550x90

Annemari Kiekaralla paljon muistoja Tukholmasta: Suomen ennätys ja moottoripyörän hätistelyä

Annemari Kiekara juoksee Tukholman maratonin lauantaina. Kuva: Deca Text&Bild

Annemari Kiekara juoksee Tukholman maratonin lauantaina. Kuva: Deca Text&Bild

Tukholman maratonilla lauantaina juokseva Annemari Kiekara esiintyi järjestäjien lehdistötilaisuudessa perjantaina Tukholman olympiastadionilla.

Uransa lopettamista keväällä harkinnut suomalaisjuoksija muisteli ruotsalaisten tentissä muun muassa niitä uransa kohokohtia, jotka syntyivät Ruotsissa.

Kiekaralla hienoja muistoja riittikin. Yksi mieleenpainuvimmista on vuonna 1996 juostu ja edelleen voimassa oleva 5000 metrin Suomen ennätys 14.56,22. Sen hän juoksi juuri Tukholman olympiastadionilla, jonne maraton päättyy.

- Se tuntui helpolta juoksulta, vaikka olinkin siinä juoksussa vasta neljäs, sillä minulla ei ollut minkäänlaista kirikykyä, hän kertoi lehdistötilaisuudessa.

Kiekara kilpaili ensimmäistä kertaa Tukholmassa vuonna 1993 uransa ensimmäisessä aikuisten maaottelussa. Tuolloin 16-vuotiasta juoksijatarta pidettiin täysin keltanokkana, mutta häntä ei jännittänyt 3000 metrillä.

- Vedin vain nuoruuden innolla. Kilometri ennen maalia katsoin taakseni ja huomasin, että Tikkasen Päivi on jäänyt ja sitten vaan annoin mennä maaliin, hän muisteli.

Moottoripyörän hätistelyä

Ruotsalaisia kiinnostivat tietenkin kovat juoksut omiaan vastaan. 1990-luvun puolivälissä suomalaisen kova kilpakumppani oli Sara Wedlund, jonka kanssa Kiekara juoksi muun muassa EM-maastojuoksuissa ja Lidingöloppetissa. Erityisesti Lidingöloppetista on jäänyt mieleen kaksintaistelu, joka päättyi Wedlundin voittoon.

- En muista aikoja, mutta juoksimme varmaan parhaita aikoja, mitä siellä on juostu. Saimme sanoa moottoripyörällekin, että mene nyt kovempaa, Kiekara nauroi viitaten tv-kameraa kuljettaneeseen moottoripyörään.

Lehdistötilaisuudessa udeltiin myös sitä, mitä suomalaiselle juoksulle on tapahtunut. Vielä parikymmentä vuotta sitten suomalaiset olivat maaotteluissa vahvempia, mutta nykyään osanottajamäärät ovat pudonneet ja maaotteluiden kestävyysmatkoilla Ruotsi pesee Suomen selvästi. Kysyttiin jopa sitä, onko suomalaisista tullut laiskoja.

- Vaikea sanoa. Suomalaisilla on myös paljon vammoja. Sitäkin on mietitty vievätkö joukkuelajit harrastajia. Tosin samahan se on Ruotsissakin. Mutta tosiaan siihen aikaan saatettiin tehdä maaotteluissa ruotsalaisiin eroa ihan vuorovedollakin, Kiekara mietti.

Kiekara vahvisti myös sen, mitä kertoi aiemmin viikolla Yleisurheilu.fi:n haastattelussa. Lopettamispäätöstä ei ole vielä kirjoitettu kiveen.

- Juoseminen ei lopu koskaan. Jos olen tämän maratonin jälkeen ehjänä, niin ei ole poissuljettua ettenkö voisi juosta vielä jossain, muun muassa aikuisten juoksukouluja tulevaisuudessa vetävä Kiekara kertoi.

Tukholman maraton juostaan lauantaina kello 12.00 alkaen paikallista aikaa.

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri