550x90

Vantaa Maraton blogi: Oletko kestävyysjuoksija Jarkko Järvenpään kanssa samaa mieltä, että kesä on parasta juoksuaikaa?

Kuvituskuva. Kuva: Deca Text & Bild

Kuvituskuva. Kuva: Deca Text & Bild

(Yhteistyössä Vantaa Maratonin kanssa)

Julkaistu Vantaa Martonin blogissa 15.6.

Jee - kesä alkoi vihdoin! Vähän myöhässä, mutta aina yhtä kauniina. Juoksijan parasta aikaa! Ilman juoksemista suurin osa kaikesta aistittavissa olevasta Suomen luonnossa jäisi kokematta. Vain juoksemalla voit kokea sen aidoimmillaan, tulet osaksi luontoa, joka tarjoilee sinulle parastaan!

Juoksijana koen olevani etuoikeutettu, kun saan nähdä ja kokea luonnon niin läheltä ja olla osana sitä. Siihen tunteeseen samaistuu varmasti jokainen kesällä lenkkiä taittava! Tuoksu, maisemat, äänet - kaikki tulee täydellisimmällä mahdollisella tavalla esiin lenkkikenkien koskettaessa maantietä, siinä on jotain taianomaista. Monet väittävät, että ihminen ei osaa lentää, mutta minä uskallan väittää, että nämä ihmiset eivät ole koskaan kokeilleet juoksemista. Tiedätte kyllä, mistä puhun!

Nyt kun Suomen luonto tarjoaa näin upeat mahdollisuudet, hyvän treenivaihteen kohti Vantaan maratonia ehtii onneksi vieläkin aloittaan ja samalla varmistaa jalkojen ehjänä pysymisen juoksemalla vaihtelevilla alustoilla. Niitä todella kannattaa nyt hyödyntää: sorateitä, hiekkateitä, juuri ajettua uutta asfalttia, polkuja... Ota vaikka lenkkarit kesken lenkin pois jalasta ja juokse paljain jaloin muutaman kilometrin verran läheisen urheilukentän nurmea! Lenkkialustoja vaihtamalla voi kätevästi ehkäistä myös rasitusvammojen syntymistä. Lisäksi lenkkialustojen vaihtaminen tuo uutta ärsykettä juoksulihaksiin. Kevyillä lenkeillä esimerkiksi kannattaa hyödyntää polkuja, joissa askelrytmi rikkoutuu täysin, ja huomata, että lenkki piristyi taas kummasti. Asfaltilla tykkään juosta kovavauhtisempia lenkkejä, jolloin ei tarvitse keskittyä siihen, mihin seuraava askel kannattaisi asettaa, voi keskittyä vain kovasta vauhdista nauttimiseen. Harjua kiertävällä lenkkipolulla taas saan jalkavoimaa ylämäistä, ja rullaavuutta lantioon alamäistä, joten harjoituksesta tulee kuin itsestään vauhtileikittelytyyppinen. Lenkki järven rantaa mökkisaunojen tuoksun läpi…juoksenpa vielä muutaman kilometrin ja sitten lopetan lenkkini jäähdyttävään pulahdukseen läheisellä uimarannalla. Pieni uimapyrähdys myös elvyttää juoksijan koneiston taas seuraavaa harjoitusta silmällä pitäen, mikä onkin todella tärkeä asia, sillä jatkuvuus lenkeissä on se mikä tuo tulosta. Hyvistä yksittäisistä harjoituksista ei vielä ole hyötyä vaan jatkuvuudella niissä.

JarvenpaaJarkkoVantaanMaratonBlogi

Olen matkalla kohti ensimmäistä maratoniani. Vielä en ole uskaltanut lukita, missä tuo tapahtuu, ensin on tapahduttava riittävästi siinä kaikkein oleellisimmassa eli jatkuvassa tekemisessä. Lenkkareita on ensin ulkoilutettava riittävästi. Syksy saattaa jo ratakauden jälkeen olla hyvä hetki juosta itseäni tyydyttävä maratonaika.

Vantaan maratonin lyhyt tai puolikas matka on hyvä välietappi minulle, sillä ennen maratonia on tärkeä juosta lyhyempi kilpailustartti, esimerkiksi puolimaraton. Oman vauhdin mukainen ryhmä on tärkeä maratonissa. Siksi oma valintani 2.15 aikaan on jossakin, missä omat treenikaverini jahtaavat tuota samaa aikaa. Vantaan maratonin reitti on nopea vaikka kuinka kovan ajan juoksemiseen, mutta maratonilla paras tapa on juosta yhdessä. Tuloksia katsellessani huomaan, että Vantaan maratonilta löytyy vauhtiryhmiä 2h45minuutin ja 5tunnin väliin.

Olkoot tavoitteesi siis mikä hyvänsä tuosta välistä, jokaiselle minuutille löytyy oma ryhmänsä. Se onkin parasta Vantaan maratonissa, että yksin et joudu juoksemaan - toki siitä pitää huolen myös kannustus! Ulkomaan maantiekisoissa kannustus on lähes aina huikeaa, ja Suomen kisajärjestäjistä Vantaan Maraton on yksi suunnannäyttäjistä myös tässä asiassa.
Löydä siis oma rytmisi ja etsi alkukilometrien aikana uudet ystäväsi, moni pitkä ystävyyssuhde alkaakin juuri yhdessä tasapäin juostuista maantiekisoista!

Minun juoksijan kesääni voit seurata Instagrammissa: @jarkkojuoksee

Vantaa Maratonin sivut

550x350

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama