550x90

Vantaan Maraton blogi: Crosstrainerilla kuntoon!

Larura Manninen EM-kisoissa.

Larura Manninen EM-kisoissa.

(Julkaistu yhteistyössä Vantaa Maratonin kanssa).
Kaamosalakulossa Hesarin matkailumainokset saavat ajatukset häviäväksi hetkeksi mielikuvitusmatkalle aurinkoon. Omasta talosta haaveileva taas viipyilee asuntomyyntipalstoilla sisustaen mielessään ilmoituksen unelmataloa. Juoksua rakastava raajarikko sen sijaan selailee kilpailukalenteria haaveillen starteista, jotka tuntuvat toipilaana melko utopialta.

Lukeudun tuohon jälkimmäiseen kategoriaan. Vuosi 2017 alkoi Dubain maratonin DNS:llä, seuraavatkin suunnitellut startit maaliskuulla ovat uhattuina. Onneksi kalenteria riittää ja hyviä juoksutapahtumia on ihan marraskuulle asti. Muutama vuosi sitten avasin kisakauteni vasta lokakuussa Vantaan Maratonilla. Tosin vain varttimaratonilla, mutta kuukausien odottelun jälkeen laatu korvasi määrän.

Vantaan Maraton onkin loistava tapahtuma, jossa yhdistyvät ammattimainen kisajärjestely, nopea reitti ja legendaarinen kisakuulutus J. Kylänpään radioäänellä. Ei siis pidä masentua, vaikka nyt olisi kalenterissa vain lepoa. Minäkään en panikoidu, sillä niin kuin historia, niin myös treenishistoria toistaa itseään: crosstrainerillä 35min kympin kuntoon –mottoni on taas ajankohtainen. Uskon, että fysiologisesti muistutan melko läheisesti ihmistä, joten se, mikä toimii minulla, toimii myös muilla juoksutapahtumien kohderyhmäläisillä. Siksipä ajattelin tässä kertoa muutaman vinkin, joilla uhmaat ennätystäsi Vantaan Maratonilla, vaikka juuri nyt onnistuisi vain juoksublogien lueskelu, fb-kaverin treenipäivityksen peukuttaminen tai korkeintaan "korvaavat":

Crosstrainer on tehokkain juoksukorvike niin endorfiinitötsyjen voimakkuudella kuin hapenottokyvyllä mitattuna. Se vain edellyttää hieman niin laitteelta kuin laitteen käyttäjältäkin.
1) Laitteen tulee olla tukeva ja sellainen, että jalkojen liikerata on riittävän laaja.
2) Käsipidikkeiden tulee olla siten, että polkiessa saa sopivan etunojan runttaamiseen (unohda "sauvakävely").
3) Intervallityyppisistä treeneistä saat parhaan vasteen, joskin pidemmälle matkalle tähtäävän kannattaa pitää myös tunnin "TV" ohjelmassa. Mieti tuntemuksesi 3k, 5k, 10k, ja 1/2 maratonin kisassa ja tee viikoittain treenit, jotka vastaavat näitä tuntemuksia: 12x1min/1min palautus (3k teho) , 4x6min/1min palautus (5k teho) 4x8min/2min palautus (10k teho), 60min (1/2 maraton teho). Kuuntele musiikkia ja mene fiiliksellä - onnistuneen treenin mittari on se, että viimeisessä vedossa silmiä kirvelee :)

Kevyet treenit kannattaa tehdä vaihtelun vuoksi muulla tavoin, kuten esim. pyörällä.

Tässä pieni youtube-pätkä aiheesta:

Tsemppiä treeneihin!

Vantaan Maraton juostaan 14.10. Tapahtumasivut: http://www.vantaanmaraton.fi

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama