550x90

Henri Ansio avasi juoksijan uraansa Himoksella

Henri Ansio on kehittynyt juoksijana vuosi vuodelta. Kuva: Jorma Taini

Henri Ansio on kehittynyt juoksijana vuosi vuodelta. Kuva: Jorma Taini

Lenkkeilystä maratonin kautta ultrajuoksijaksi kehittynyt 32-vuotias Henri Ansio kertoi harjoittelustaan perjantai-iltana Himoksella, missä hän osallistui lauantaina ensimmäiseen Himos Winter Trailiin.

– Ensimmäiset viisi vuotta (2003-2007) oli tarkoitus pudottaa painoa ja parantaa kuntoa, mutta mitään kilpailullisia tavoitteita ei ollut.

Seuraavan viiden vuoden rupeaman aikana Ansiolla heräsi ajatus maratonista, joka taittui ensi kerran Turussa Paavo Nurmi -maratonilla vuonna 2009 aikaan 3.31.58.

– En ollut vielä valmis maratonille, sillä jouduin lopussa kävelemään.

Vuonna 2012 Amsterdamissa hän alitti ensimmäisen kerran kolme tuntia, kun kellot pysähtyivät aikaan 2.50.50. Tuolloin kilometrejä kertyi vuoden mittaan juosten, hiihtäen ja pyöräillen yhteensä 4076 km.

Vuonna 2017 Ansio jätti taakseen 9343 kilometriä, mistä tiejuoksua on noin 5500, polkujuoksua 1700, pyöräilyä 1500 ja hiihtoa 500 kilometriä. Lisäksi ohjelmassa on ollut kuntosalia 1-2 kertaa viikossa.

– Vuodesta 2013 lähtien olen pistänyt tavoitteeksi olla edellisvuotta paremmassa kunnossa. Se on toiminut hyvin, kun pohjat seuraavaan kauteen lähtiessä ovat olleet edelliskautta paremmat.

Peruskestävyyttä mies treenaa 10-12 kertaa viikossa ja vauhtikestävyyttä 1-2 kertaa viikossa, jolloin hän vetää 10x1000 metriä tai 10-20 km tv-reipasta.

Fiiliksen mukaan harjoitteleva juoksija on välttynyt isommilta rasitusvammoilta sen ansiosta, että hän on maltillisesti lisännyt määriä.

– Hieronnassa käyn kerran kuukaudessa ja venytellä voisin enemmänkin.

Ansio kuuluu niiden juoksijoiden joukkoon, jotka juoksevat tai pyöräilevät työmatkansa ympäri vuoden säällä kuin säällä. Aamuisin 5 kilometrin matka venähtää 10-20 kilometriksi, mutta paluumatkalla hän tyytyy 5-10 kilometriin.

– Työmatkaliikunta säästää aikaa ja sillä saa hyvän startin päivään.

Laaja skaala kilpailumatkoissa

Tuollaiset 30-40 kisaa kauden aikana juoksevan Henri Ansion matkavalikoima on laaja, sillä hänet voidaan nähdä niin 1500 metrin kuin 100 kilometrin lähtöviivalla.

– Osa kisoista on treenimaratoneja ja osa kympin vauhtikestävyystreenejä.

Kesäisin mies kertoo rytmittävänsä paljon harjoitteluaan kisojen mukaan ja antavansa itselleen riittävästi aikaa palautua, sillä pitää palautua henkisestikin.

100 kilometrin SE-mies kertoi aina valitsevansa jonkin kisan kesälle, sillä se motivoi harjoittelua. Tulevan kesän valinta on 100 kilometrin MM-kisat syyskuussa Kroatiassa.

– Minua on jo houkuteltu pidemmillekin matkoille, mutta toistaiseksi riittää satanen ja sen alle olevat matkat.

Polkujuoksun MM-nelosta kiinnostaa päästä keväällä kerran pari mukaan maratonin mittaiselle polkujuoksulle Eurooppaan.

– Kun osallistuu niihin kisoihin, pitää treenata poluilla ja totutella ylä- ja alamäkiin.

Kotimaan polkujuoksuihin osallistuessaan Ansiolle on riittänyt tiellä juokseminen, sillä korkeuserot ovat olleet kohtuulliset.

Himos Winter Trailin 25 kilometriä oli Henri Ansiolle aika lailla uusi kokemus, sillä vain Kuusamon Karhunkierrosta juostessaan hän pääsi vähän tarpomaan lumessakin.

Salin täyteen innokkaita kuulijoita vetäneen seminaarin alkajaisiksi ex-päävalmentaja Juha Taini alusti seikkaperäisesti aiheesta ”Polkujuoksijan alamäkivauhdin kehittäminen”.

-Jorma Taini

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri