550x90

IAAF muutti määritelmää naisurheilijasta – Caster Semenyan vauhti voi hidastua jopa seitsemän sekuntia

Kuva: Deca Text & Bild

Kuva: Deca Text & Bild

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on muuttanut kriteerejä, joilla urheilija on osallistumiskelpoinen yleisurheilun naisten lyhyille juoksumatkoille. Muutos koskee matkoja 400 metristä mailiin.

Erityisesti sääntö koskee niitä urheilijoita, jotka kuuluvat IAAF:n DSD -ryhmään (Difference of Sexual Development). Tällaisista urheilijoista tunnetuin esimerkki lienee 800 metrin juoksija Caster Semenya, jonka sukupuolesta on keskusteltu vuodesta 2009 lähtien, jolloin hän nousi maailman tietoisuuteen.

Uuden määritelmän mukaan naisurheilijan, jonka veren testosteronitaso suurempi kuin 5 nmol/L tulee laskea testosteronin määrää alle tämän rajan esimerkiksi erilaisilla hormonihoidoilla. Tätä tulee tehdä niin kauan kuin urheilija haluaa kilpailla.

Aika ei riitä MM-kisoihin?

IAAF perustelee muutosta tasapuolisuudella. DSD-urheilijoiden on havaittu saavan korkeasta testosteronista huomattavaa hyötyä.

- On todistettu, että testosteroni, joko luonnostaan tai keinotekoisesti lisättynä parantaa naisten suorituskykyä huomattavasti, perustelee IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe IAAF:n sivuilla.

Coe painottaa sitä, etteivät DSD-urheilijat ole huijanneet.

- Tässä (säännöissä) on kyse kilpakentän tasoittamisesta varmistaaksemme reilun ja tarkoituksenmukaisen kilpailun yleisurheilussa, jossa menestys perustuu lahjakkuuteen, omistautumiseen ja kovaan työhön muiden tekijöiden sijaan, Coe jatkaa.

Semenyalla on hallussaan tämän kauden maailmantilaston kärkiaika 1.56,68. The Guardian -lehden haastattelema asiantuntija Ross Tucker kertoo, että Semenyan aika 800 metrillä voi hidastua 5-7 sekuntia, mikäli testosteronirajaa lasketaan. Tällaisilla ajoilla eteläafrikkalaisella on täysi työ alittaa MM-kisoihin osallistumiseen vaadittavaa aikaraja.

Semenyalta on välillä vaadittu testosteronitason alentamista erilaisilla keinotekoisilla tavoilla, mutta kansainvälinen urheilun vetoomustuomioistuin CAS on kumonnut tällaisen päätöksen.

Nyt IAAF yrittää määritellä testosteronirajat uudelleen. Uusien sääntöjen on tarkoitus tulla voimaan marraskuun alusta alkaen.

Caster Semenya on voittanut kaksi olympiakultaa 800 metrillä ja kolme saman matkan maailmanmestaruutta. Pari näistä voitoista on tullut jälkijättöisesti, kun Semenyan radalla voittanut venäläisjuoksija Marija Savinova menetti vuosien 2010 ja 2013 välillä saavuttamansa mitalit dopingrikkeen vuoksi.

-Juho-Veikko Hytönen

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri