550x90

Haastattelussa Sanna Kullberg

Sanna Kullberg. Kuva:Jarno Maimonen

Sanna Kullberg. Kuva:Jarno Maimonen

Sanna Kullberg täydensi palkintokaappiaan maratonin Suomen mestaruudella viime syksynä. 13 vuoden sitkeä yritys palkittiin viimein kultamitalilla. Näyttämönä toimi Joutsenon Kullervo-maraton, jonka yhteydessä juostiin Suomen mestaruuksista jo neljännen kerran.

Vahvan juoksun tuloksena syntyi myös uusi henkilökohtainen ennätys 2.46.44. Ennestään Kullbergilta löytyy kuusi henkilökohtaista aikuisten SM-mitalia. Maratonin lisäksi Sanna on menestynyt SM-kisoissa 3000 metrin estejuoksussa ja puolimaratonilla.

- Joutsenon SM-maratonin jälkeen pidin kerrankin kunnon ylimenokauden. Marraskuusta lähtien harjoitteluni on sujunut lähes ihanteellisesti. Mitään mainittavia takapakkeja ei ole tullut, ellei sellaiseksi laske lumisen sään vuoksi peruttua joulukuista Pisan puolimaratonia, kertasi Kullberg harjoittelukautensa alkua.

Muiden suomalaisjuoksijoiden tapaan Kullberg leireilee ahkerasti etelän lämmössä. Kaivattua vaihtelua harvinaisen lumiseen Helsingin talveen, pöperöisiin Keskuspuiston lenkkireitteihin ja pääkaupunkiseudun liikuntahallien mondoratoihin Sanna hakee Afrikasta.

- Lähden maaliskuussa viideksi viikoksi korkean paikan harjoitusleirille Keniaan. Paikka on edellisvuosista tuttu Eldoret. Tällä kertaa mukaani lähteä myös aviomieheni Peter. Toinen korkean paikan leiri on suunniteltu heinäkuuksi juuri ennen Kalevan kisoja, sekä kauden varsinaista päätavoitetta SM-maratonia. Tuolloin menen viime kesän tapaan Sveitsin St. Moritziin.

Sannan kokemukset korkealla harjoittelusta ovat erittäin positiivisia. Viime kesänä St. Moritzin leirin perään juostu viiden päivän etappijuoksu Etape Bornholm kulki aivan siivillä. Tuloksena oli mm. kauden kotimainen kärkitulos maantiekympillä.

Korkealla on myös kuitenkin helppo harjoitella yli:

- Viime talven Kenian leiri saattoi näin jälkikäteen ajateltuna olla vähän liian kova. Harjoitteluseura on siellä maailman huipulta, ja välillä sitä innostuu itsekin liikaa. Muutamassa pitkässä kiihtyvässä harjoituksessa rasitus saattoi vastata melkeinpä maratonkilpailua. Viime kevään pääkilpailu Milanon maraton meni silti kohtuullisen hyvin, ja juoksin vaikeissa olosuhteissa silloisen ennätykseni 2.48.09. Palautuminen maratonin jälkeen oli kuitenkin hidasta. Tulevalla leirillä tavoitteeni on harjoitella hieman maltillisemmin, varsinkin, kun kaikki on mennyt tähän asti näin hyvin. Hevoskuuria ei siis ole odotettavissa.

- Pkl on edelleen yksi avainharjoituksistani maratonille valmistautuessani. Pitkä kiihtyvä lenkkini voi olla 30-36 kilometrin mittainen. Alku on kevyttä, ja vauhtia kiihdytetään siten, että viimeiset noin 15 kilometriä juostaan maratonin kilpailuvauhtia, valotti Sanna suosikkiharjoitustaan.

Harjoittelusta

Anneli Nummela on toiminut Sanna Kullbergin valmentajana vuodesta 2004. Itsekin aikoinaan kansallisen tason maratoonarina meritoitunut Nummela tuntee maantien metkut, ja on luotsannut Kullbergia varmoin ottein kansalliseen kärkeen.

Kullbergin harjoittelu on tähdännyt maratonille jo useita vuosia. Ratajuoksuja ei ole silti kokonaan unohdettu, vaan niillä on oma tärkeä osansa kesän kilpailukalenteria rakennettaessa. Sannan aiempi bravuurilaji, 3000 metrin estejuoksu, jäi ohjelmasta pois parin vuoden takaisen kantapäävamman seurauksena. Sen verran kipinää esteisiin vielä löytyy, että saamme kenties tulevana kesänä nähdä Sannan yrittävän rikkoa N35-sarjan 2000 metrin estejuoksun Suomen ennätyksen.

kullberg_010211_2Sanna Kullberg. Kuva:Jarno MaimonenTällä hetkellä Sannan harjoitteluviikko jakaantuu kevyeen ja vaativaan osaan työrytmin vuoksi. Työpäiviä liikunnanopettajana ovat keskiviikko, torstai ja perjantai. Lauantaista tiistaihin harjoitusohjelmaan kuuluu kaksi lenkkiä päivässä sunnuntaita lukuun ottamatta, jolloin vuorossa on perinteinen pitkä lenkki. Tiistaisin hän juoksee pääharjoituksena 12-20 kilometriä VK1-rasitusalueella. Viikon toinen tehokkaampi harjoitus on lauantaisin juostava VK2-rasitusalueen treeni, mikä voi olla esimerkiksi 5x2km.

- Päivinä, joina opetan, eli keskiviikosta perjantaihin, harjoitteluni on kevyttä. Tuolloin juoksen yleensä vain yhden 10-15 kilometrin lenkin. Liikunnanopettajan työpäivä voi hujahtaa vaikka luistinten päällä, joten kokonaisrasituksen kannalta olen katsonut tämän järjestelyn olevan järkevin.

- Mitään varsinaista viikkorytmitystä en käytä, esimerkiksi tyyliin 2-3 kovaa viikkoa + kevyt viikko, vaan kovista harjoituksista pyritään palautumaan harjoitusviikon sisällä. Harjoitusmäärät ovat pyörineet keskimäärin 150 kilometrin lukemissa. Kuukausittain kilometrejä kertyy kuutisensataa, kertoivantaalaista Kenttäurheilijat-58:a edustava juoksija harjoittelustaan.

Kahden maratonin kausi

Kullbergin kevään kilpailusuunnitelmissa on juosta SM-maantiejuoksu vajaa viikko Keniasta paluun jälkeen. Kevään ykköskoitos on toukokuun seitsemäs päivä juostava Kavarnan maraton Bulgariassa. Balkanin mestaruusmaratonilla on aiemminkin nähty kotimaista edustusta. Viime vuonna miesten maratonin voitti siuntiolaisseuraa Sjundeå IF edustava Obed Kipkurui kauden 2010 kotimaisella kärkiajalla 2.16.35. Laura Markovaara juoksi puolestaan naisten sarjassa upeasti ennätyksensä 2.47.08.

- Rataprofiilin ja reittikartan mukaan kilpailu ei vaikuta kovin nopealta, mutta hyviä aikoja siellä on joka tapauksessa juostu. Bulgariassa voi olla tuohon ajankohtaan hyvinkin lämmintä, mutta toisaalta hellekeli saattaa yhtälailla osua myös minkä tahansa muun kilpailun kohdalle.

kullberg_010211_3Sanna Kullberg. Kuva: Jarno Maimonen- Aikatavoitetta en ole Kavarnaan ja muutenkaan tälle vuodelle asettanut. SUL:n asettama Daegun MM-kisaraja 2.38.00 on sen verran kova, että se on kohdallani epärealistinen. Mikäli kisaraja olisi pysynyt IAAF:n asettamassa ajassa 2.43.00, olisin tietenkin lähtenyt tavoittelemaan sitä joltain Euroopan suurelta maratonilta. Ymmärrän kuitenkin SUL:n kannan. Kisajärjestäjän tulosrajat maratonilla ovat helpompia kuin kenttälajeissa, mutta toisaalta tällä tavoin kisajärjestäjät toivovat saavansa maratonille enemmän osallistujia.

Kavarnan maratonin jälkeen Kullberg aikoo palautella lopputoukokuun, ja aloittaa kesäkuun korvilla valmistautumisen SM-maratonille, joka juostaan Helsinki City Maratonin yhteydessä elokuun 20. päivä. Tavoitteena hallitsevalla maratonin Suomen mestarilla on tietenkin voiton uusiminen, varsinkin kun Suomen suurin maratonkilpailu käydään oululaislähtöisen Sannan nykyisessä kotikaupungissa.

-Jarno Maimonen

 

550x350

Premiumsport.fi

ulvang banneri