550x90

Johanna Lehtinen - Tavoitteet 1500 metrillä

lehtinenintroEstejuoksun SE-nainen Johanna Lehtinen kertoo Hevoskuurin lukijoille harjoittelustaan ja ajatuksistaan alkavan kisakauden suhteen näin SM-maastojen alla. Nykyään Joensuun Katajaa edustavan Lehtisen päämatkana on jatkossa estejuoksun sijaan 1500 metriä.

lehtinenjohanna11052011Johanna Lehtinen Espoon Kalevan kisoissa 2009. Kuva: Jarno MaimonenEstejuoksun SE-nainen Johanna Lehtinen kertoo Hevoskuurin lukijoille harjoittelustaan ja ajatuksistaan alkavan kisakauden suhteen näin SM-maastojen alla.

Harjoittelit kevättalvella Flagstaffissa. Miten leiri sujui, ja mitkä ovat kokemuksesi korkealla harjoittelusta?

- Leiri sujui suunnitellusti ja - mikä tärkeintä - terveenä ja ehjänä. Edellisestä vuoristoleiristä oli vierähtänyt ennen tätä leiriä jo pari vuotta. Kokemukseni korkealla harjoittelusta ovat hiukan kaksijakoiset: Toisaalta harjoitusvauhdit laskevat sen verran, että välillä meinaa iskeä epätoivo, miten tästä ikinä ehtii kisakuntoon. Toisaalta korkealla vähän vähemmällä harjoitusmäärällä (mikä on vammojeni jälkeen arkea minulle) saa paremman harjoitusvasteen kuin merenpinnalla, joten koen hyötyväni korkealla harjoittelemisesta. Kokemukset jäävät plussan puolelle.

Viime vuosina kohdallesi on sattunut ikäviä vammoja. Polvi ja nilkka menivät tapaturmaisesti. Oletko joutunut muuttamaan harjoitteluasi aiempaan nähden?

- Luonnollisesti. Em. vammat ja ns. huono akillekseni ovat pakottaneet tinkimään juoksumäärissä ja erityisesti loikka- ym. hyppelyharjoitteissa, joita tein paljon nuorena tyttönä. Harjoittelun perusteet eivät ole silti juuri muuttuneet. Korvaava harjoittelu eri muodoissaan on tullut osaksi harjoitusarkea myös silloin, kun jalat ovat ehjänä.

Mainitsit SM-halleissa jättäväsi estejuoksun pois ohjelmastasi. Keskitytkö edelleen 1500 metrille, vai nähdäänkö Johanna Lehtinen jatkossa useammin 5000 metrillä?

- Tuskinpa minusta vitosen jyrää tulee. Vitonen säilynee lyhyempiä matkoja palvelevana sivulajina. Isoimmat tavoitteeni ovat edelleen eurooppalaisella maililla.

Mitä mieltä olet 1500 metrin tulosrajoista: MM-Daegu 4.05,90/4.08,90 ja EM-Helsinki 4.12,00?

- Rajat ovat odotetut. Ensimmäisenä mainittu edellyttää toki täydellistä onnistumista ja SE:n kaatamista.

Miten kisaohjelmasi jatkuu SM-maastojen jälkeen?

- Lähden hakemaan ratakisatuntumaa 3000 metrin kisalla todennäköisesti Eltsussa toukokuun lopussa. (Toim. huom. Lehtisen nimi löytyy nyt myös British Miler's Clubin Watfordin (11.6.) kisojen 1500 metrin lähtölistoilta)

Olet onnistuneesti yhdistänyt opiskelun/työn sekä urheilun huipputasolla. Miten olet onnistunut siinä? Mitä antaisit neuvoksi näiden asioiden parissa painiville nuorille juoksijoille?

- Sitä onnistunutta yhdistämistä nyt on vaikea arvioida, on ne olleet sudenkuoppansa minullakin urheilun ja opiskelun/työn yhdistämisessä. Minun tapaiselleni säätäjälle on kuitenkin ollut tärkeää, että aivot saavat jotakin muuta ajateltavaa urheilun rinnalle. Opiskelupaikkani oikis oli löysien läsnäolovaatimusten takia urheilijalle lopulta suotuisa paikka. Töiden yhdistäminen urheiluun on sen sijaan haastavampaa. Kiitos joustavan työnantajan olen pystynyt työskentelemään osa-aikaisesti urheilun ehdoilla.

- Muita juoksijoita on vaikea lähteä neuvomaan. Jokaisen kannattaa kuunnella itseään ja uskaltaa tehdä juuri itselle sopivia ratkaisuja.

Kiitokset Johannalle haastattelusta ja tsemppiä SM-maastoihin ja muutenkin alkavalle kilpailukaudelle!
550x350

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama