550x90

Naegele ja Oravamäki NUTS Ylläs Pallaksen vahvimmat

Maija Oravamäki tuuletti 55 kilometrin kilpailun voittoa. Kuva: NUTS Yllas-Pallas

Maija Oravamäki tuuletti 55 kilometrin kilpailun voittoa. Kuva: NUTS Yllas-Pallas

Ennakkosuosikit lunastivat odotukset BUFF Trail tourin osakilpailussa NUTS Ylläs Pallaksella kun 55 kilometrin kisassa voitot veivät odotetusti Maija Oravamäki ja saksalainen Lukas Naegele.

Vain kuukausi sitten polkujuoksun MM-kisoissa 11:ksi sijoittunut Salomon-Suunto-Racing teamia edustava Maija Oravamäki kertoo joutuneensa muuttamaan suunniteltua taktiikkaansa jo heti kisan alussa.

- Tarkoitus oli kyllä lähteä kiipeämään eka nousu tosi hissukseen, mutta kun saksalainen Maria Koller rupesi kiilaamaan vauhtia, päätin peesata. Jalat olivat tainneet jäädä MM-kisoihin Italiaan, koska ne eivät sitten missään vaiheessa keventyneetkään tasaisemmista, helpohkoista juoksupätkistä huolimatta, voittaja kertoi järjestäjien tiedotteessa.

Oravamäki ja kisassa loppujen lopuksi toiseksi tullut Koller kertovat taittaneensa matkaa yhdessä tuumin aina peesiä vaihtaen reiluun kolmeenkymppiin saakka.

- Yhdessä maisemia ihaillen puoliväliin saakka. Tasaisen tappavalla vauhdilla Maria jäi sitten siinä 30-40 kilometrin kohdalla vauhdistani pikku hiljaa. Onneksi minulla ei väsyneiden jalkojen lisäksi ollut muita ongelmia, ajalla 5:12:55 maaliin saapunut Oravamäki totesi.

KollerMariaYllasPallasMaria Koller ja Maija Oravamäki. Kuva: NUTS Ylläs-Pallas

Koller, joka juoksee Saksan polkujuoksumaajoukkueessa ja oli viime vuonna Sloveniassa MM-poluilla sijalla 21., kertoo Suomen polkujen teknisyyden yllättäneen jopa hänen kaltaisensa kokeneen juoksijan.

- Vaikka olenkin kyllä juurakoihin ja kiviin niin kotipoluilla Etelä-Saksassa kuin myös maailmallakin tutustunut, Pallaksen kivisyys oli täysin erilainen kuin mitä olen ikinä nähnyt. Louhikossa vaadittiin valtavaa keskittymistä joka askeleella.

Kokonaisuutena Koller oli juoksuunsa äärimmäisen tyytyväinen ja sanoi sen olleen odotusten mukainen, vaikkakin kolmenkympin jälkeen hän joutui jättäytymään Oravamäen vauhdista. Ilman ennakko-odotuksia kisaan lähtenyt saksalainen kertoi Suomen tunturimaisemien olleen vieläkin kauniimmat kuin mitä hän olisi voinut ikinä kuvitella.

- Maisemaltaan kisa oli täysi paratiisi! En ole ikinä juossut missään, missä voi nähdä tuolla tavoin kilometrien päähän, se oli upeaa, Koller hehkutti.

Samoja fiiliksiä kertoo kokeneensa myös miesten sarjan voittaja Lukas Naegele.

- Ihan ekaksi pitää kyllä hehkuttaa maisemia, olen ihan ällistynyt enkä osannut odottaa mitään näin mahtavaa!

Ajalla 4:28:41 uuden reittiennätyksen tehnyt Naegele kertoi itse kisan menneen odotetusti.

- Juoksin täysin omaa suoritustani ja annoin alussa muiden mennä menojaan. Jossain vaiheessa sain kärjen kiinni ja juoksimme puoleen väliin asti yhdessä. Puolen välin jälkeen otin johdon ja muut jäivät, Naegele totesi.

NaegeleLukasYllasPallasMiesten voittaja Lukas Naegele. Kuva: NUTS Ylläs-Pallas

Talvisen debyytti toi kakkostilan

Hopeaa miesten sarjassa nappasi 22-vuotias Arto Talvinen tehden samalla huikean polkujuoksudebyytin. Talvinen, jolla on hallussaan useita nuorten SM-mitaleita suunnistuksesta, kertoi kisan nousumetrien ja pituuden epäilyttäneen alkuun hieman.

- Ennen kisaa mietin mitä vauhtia näin pitkään kisaan voi lähteä, kun normaalisti pitkä lenkkini on 2h/26km. Toinen asia mikä mietitytti oli noususumma. Varsinaissuomalaisena oon tottunut että nousua tulee parin tunnin lenkillä reippaasti alle 200m, Talvinen totesi.

Kokonaisuutena Talviselle jäi ensimmäisestä polkujuoksukisasta mukava fiilis, sillä vauhdinjako ja energiatankkaus onnistuivat loistavasti.

- Energiat eivät loppuneet missään vaiheessa. Loppumatkasta, etenkin Pyhäkerolta laskeuduttaessa, pitkiin laskuosuuksiin tottumattomat reidet kipeytyivät aika tavalla. Lopun tie tuntui pitkältä, mutta kun energiaa riitti, niin ainoa ongelma oli iskutuksesta kipeytyneet reidet. Saattaa olla, että tulevaisuudessakin tulee juostua joku polkukisa jos omaan kalenteriin sopii.

Kolmanneksi naisten 55 kilometrin kisassa tuli Salomon-Suunto Racing Teamin Jaana Mononen. Miesten sarjassa pronssia nappasi Antti Parjanne.

Airila kehotti Howaldia karkaamaan

BUFF Trail Tourin osakilpailun lisäksi NUTS Ylläs Pallaksella kisailtiin 30 kilometrin sprinttimatkalla sekä 134 kilometrin ultramatkalla.

Pikamatkalla kärkipaikan vei odotetusti Tampereen Pyrintöä edustava sveitsiläissuunnistaja Florian Howald ajalla 2:20:33, vajaa 13 minuuttia ennen Kalevan Rastin Hannu Airilaa.

- Puoliväliin asti juoksimme yhdessä ja vauhti tuntui aika sopivalta, Airila kuvaili kisan kulkua.

- Isot alamäet kuitenkin kävivät jalkoihin, ja puolivälin jälkeen kaikki elastisuus oli syöty. Tässä vaiheessa kehoitin Howaldia lähtemään karkuun ja itse jäin sitkoilemaan loppumatkan omaa vauhtia. Onneksi takaa-ajajat eivät olleet ihan lähellä niin sain tulla rauhassa maaliin. Maisemat oli komeat ja polut hienoa, seuraavalla kerralla tavoitteena 55 km kisa, Airila mietti.

YllasPallas kopioKuva: NUTS Ylläs Pallas

Naisten sarjassa podiumpaikat menivät kaikki Sveitsiin. Ykkösenä maaliin ajassa 3:03:32 saapui Ornella Poltéra. Kakkoseksi juoksi suunnistuksen MM-kilpailuissa sprinttiviestissä pronssia ottanut Elena Roos.

Espanjalaisvoitto 134 kilometrillä

Ultra Trail Tour Finland -kisasarjaan kuuluvalla 134 kilometrin reissulla Ylläkseltä Pallaksen kautta Hettaan täysin omia menojaan meni espanjalainen Hamal Villar Lázaro, joka saapui maaliin ajassa 15:30:05 tehden samalla uuden reittiennätyksen. Kakkospaikan miesten sarjassa otti suvereenesti Juuso Simpanen, jolla UTTF finisher -liivi on suorituksen jälkeen enää yhden kisan päässä.

- Aikalailla suunnitelmien mukaan sujui kisa. Alku rauhallisesti konetta lämmitellen. Pystyin hyvin pitämään vauhtia yllä koko kisan ajan ja Karhunkierroksella kipeytyneestä nilkastakaan ei ollut mitään vaivaa, vaikka se kisan jälkeen nyt vähän turvoksissa onkin. Tästä on hyvä lähteä Tourin viimeiseen kisaan Vaaroille hakemaan se UTTF finisher -liivi, Simpanen iloitsi.

Pronssia miesten pitkällä matkalla otti Antti Itkonen. Naisten UTTF-osakilpailuvoiton Ylläs Pallaksella vei Jaana Hylkinen ajalla 22:43:39 ennen Lotta Korhosta ja Lotta Puttosta.

Tulokset

550x350

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama