550x90

Viekö kirjaprojekti Alexander Stubbin ultramatkoille? Ensin tavoitteena kolmen tunnin alitus maratonilla

Alexander Stubbin ja Karo Hämäläisen kirjaprojekti eteni lenkilläkin. Kuva: Alexander Stubbin kotiarkisto

Alexander Stubbin ja Karo Hämäläisen kirjaprojekti eteni lenkilläkin. Kuva: Alexander Stubbin kotiarkisto

Alexander Stubb paljastaa tuoreessa henkilökuvakirjassa ultrajuoksujen kiinnostavan. Kestävyysurheilu.fi:lle antamassaan haastattelussa hän pohti urheilutavoitteiden muuttuvan iän myötä:

‒ Tänä vuonna tein vielä enkat puolimatkan ja olympiamatkan triathlonissa. Kymmenen tuntia on tullut alitettua Ironmanissa, mutta maratonilla olisi vielä kiva rikkoa kolmen tunnin raja. Lähellä ollaan, mutta kuitenkin niin kaukana, Stubb kommentoi. Lokakuussa hän kellotti Frankfurtissa ajan 3:19:31, mutta ennätys on vuoden 2015 Frankfurtin tulos 3:08:13.

Stubbin nykyinen työ Euroopan investointipankin varapääjohtajana sopii paljon paremmin yhteen urheiluharjoittelun kanssa kuin hektiset ja stressaavat ministerivuodet.

‒ Nykyhommassa psyykkinen stressi on pienempi kuin menneinä vuosina. Se on mahdollistanut astetta kovemman treenaamisen. Pitää olla todella tarkka, että ei polta kynttilää molemmista päistä. Minulla on onneksi ollut hyviä valmentajia, lääkäreitä ja fyssareita auttamassa matkan varrella. Yritän vielä muutaman kerran tavoitella tuota kolmen tunnin alitusta, mutta ikä on tullakseen vastaan. Ensi vuonna täytän viisikymmentä. Sen jälkeen on hyvä siirtyä enemmän elämys- kuin aikatavoitepuolelle, sanoo Stubb.

Ultramatkoista Stubbin sai kiinnostumaan kirjailija Karo Hämäläinen, joka ehti vuoden 2017 aikana paitsi kirjoittaa Alex-kirjan myös juosta kolme ultrapolkujuoksua eli Ultra Trail Tour Finland -sarjan triplan (Karhunkierros, Ylläs-Pallas-Hetta, Vaarojen maraton).

‒ Kyllä, Karon syytähän se on jos joskus päädyn juoksemaan satkun, sanoo Stubb.

Kirjailijasta triathlonisti?

Stubb ja Hämäläinen tapasivat haastattelujen merkeissä parikymmentä kertaa. Osa haastatteluista suoritettiin harjoitusten lomassa. Kirjailija joutui välillä epämukavuusalueelle, aktiivinen juoksija heitettiin uima-altaaseen ja vietiin kuntosalille.

‒ Olimme sopineet kolmannen tapaamisen kirjan alkutyövaiheiden vakiopaikkaamme, Stockmannin 8. kerroksen Fazerin kahvilaan kello yhdeksäksi. Puoli yhdeksältä Alexilta tuli tekstari: "Hommia 9 - 13. Päälle uinti ja puntti. Onnaako?" Onnasihan se, vaikka varoitin, että en osaa uida kuin selkää ja sitäkin väärin. Nappasin salikamat, uikkarit ja pyyhkeen mukaan, ja nauhurin äärellä viettämämme session jälkeen läksimme Mäkelänrinteen uimahalliin, jossa Alexin uimavalmentaja Sebastian Dannberg käski minun uida vapaata. Sitä ennen hän oli etsinyt minulle uimalasit, sillä minulla ei ollut sellaisia. Altaanmitan jälkeen totesimme yhteisymmärryksessä, että pysyn vedessä kutakuinkin hengissä. Sitten Sebastian opetti minulle pari perusasiaa vapaauinnista. Märskystä matka jatkui Hakaniemeen Masa Vestmanin Tempaus-Areenalle. Masa pani minut tekemään paria kyykkyliikettä ja ratkaisi suit sait sukkelaan vasemmassa takaketjussani olevan ongelman lähteen. Tämä oli mieleenpainuvin sessio, kertoo Hämäläinen

Harjoituksia ei tehty yhdessä pelkästään harjoittelun vuoksi. Ne toimivat olennaisena osana kirjan tekemistä.

‒ Alex tutustutti minua ystäviinsä, valmentajiinsa, treenikavereihinsa ja elämäntapaansa. Kaikkea tätä tarvittiin, jotta pystyin kirjoittamaan minä-muodossa Alexina. Uinti oli minulle täysin uusi laji, punttia en ole koskaan ajatellut vakavasti. Eniten Alex varmaankin on vaikuttanut treeniajatteluuni korostamalla voiman ja nopeuden merkitystä, kun ikä alkaa syödä lihasta. Alex on ollut suurin vaikuttaja siihen, että UTTF-kesän jälkeen seuraavat tavoitteeni eivät ole ultramatkoilla, kertoo Hämäläinen.

HämäläinenKaroKaro Hämäläinen meinaa toistaiseksi pysyä juoksun parissa Stubbin triathlon-houkutteluista huolimatta. Kuva: Otava/Jussi Raatilainen

Triathlonissako sitten? Hämäläinen palkittiin Helsingin kirjamessuilla tietokirjailijaurastaan. Palkintorahat menivät maantiepyörään.

‒ Alex ja varsinkin Antti Hagqvist ovat kovasti yrittäneet houkutella triathlonin pariin, mutta minusta tuntuu, että juoksulla on vielä annettavaa. Pyörä on hyvä olla olemassa. Etenkin, jos siinä on oranssia!

Kestävyysurheilun merkityksestä miehille kertoo sekin, että jokainen haastattelutapaaminen aloitettiin harjoituskuulumisten vaihdolla. Toistensa kilpailusuorituksia he seuraavat Internetissä tulospalveluiden kautta.

‒ Kun Karhunkierroksen 160 kilometrillä tuli vaikeita vaiheita ja Alex näki ruudulta, että pallurani liike hidastui, taskuun sinkoutui motivaatiotekstaria, Hämäläinen muistelee.

Lue Alexander Stubbin vinkit uran ja harjoittelun yhdistämiseen: ” Finlandia-ehdokaskirjoista urheilullisin on Alex ‒ edes ministeriys ei ole este harjoittelulle”

- Outi Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri