550x90

BUFF Trail Tour Finland jatkuu viikonloppuna Lapissa: Oravamäki naisten suosikki, suunnistajatähdet ottavat yhteen "pikamatkalla"

Kuva viime vuoden NUTS Ylläs-Pallas - tapahtumassa. Kuva: NUTS

Kuva viime vuoden NUTS Ylläs-Pallas - tapahtumassa. Kuva: NUTS

BUFF Trail Tour Finland (BTTF) polkujuoksusarja jatkuu tulevana viikonloppuna NUTS Ylläs Pallas -polkujuoksussa. BUFF Trail Tour 55 kilometriä juostaan lauantaina alkaen kello 12. Lähtö tapahtuu Pallakselta ja reitti kulkee Suomen Suomen suosituimpiin kuuluvalla vaellusreitillä Hettaan.

Naisten sarjassa ennakkosuosikin asemissa startannee juuri polkujuoksun MM-kisoissa 11. sijan napannut Maija Oravamäki, joka saa kisassa rinnalleen kovia nimiä, muun muassa viime vuoden ykkösen ja reittiennätystä hallussa pitävän Jaana Monosen, BUFF Trail tourin kakkosen Mia Tuoriniemen sekä tällä hetkellä Oravamäen kanssa nelossijan jakavan Eija Hartikaisen.

Innolla kisaa odottava Oravamäki kertoo palautuneensa pikku hiljaa kesäkuun alun MM-traililta ja valmistautuneensa kisaan muun muassa Vuokatin poluilla. Kisataktiikan hän sanoo muuttuneen aiemmalta osallistumiskerralta hieman.

- Tunnustellen matkaan. Ekassa NUTS Hetta-Pallas -kisassa viime vuonna (tämä pois!) lähdin aivan liian lujaa ja juominenkin jäi liian vähäiseksi. Koitan siis juosta nousujohteisen kisan. Kisan jälkeen jään kavereiden kanssa vaeltamaan, joten odotan tosi paljon Lappiin pääsyä!, Oravamäki totesi järjestäjien tiedotteessa.

Vähänen ja Hietala kotimaiset kovat nimet kansainvälisessä seurassa

Miesten puolella väkevää polkujuoksuosaamista osoittanevat muun muassa BUFF Trail Tourin kakkos- ja kolmospaikkaa pitäviltä Sami Vähäseltä ja Janne Hietalalta. Sekä Vähänen että Hietala lähtevät kisaan luottavaisin mielin, mutta molemmat toteavat kisa-asetelmien olevan moneen muuhun Buff Trail Tourin kisaan kovin erilaiset.

- Mukana on maailmanluokan menijöitä niin polkujuoksun kuin suunnistuksen osalta. Taso on sen verran kova että top-3 sijoitus vaatii onnistuneen suorituksen, Vähänen toteaa.

- Ensimmäistä kertaa tourin kisoissa ennakkosuosikki tulee ulkomailta ja Suomestakin viivalla on nippu tekijämiehiä. Oma valmistautuminen on kuitenkin mennyt odotusten mukaisesti ja olen saanut tehtyä muutaman pidemmän treenin, toisin kuin ennen Karhunkierrosta. Siellä kunto loppui vähän kesken, nyt lähtökohdat ovat varmasti paremmat, uskoo Hietala.

Hietala aikoo startata samalla taktiikalla kuin viime vuonna.

- Pallaksen reitti sopii meikäläiselle melko hyvin, kunhan maltan alussa pitää rasitustason kevyenä. Liian kovalla alulla on helppo juosta itsensä pihalle, varsinkin kun nopeita peesejä on tarjolla. Viime vuonna vauhdinjako onnistui ja samalla taktiikalla ollaan liikkeellä.

Myös Vähänen pitää alkuvauhdin pitämistä rauhallisena avaintekijänä täydellisessä onnistumisessa ja komppaa Hietalaa.

- Omilla ehdoilla ja rauhassa liikkeelle. Pyrkimys on panostaa kilpailun viimeiseen kolmannekseen ja juosta päivän kuntoon ja olosuhteisiin nähden lähestulkoon optimaalinen aika. Mikäli onnistun, olen itseeni tyytyväinen ja sijoituskin lienee samalla hyvä.

Vähäsen valmistautuminen kisaan on onnistunut suunnitellusti ja työt kisaa varten ovat purkissa.

- Olo on luottavainen. Takana on muutama onnistunut avainharjoitus kisaa varten ja nyt pitää vain ottaa kevyesti ja huollattaa lihaksisto ennen kisaa.

Kuten suomalaiset ennakkosuosikit toteavat, oman mausteensa kisan jokaiseen sarjaan tuovat useat ulkomaalaiset osallistujat, jotka voivat sekoittaa ennakkoasetelmat täysin. NUTS Ylläs Pallaksen pitkä ultramatka on tänä vuonna valittu osaksi Ultra-Trail World Tourin Discovery Race -sarjaa ja erikoisuudellaan ja eksoottisuudellaan kisa onkin vetänyt hyvin puoleensa ulkomaalaisia osallistujia. Yhteensä kisassa on 120 ulkomaalaista juoksijaa 40 eri maasta.

Vahvaa näyttöä poluilta ja aiempien suoritusten perusteella selvä ennakkosuosikin asema on 55km:n kisassa saksalaisella Lukas Naegelella, jolla on taskussa viime vuodelta Sloveniasta vuorijuoksun maailmanmestaruuskisoista 8. sija. Vankkaa tekemistä samalla matkalla odotettaneen myös Ranskan Joshua Ferenciltä ja naisten puolella puolestaan Saksan polkujuoksumaajoukkueessa juoksevalta Maria Kollerilta.

Suunnistajat ottavat yhteen "pikamatkalla"

Kovaa vauhtia poluilla pidetään perjantai-iltana juostavalla 30 kilometrin "pikamatkalla", jossa miesten kisassa varsinkin suunnistustaustaiselta Hannu Airilalta on odotettavissa vahvaa tekemistä. Airila ei kuitenkaan halua ottaa ennakkosuosikin asemaa, sillä startissa mukana on sveitsiläinen Florian Howald, jolla on taskussa tuore MM-pronssi sprinttiviestistä.

- Florian Howald on ehdottomasti kisan ennakkosuosikki ja omalta osaltani tarkoitus on tehdä hyvä juoksu ja nauttia kisatunnelmasta, koska polkujuoksukisoissa olen aiemmin käynyt vain pari kertaa. Nyt on kuitenkin saumat osallistua kunnon kisaan, jossa yhdistyy yötön yö ja Lapin karut maisemat, Airila kommentoi innostuneesti.

HowaldFlorianSprintRelayTouhoFlorian Howald MM-sprinttiviestissä Viljandissa. Kuva: Touho Häkkinen

Perjantai-iltana starttaa myös pitkä Ultra Trail Tour Finland -osakilpailu, 134 kilometrin kisa Ylläkseltä Pallaksen kautta Hettaan. Yhtenä ennakkosuosikeista matkaan lähtee Juuso Simpanen, joka teki kovaa työtä jo NUTS Karhunkierroksella. Simpasen lisäksi etukäteispaineita on asetettu ainakin Ville Maksimaiselle, joka nappasi viime vuonna kisassa kolmossijan ja tuli kevään Karhunkierroksen 160 kilometrin matkalla maaliin heti Simpasen jälkeen. Naisten puolella kovaa kyytiä tunturissa odotetaan muun muuassa Lotta Korhoselta.

Perjantaina loistava paikka seurata kisaa on Ylläsjärven lähtö- ja pikamatkan maalialueen ohella luontokeskus Kellokkaan ympäristö, jonka sivuuttavat pisimmän matkan juoksijat kerran matkalla pohjoiseen ja pikamatkalaiset kahteen otteeseen.

Kisa käydään Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Juoksureitit kulkevat Suomen olosuhteissa varsin ainutlaatuisissa maisemissa, sillä pisimmän matkan polku tarjoaa monipuolisen katsauksen Suomen Lapin luontoon. Alun kuusikot, sekametsä ja upeat korkeat vaarat vaihtuvat pikkuhiljaa avotuntureiden paljakkaan. Reitille mahtuu myös hienoja soita. Viimeinen 55 kilometriä kulkee avotunturissa. Kansallispuiston maisemiin kisailijoita on ilmoittautunut lähes 1200.

Premiumsport.fi

ulvang banneri