550x90

Lempäälän kesäillassa haettiin vauhdikasta ratavitosta, Jarkko Järvenpää nopein

Tuomas Jokinen (vas.), Martti Siikaluoma (kesk.) ja Jarkko Järvenpää lähtöviivalla. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Tuomas Jokinen (vas.), Martti Siikaluoma (kesk.) ja Jarkko Järvenpää lähtöviivalla. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kesällä yhdessä harjoitellut kolmikko halusi kokeilla vauhtijuoksua vuorovedolla ja Lempäälän Kisa järjesti mahdollisuuden.

Keskiviikkoiltana käytiin yleisurheilun Lempäälän kunnanmestaruuskilpailut. Kunnan parhaat ratkottiin niin kenttälajeissa kuin juoksuradallakin. Illan huipensi mestaruuskilpailujen ulkopuolinen ohjelmanumero: miesten 5000 metriä.

Taso tässä startissa oli kovempi kuin Hakkarin yleisurheilukentällä yleensä, sillä viivalle asteli kolme miestä, joilla kaikilla ennätys oli reilusti alle 14.30: Jarkko Järvenpää, Martti Siikaluoma ja Tuomas Jokinen.

Kolmikko lähti rohkeasti vuorovedolla hakemaan 14.10 -aikaa ja katsomaan kuka kestää vauhdin. Jos kevyitä jalkoja löytyisi, voisi aika lähentyä jopa 14 minuuttia ja Arttu Vattulaisen kauden kärkiaikaa. Lempäälän hämärtyvässä, mutta lämpimässä ilmassa ei ihan kyetty pitämään 2.50-vauhtia. Miehistä parhaassa vireessä oli Tampereen Pyrinnön Järvenpää, joka pysäytti kellot aikaan 14.23,02. Aika on hänen kauden paras vitosella ja se tyydytti.

- Hyvä vuoroveto. Jokainen hoiti homman alkuun hienosti. Tietenkin yritettiin hyvää aikaa tai ei mitään. Se oli selvä juttu alusta alkaen. Itsellä parani meno loppua kohden, voittaja totesi.

Vitonen helppo ratakympin jälkeen

Järvenpään mukaan vitonen on helppo juosta radalla sen jälkeen, kun ratakierroksella on ensin kilpaillut 10 000 metriä.

- Väitän, että jokaiselle vitosta juoksevalle sopisi se, että käy ensin juoksemassa kympin radalla. Sen jälkeen, kun juoksee vitosen, niin se on nopeasti ohi. Yhtäkkiä sitä huomaa, että kolme kierrosta enää maaliin, Järvenpää valaisee.

Järvenpään mukaan kymppi pitää juosta nimenomaan radalla.

- Ei maantiellä. Sehän on maailman helpoin asia, hän huomauttaa.

Järvenpään mukaan Lempäälän kilpailu oli monessa mielessä ihanteellinen. Juoksu palveli hyvin syksyn kymppejä ajatellen. Lisäksi saatiin aikaan kovavauhtinen kilpailu lähellä kotia ilman turhaa matkustamista.

Voittaja joutui hieman varomaan takareittään. Mistään vakavammasta ei ole kysymys, mutta juoksija ottaa varovaisesti, sillä ei halua vammakierteeseen. Seuraava tärkeä startti on Ruotsi-ottelun vitonen.

LempaalaYU5000mKU

Jokinen kehuu Tampereen treeniseuraa

Kisassa toiseksi juossut Tuomas Jokinen joutui taipumaan vauhdista puolivälin paikkeilla. Loppuajaksi muodostui 14.46,71. Turun Weikkojen juoksija ei ollut aikaan tyytyväinen. Täysipäiväisesti kesätöissä Tampereella oleva Jokinen huomaa, että työ ottaa veronsa, vaikka treenit ovat menneet hyvin.

- Kunto pitäisi olla hyvä, mutta vauhtireserviä saisi olla alaspäin lisää. Kyllä kunnollisen kympin väliajan pitäisi tulla vitosen loppuajaksi, kertoi Jokinen, joka olisi halunnut juosta alle 14.30.

Jokinen on ollut Tampereella toukokuusta alkaen. Vaikka terävyys puuttuukin, kehuu Jokinen Tamperetta muuten hyväksi paikaksi juoksijalle. Treeniseurana ovat olleet muun muassa Järvenpää ja Siikaluoma.

- Täällä on paljon juoksukavereita, joten viihdyn. Kalevan kisojen jälkeen ollaan aktivoiduttu yhteistreenien osalta oikein kunnolla. Radalla vedetään tonneja, viisisatasia ja kuusisataisia. Vuorotellen vedetään ja välillä joku lähtee vähän eteen. Kyllä täällä on hyvä treenata, Jokinen kehuu.

Mutta vauhtia pitäisi saada lisää.

- Jaksan vetää kolmen minuutin vauhtia vaikka kuinka pitkään, mutta radalla se ei riitä kympilläkään, jos kunnon aikoja haluaa.

- Olen perusluonteeltani itselleni ankara ja rehellinen. En näillä ajoilla kehumaan rupea, mutta sitä en lähde sanomaan, ettenkö tosissani töitä tekisi. Eikä varmaan kukaan tästä porukasta ole yrittämättä, Jokinen mietti.

JokinenJarvenpaaLempaala5000mKUTuomas Jokinen ja Jarkko Järvenpää suunnittelivat, missä vetovuoroa vaihdetaan. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Jokinen ei ole vielä varma aukeaako paikka Ruotsi-otteluun. Kauden tilastoajoissa on edellä miehiä, joten hän ei nosta mekkalaa, mikäli ei joukkueeseen pääse. Toki mies juoksee, jos kutsu käy.

- En ikinä sano Suomi-paidalle ei.

Ruotsi-ottelun kymppi palvelisi syksyn haavetta juosta puolimaraton jossain vaiheessa syys-lokakuussa.

- Ennätys tyydyttäisi siellä, uransa toisella puolimaratonilla kevään SM-maantiellä 1.06.55-ajan juossut Jokinen totesi.

Martti Siikaluoma osallistui vetotöihin alussa, mutta juoksu päättyi keskeytykseen. Siikaluoma kertoi, että häntä on viime aikoina vaivannut sama ongelma: jalat menevät tukkoon kolmen kilometrin jälkeen.

- En oikein tiedä mikä on. Ei sen pitäisi ainakaan kunnosta kiinni olla. Keskeyttäminen ei kuulu tapoihini, mutta jos kerran lähdettiin tekemään kova aikaa, niin eipä olisi ollut mitään hyötyä enää maaliin juosta viidentoista minuutin pintaan, Siikaluoma harmitteli.

Jokavuotiseksi perinteeksi?

Yleisöä ei Hakkarissa ollut yhtä paljon kuin Lontoon olympiastadionilla, mutta silti arviolta viidenkymmenen hengen kannustusporukka sai aikaan loistavan tunnelman.
Kolmikon kehittämä idea Lempäälän vitosesta syntyi pari viikkoa sitten onnistuneen harjoituksen päätteeksi Ylöjärvellä. Treenin jälkeisen uintikierroksen ja automatkan aikana miehet selasivat puhelimistaan kilpailukalenteria etsiäkseen hyvää kilpailua läheltä. Silmiin osui Lempäälän kunnan mestaruuskilpailu.

Järvenpää kiittelikin Lempäälän Kisan yleisurheilujaostoa idean mahdollistamisesta.

- Täällä on aktiivisia ja hengessä mukana olevia urheilumiehiä. Kysyin asiaa pari viikkoa sitten ja heti tuli vastaus, että ilman muuta kisa järjestyy, Järvenpää kehui.

Miehet yrittivät houkutella kilpailuun muitakin, mutta tällä kertaa viivalle ilmestyi vain kolme miestä. Useamman osanottajan kera tunnelma ja kenties vauhtikin olisi voinut kiihtyä entisestään. Kokemus oli sen verran positiivinen, että asiaa lähdettiin ideoimaan jo eteenpäin. Loppukesään voisi tehdä jokavuotisen perinteen "Suomen kovimmasta vitosesta", jossa toivon mukaan osanottajia voisi olla enemmän kuin kolme.

Arttu Vattulaisen toukokuussa juoksema kauden kärkiaika 13.59,23 pysyi siis Lempäälän vitosenkin jälkeen voimassa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

550x350

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama