550x90

Suunnistajat vahvoilla Komia Ilkan polulla

KOMIA Ilkan polkuun starttasi 115 polkujuoksijaa. Kuva: Risto Vähämäki

KOMIA Ilkan polkuun starttasi 115 polkujuoksijaa. Kuva: Risto Vähämäki

Lauantaina ensimmäistä kertaa järjestetty KOMIA Ilkan Polku –polkujuoksutapahtumaan lähti matkaan yhteensä 115 juoksijaa. Pariin otteeseen satanut ja sulanut ensilumi teki reitistä kostean ja raskaan. Maalissa nähtiinkin uupuneita, mutta itsensä voittaneita ja tyytyväisiä juoksijoita.

Kilpailukeskuksena ja maalina toimi Tuomikylän kyläkoulu Ilmajoella, josta kilpailijat kuljetettiin linja-autoilla lähtöpaikoille. KOMIA Ilkan Polun 35 kilometrin lähtö sijaitsi Kurikassa Tuiskulan kylätalolla ja KOMIA Pikku Ilkan 17 kilometrin kilpailun lähtö puolimatkassa Härkiluomassa. Reitti kulki Ilkan polun luontopolkua pitkin, jolla jo 1500-luvulla Jaakko Ilkan johdolla Nuijasodan talonpoikaissotureiden kerrotaan edenneen sotaretkillään.

Suunnistajat veivät kärkisijat

Miesten 35 kilometrin matkalle oli ennakkoon ilmoittautunut herkullinen joukko maan kärkisuunnistajia, jotka myös lähtivät matkaan ennakkosuosikin viitat harteillaan. Matkaan oli lähdössä muun muassa tuore SM-yön pronssimitalisti ja SM-erikoispitkällä seitsemänneksi suunnistanut Turun Metsänkävijöiden Jussi Suna. Häntä haastamaan oli lähdössä muun muassa viime syksyn SM-yön Suomenmestari Juha Sorvisto ja Hiidenkiertäjien juoksuvoimainen Tomi Närvä.

Alkumatkan joukko taivalsikin yhtä matkaa mukanaan Lahden Suunnistajien Tuomo Lahtinen. Viiden kilometrin kohdalla Suna lisäsi vauhtia, karisti muut kannoiltaan ja juoksi KOMIA Ilkan Polun 35 kilometrin matkan voittoon ylhäisessä yksinäisyydessään. Loppuaika 2.26.31 tekee suunnilleen 4.10min/km, joka on todella kovaa vauhtia märälle ja paikoin lumisohjoisellekin reitille.

- Hyvin jaksoin lopulta maaliin asti, vaikka se aina näin pitkällä matkalla arveluttaakin. Uskoisin, että onnistuin vauhdinjaossakin melko hyvin, kun lopussakin jaksoi vielä suht ryhdikkäästi. Märkäähän siellä oli ja varmaan ihan hienoja paikkojakin, jos olisi ollut aikaa niitä katsella. Reitti oli kyllä hyvä ja vaihteleva, eikä lopussakaan ollut mitään pitkää tiepätkää, Jussi Suna suoritustaan ja reittiään järjestäjien tiedotteessa.

Sunan takana kakkoseksi juoksi lähes kotikonnuillaan pohjalaislähtöinen Vaajakosken Terän suunnistaja Juha Sorvisto noin 6.30 voittajaa perässä.

- Tein sen päätöksen, etten lähde Jussin matkaan hänen tehdessään nykäyksen noin viiden kilometrin kohdalla. Oma vauhdinjako oli onnistunut ja jaksoin hyvin maaliin, yksi oli vain parempi. Alun korkeuserot ja lopun sohjot tekivät reitistä raskaan. Tapahtuma oli hyvin järjestetty bussikyyteineen ja varustekuljetuksineen ja pystyi keskittymään hyvin olennaiseen, summasi Sorvisto.

Kolmantena kaksikon takana maaliin saapui Lahden Suunnistajien Tuomo Lahtinen.

Naisten 35 kilometrin voittoon juoksi takavuosien maajoukkuehiihtäjä Merja Kuusisto (os. Lahtinen), joka käytti matkaan aikaa 3.00.23. Kuusisto oli reitillä varsin ylivoimainen jättäen toiseksi tullutta Ilmajoen Eija Keski-Sänttiä taakseen 36 minuuttia. Kolmanneksi juoksi Karijoen Pirjo Halmes 46 minuuttia voittajasta jääneenä.

SunaJussiKomiaIlkanPolkuRistoVahamaki35 kilometrin matkan voittaja Jussi Suna. Kuva: Risto Vähämäki

KOMIA Pikku Ilkalla maajoukkuesuunnistajia

Miesten 17km matkaan juoksi Vaajakosken Terän suunnistaja Lasse Kautto.

- Olin ilmoittautunut pidemmälle matkalle, mutta päätin vaihtaa aamulla lyhemmälle matkalle pienten jalkavaivojen vuoksi. Valinta oli oikea ja pystyin tulemaan loppuun kiristäen. Reitti oli vaativa ja raskas, hienoimpia polkujuoksukisoja, mitä on tullut juostua, tiivisti Kautto.

Naisten Pikku Ilkalla nähtiin kovatasoista menoa, kun A-maajoukkuesuunnistajat Saila Kinni ja Sari Anttonen ilmoittautuivat mukaan kilpailuun. Harjoitusmielellä juosseet maajoukkueratsut pitivät reitillä kuitenkin reipasta kyytiä. Ensimmäisenä maaliin kiirehti Anttonen pysäyttäen kellot aikaan 1.28.32 noin 3.30 ennen toiseksi tullutta moninkertaista Venlojen viestin voittajaa Saila Kinniä.

- Olihan siellä märkää, tiivisti tunnelmat hymyssä suin ensimmäisenä maaliin ennättänyt Anttonen.

SorvistoJuhaKomiaIlkanPolkuRistoVahamakiJuha Sorvisto (edessä), Tuomo Lahtinen, Tomi Närvä ja Juha Luoma 35 kilometrin matkalla. Kuva: Risto Vähämäki

KOMIA Ilkan Viestin voittoon juoksivat Kauniit ja Komiat joukkueella Anna-Kaisa Anjala, Topi Anjala, Iida Savolainen ja Mikko Knuuttila.

Ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma täytti järjestäjien odotukset

- Meidän tavoitteena on alusta asti ollut luoda alueelle tapahtumia, joissa haluaisimme itse juosta. Onnistuimme tärkeimmissä asioissa ja saimme liikkeelle niin paljon väkeä, järjestäminen oli sen väärtti. Tästä on hyvä parantaa ensi vuoteen, mutta siitä lähdetään, että ensi vuonna ei juosta lumessa, tiivistivivät KOMIA Flown Mikko Patana ja Juuso Tuomaala yhdestä suusta.

Miesten KOMIA Ilkan Polun 35km kolme parasta:
1. Jussi Suna
2. Juha Sorvisto
3. Tuomo Lahtinen

Naisten KOMIA Ilkan Polun 35km kolme parasta:
1. Merja Kuusisto
2. Eija Keski-Säntti
3. Pirjo Halmes

Miesten KOMIA Pikku Ilkan 17km kolme parasta:
1. Lasse Kautto
2. Matti Laasanen
3. Antti-Jussi Juvonen

Naisten KOMIA Pikku Ilkan 17km kolme parasta:
1. Sari Anttonen
2. Saila Kinni
3. Kati Savinainen

KOMIA Ilkan Viestin kolme parasta:
1. Kauniit ja Komiat
2. Nurmonjoen Tukki
3. Team SM-yö

Kaikki tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri