550x90

Vantaan Maraton blogi: Maraton – Minulle elämää suurempi juttu!

Kuvituskuva: Deca Text&Bild

Kuvituskuva: Deca Text&Bild

(Julkaistu yhteistyössä Vantaa Maratonin kanssa).

Olen Peter Friis, kestävyysurheilua vajaa kymmenisen vuotta harrastanut kuntoilija Helsingistä.

50-vuotisjuhlistani vuonna 2010 kaikki alkoi…silloin nimittäin lausuin ääneen aikomukseni juosta täysmaran seuraavana vuonna. Siihen asti pisin vetämäni lenkki oli muistaakseni noin 6-7 kilsaa, mutta hiihtämällä olin edennyt jopa 20 kilometrin lenkkejä.

Siitä alkoi kova treeni, joka huipentui ensimmäiseen täysmaraani HCM:llä vuonna 2011. Pikkuhiljaa kiristin tahtiani, ja vuonna 2016 juoksin peräti 13 maratonia. Olen siis jäänyt maratonkoukkuun!

Täysmara on se, joka minua motivoi, enkä oikein tiedä, että miksi. Lyhyemmät matkat vaan eivät kiinnosta saati motivoi. Joskus tosin 5-10 kilsan kisa toimii hyvänä vk-korvikkeena.

FriisPeterPeter Friis.

Maraton merkitsee minulle erityisen paljon. Terveyteni on ollut katkolla viime vuosina, olen käynyt mm. eturauhassyöpä- sekä aivovaltimonpullistumaleikkauksissa. Aina olen nämä haasteet selättänyt ja palannut takaisin kovakuntoisena juoksuradoille - maraton on siis oikeasti ollut minulle elämää suurempi juttu!

Olen juossut maratoneja useammalla mantereella sekä noin 20 eri maassa ja kokenut uskomattoman hienoja hetkiä monta kertaa. San Antonion maratonilla esimerkiksi oli n. 34 asteen helle, ja varjoisat juoksupätkät olivat todella kortilla.

Eräs mieleenpainuvimpia maratoneja on varmasti tämän vuoden maaliskuussa Jerusalemin maraton kaupungin historiallisessa keskustassa juostuna. Tämä maraton oli kyllä tosi unohtumaton, jatkuvat ylä- ja alamäet muistuttivat lähinnä Linnanmäen vuoristorataa. Oli raskas, mutta varmasti mielenkiintoisin juoksemani mara!

Vastapainona kansainvälisille maratoneille rakastan paikallismaratoneja. Stadilaisena Vantaan Maraton on todellinen suosikkini! Olosuhteet ovat yleensä ihanteelliset (lämpötila noin 10 astetta), ja profiililtaan reitti on hyvin helppo. Kannustus on ihan huippua, ja 4 rundin marana kannustusjoukot ovat lähes jatkuvasti läsnä. Siellä tapaa tuttuja, ja erinomaisen hieno KPK 24/7 on myös vahvasti edustettuna sekä radalla että yleisön joukossa. Tikkurilan Urheilupuisto luo loistavat puitteet, ja autolla pääsee yleensä hyvin lähelle starttiviivaa. 14.10. juostava Vantaan Maraton taitaa olla jo 45. täysmaraton noin 6 vuoden aikana. Tänä vuonna Vantaan Maraton toimii myös treffipaikkana erinomaiselle Mitalikahvit-juoksutiimille, joiden jäsenet tutustuivat toisiinsa ikimuistoisella Pariisin maralla keväällä 2016.

Paljastan, että kuluneen kevään aikana on kypsynyt ”100/40/20-maratonstrategiani.” Jos ja toivottavasti kun terveyteni sallii, tavoittelen Vantaan maratonin jälkeen 100 täysmaraa juostuna 40 eri maassa, ja pisteenä iin päälle tarkoitukseni on bongata Euroopan 20 suurinta maratonkaupunkia.

Vantaata kohden siis innolla ja intohimolla!

Vantaan maraton juostaan 14.10. Tapahtumasivut

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama