550x90

Suomen parhaista maratoonareista puolet juoksee ulkomailla

Anne-Mari Hyryläinen oli ainoa suomalaisedustaja Lontoon MM-maratonilla. Kuva: Deca Text&Bild

Anne-Mari Hyryläinen oli ainoa suomalaisedustaja Lontoon MM-maratonilla. Kuva: Deca Text&Bild

Kun tarkastellaan kotimaan miesten ja naisten vuositilaston 50 parasta maratoonaria, niin tänä vuonna he ovat lokakuun puoleenväliin mennessä kilpailleet 44 eri maratonilla, joista 22 kotimaassa ja 22 ulkomailla.

Kansainvälistymisen ohella toinen selkeä 2010-luvun trendi on, että Suomen naismaratoonarit menestyvät kansainvälisesti paljon miehiä paremmin. Vuoden 2017 aikana seitsemän suomalaista on selviytynyt jollakin kansainvälisellä maratonilla 10 parhaan joukkoon ja näistä seitsemästä naisia on kuusi.

Suomen paras maratoonari vuonna 2017 oli Anne-Mari Hyryläinen. Helsingin Jyrystä Nagu IF:ään siirtynyt Hyryläinen juoksi jo tammikuussa Dubaissa 2.32.19, mikä tulos oli kauden kotimainen kärkiaika aina 16. syyskuuta Jyväskylässä juostuihin SM-kilpailuihin saakka – miestenkin tulokset mukaan lukien.

Lontoon MM-kilpailuissa Hyryläinen kenties erehtyi hieman liian kovaan alkuvauhtiin, mutta juoksi silti 25:nneksi. Haastavissa olosuhteissa hänen kilometrinsä Lontoossa 5-20 kilometrin välillä olivat jopa nopeampia kuin Dubain ennätysjuoksussaan, millä hän kohosi naisten kautta aikain tilastossa viidenneksi.

Suomen maratonkauden jo lähestyessä loppuaan Hyryläinen sijoittuu yhä viidenneksi myös miesten tämän vuoden kotimaantilastossa. Muutoksia tähän asiaintilaan toki yhä toivotaan. Varsinkin Frankfurtin maratonilla sunnuntaina 29. lokakuuta juoksee vielä useita kotimaan kärkimaratoonareita.

Mannisen maailmanennätys ja Sandellin come-back

Anne-Mari Hyryläinen täytti elokuussa 39 vuotta. Vielä häntäkin kokeneempia ovat vuositilaston toiseksi ja kolmanneksi parhaat naismaratoonarit. Laura Manninen on 44-vuotias ja Annemari Kiekara 40-vuotias.

Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Laura Manninen (o.s. Markovaara) juoksi maaliskuussa New Yorkin perinteikkäässä Armoryssa maratonin 2.42.30, mikä on maailman kautta aikain paras hallissa juostu tulos naisten maratonilla. Valitettavasti hän ei terveydellisistä syistä päässyt kilpailemaan enää loppuvuodesta.

2000-luvun paras suomalainen kestävyysjuoksijatar Annemari Kiekara (o.s. Sandell) juoksi kesäkuussa Tukholmassa maratonin ensi kerran yhdeksään vuoteen. Sijoitus oli 12:s ajalla 2.49.16. Kuluneella viikolla hänet yhdessä miehensä kanssa valittiin Suomen Aikuisurheiluliiton kestävyysjuoksuvalmentajan tehtävään.

Viipurin Urheilijoiden 27-vuotias Nina Chydenius oli Laura Mannisen ohella ainoa kansainvälisen maratonin suomalaisvoittaja. Chydenius juoksi Bienwaldin maratonilla jälkimmäisen puoliskon 3.25 minuuttia ensimmäistä nopeammin, paransi ennätystään yli 13 minuuttia ja ehti ensimmäisenä maaliin ajalla 2.50.14.

Miesten maratonin viimevuotinen Suomen mestari Helsingin Kisa-Veikkojen Aki Nummela juoksi Berliinin maratonilla uuden ennätyksensä ja kauden kotimaisen kärkiajan 2.19.28. Nummela on parantanut ennätystään kaikilla tähän asti juoksemillaan viidellä maratonilla.

Siruajanotto ja väliaikojen tilastointi ovat yleistyneet

Suomen Urheiluliiton sivuilla on koottuna koko vuoden parhaat suomalaisten ulkomailla juoksemat maratontulokset. Useilla kansainvälisillä maratoneilla tulokset julkaistaan nykyisin ns. nettoaikoina. Tällainen on myös Tukholman maraton, missä parhaimmillaan on juossut useampi suomalainen kuin Helsinki City Marathonilla.

Valtaosa suurista maratoneista käyttää nykyisin siruajanottoa. Tuhansien juoksijoiden lähtöruuhkassa takarivistä lähtevien tulokset olisivat ilman sitä kymmeniä minuutteja hitaampia. Eräiltä maratoneilta, kuten Pariisin maratonilta, ei perinteisiä lähtölaukauksesta mitattuja aikoja enää kattavasti julkaistakaan.

-Yleisurheilu.fi

 

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri