550x90

Bosse juhli voittoa 800 metrillä – Kipruto esteissä

Pierre-Ambroise Bosse. Kuva: Deca Text&Bild

Pierre-Ambroise Bosse. Kuva: Deca Text&Bild

Yleisurheilun MM-kilpailujen tiistai-illassa juostiin muun muassa 800 metrin ja 3000 metrin esteiden finaalit.

Eurooppalaisjuoksijat miehittivät 800 metrillä kärkisijat, kun Ranskan Pierre-Ambroise Bossen 200 metriä ennen maalia alkanut kiri toi maailmanmestaruuden. Voittajan aika oli 1.44,67.

Bosse on tuttu nimi arvokisojen finaaleista, mutta tiistainen voitto Lontoossa oli vasta hänen ensimmäinen. Helsingin EM-kisoissa hän oli pronssilla ja Riossa viime vuonna neljäs. Hän kertoi, että kirin aloitus 600 metrin kohdalla oli riskialtista.

- Olen uhkapeluri ja tykkään käydä casinolla. Tänään pelasin uhkapeliä ja laitoin kaiken punaiselle, jopa viimeisen euronkin, voittaja mietiskeli.

- Tämä voitto tuli kovalla tahdolla: mieleni avulla, ei jaloillani tai voimalla, Bosse jatkoi.

Puolan Adam Kszczot nosti itsensä hopealle kovan kirin ansiosta. Viime vuoden Euroopan mestari harmitteli sitä, että oli liian takana ryhmässä ranskalaisen aloitettua kirinsä.

- Minun olisi pitänyt kiihdyttää aiemmin. Jäin liian kauas ja se maksoi kultamitalin, Kszczot totesi kilpailun jälkeen.

Kenian Kipyegon Bett juoksi pronssille.

Kipruto vastustamaton loppusuoralla

Miesten 3000 metrin esteissä ensimmäinen kilometri edettiin rauhallisissa tunnelmissa. Toisella kilometrillä USA:n Evan Jager ryhtyi pitämään vauhtia ja vajaa kaksi kierrosta ennen maalia mitalikolmikko Jager, Kenian Conseslus Kipruto ja Marokon Soufiane Elbakkali oli irronnut muista.

Viimeisellä kierroksella Kipruto karkasi helponnäköisesti Jagerilta, mutta Elbakkali pysyi kannoilla. Loppusuoralla Kipruto oli voitostaan niin varma, että tuuletti hyvissä ajoin ennen maalia, vaikka Elbakkali oli aivan perässä. Maalissa miesten ero oli vajaa puoli sekuntia Kipruton pysäyttäessä kellot aikaan 8.14,12.

Rion olympiavoittaja Kipruto on tuttu nimi arvokisojen palkintopalleilta, mutta hän on jäänyt Ezekiel Kemboin varjoon. Tällä kertaa Kipruto oli ainoa kenialainen, joka kykeni puolustamaan estejuoksumaan kunniaa. Kemboi ja Jairus Birech jäivät kauas kärjestä.

Kipruto vakuutteli itselleen, että muiden on lyötävä hänet, joten hänellä ei olympiavoittajana ole yhtä suuria paineita.

- Toisetkin ovat kovia, mutta tiesin voittavani, jos loppuaika tulee olemaan 8.10 paikkeilla, Kipruto totesi kisan jälkeen.

Lontoossa jatketaan keskiviikkona muun muassa 5000 metrin ja naisten 3000 metrin alkuerillä. Camilla Richardsson juoksee esteet kello 21.05 alkaen.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri