Mo Farah yllätettiin 5000 metrin MM-finaalissa

Muktar Edris lohduttaa Mo Farahia tuplamestaruuden karkaamisen jälkeen. Kuva: Thomas Windenstam/Deca Text&Bild

Muktar Edris lohduttaa Mo Farahia tuplamestaruuden karkaamisen jälkeen. Kuva: Thomas Windenstam/Deca Text&Bild

Muktar Edris piti 5000 metrin MM-finaalin viimeisellä kierroksella Mo Farahin takanaan ja juoksi maailmanmestariksi.

 Juoksu eteni kärkinimille helppoa vauhtia ja kirin avaus siirtyi aina viimeiselle puolelle kilometrille saakka. Siinä Farah on parhaimmillaan ollut ylivoimainen, mutta tämän kauden maailman kärkituloksen (12:55,23) heinäkuussa juossut Etiopian Muktar Edris ei ollut Lontoossa lyötävissä.

Edris ylitti maaliviivan ajassa 13:32,79. Farah sijoittui toiseksi. Pronssia otti Yhdysvaltain Paul Kipkemoi Chelimo, joka hänkään ei jäänyt kullasta kuin 0,6 sekunnin päähän.

Edris haluaa uudeksi Farahiksi

Farah on aiemmin ilmoittanut arvokisauransa päättyvän Lontoon MM-kisoihin. Kuusinkertaisen maailmanmestarin ja nelinkertaisen olympiavoittajan viimeistä starttia oli seuraamassa täysi stadionillinen yleisöä.

Väsymyksestä ja pettymyksestä Farah painui juoksun jälkeen kerälle kentän pintaan. Tuore mestari tuuletti Farahilta tutuksi käyneellä kahden käden Mobot-asennolla ja veti Farahin maasta syleilyynsä. Nyt kun Farah lopettaa, aikoo Edris seuraavaksi suurmestariksi.

‒ Molla on paljon voittoja, mutta nyt minulla on yksi. Olen uusi mestari Etiopialle. Siksi tein Mobot-tuuletuksen. Olen seuraava mestari, lausui Edris IAAF:n haastattelussa.

Mo Farah antoi kaikkensa, mutta kotikisojen tuplamestaruuden karkaaminen jäi kaivelemaan:

‒ Yritin vastata kaikkiin taktisiin siirtoihin. Heillä [etiopialaisilla] oli kuitenkin suunnitelma: yksi suojasi muita. Niin he tekivät tänä iltana ja paras mies voitti. Annoin kaikkeni, minulla ei ollut lopussa hitustakaan voimia jäljellä, myönsi Farah.

Arvokisauran päätteeksi Farahille jäi Lontoon kisoista käteen 10 000 metrin maailmanmestaruus ja 5000 metrin hopea.

Tulokset

- Outi Hytönen

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama