiennätyksen lauantaina

Yuki Kawauchi. Kuva: Deca Text&Bild

Yuki Kawauchi. Kuva: Deca Text&Bild

Legendaarinen japanilaisjuoksija Yuki Kawauchi yrittää voittaa Tukholman maratonin lauantaina.

Kestävyysurheilu.fi:n jutuistakin tuttu Kawauchi on juossut viiden viime vuoden aikana 56 maratonia ja kaikki aikavälille 2.08-2.16. Koko 2000 luvulla vain viisi ruotsalaista on juossut aikahaarukkaan 2.12-2.16.

Vuonna 2011 läpimurtonsa tehnyt täyttyä työpäivää tekevä virkamies on edustanut maataan myös arvokisatasolla. Rion olympialaisiin hän ei päässyt ja hän purki pettymystä juoksemalla puolimaratonin kravatti kaulassa ja puku päällä aikaan 1.06.42.

Tukholmaan Kawauchilla on selvä tavoite.

- Toivon lyöväni reitiennätyksen, joten siitä tulee kaikkien aikojen kovin Ruotsin maaperällä juostu maratonaika. Mutta ennen kaikkea juoksen voitosta. Tämä on tärkeä askel kohti MM-maratonia, japanilainen kertoi marathon.se:n jutussa.

Tukholman reittiennätys on 2.10.58.

Afrikkalaiset japanilaisen uhkana

Japanilainen haastaa muun muassa pariakymmentä itäafrikkalaista juoksijaa. Lähtöviivalla lauantaina on muun muassa MM-kisoissa viidenneksi maratonilla juossut Shumi Dechasa, joka on vaihtanut Etiopian kansalaisuuden Bahrainin kansalaisuuteen. Toinen varteenotettava nimi on Michael Kipyego, joka on aiemmin juossut esteitä. Molempien edellä mainittujen juoksijoiden ennätys maratonilla on 2.06.

Musse jahtaa taas kultaa

Ruotsalaisjuoksijoita mielenkiintoisin nimi on Mustafa Mohamed, joka jahtaa Tukholman maratonin yhteydessä juostavalta Ruotsin kansalliselta mestaruusmaratonilta uransa 25:ttä yleisurheilun kultamitalia.

Voittaessaan hänellä yhtä paljon kultamitaleita 100 vuotta sitten urheilleen keihäänheittäjä, kuulantyöntäjä, korkeushyppääjä, seiväshyppääjä, kolmiloikkaaja, pituushyppääjä, kiekonheittäjä ja moukarinheittäjä Eric Lemmingin kanssa. Pikajuoksija Johan Wissmann saavutti 26. mitalinsa viime talvena, joten Wissman ja Mohamed jatkanevat vielä kultamitalien metsästystä jatkossakin toisin kuin vuonna 1930 keskuudestamme poistunut Lemming.

Kulta numero 24 tuli Mohammedin kaulaan reilu viikko sitten Göteborgsvarvetin yhteydessä juostussa puolimaratonin mestaruuskilpailuissa.

Tukholman maraton starttaa lauantaina kello 12.00 paikallista aikaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama