Opiskeluapuraha lähes sadalle urheilijalle

URA:n ammatinedistämissäätiön apurahoja jaetaan sekä edelleen huipulla kilpaileville urheilijoille että aktiiviuransa jo lopettaneille. Niclas Sandells oli yksi apurahan saajista. Kuva: Jarno Maimonen

URA:n ammatinedistämissäätiön apurahoja jaetaan sekä edelleen huipulla kilpaileville urheilijoille että aktiiviuransa jo lopettaneille. Niclas Sandells oli yksi apurahan saajista. Kuva: Jarno Maimonen

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi torstaina Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tiloissa Pasilassa pidetyssä tilaisuudessa 97 urheilijalle opiskeluapurahan lukuvuodelle 2016-2017.

Vuonna 1972 presidentti Kekkosen toimesta perustetun säätiön tarkoituksena on edistää urheilijoiden ammatinvalinnan ja ammattiin valmistautumisen hyväksi tehtävää työtä sekä tukea aktiiviuransa lopettaneiden urheilijoiden kouluttautumista. URA-säätiö on jakanut opiskeluapurahoja yhteensä jo yli 4 miljoonan euron edestä.

Apurahan hakijoiden määrä voimakkaassa nousussa

URA-apurahaa lukuvuodelle 2016-17 haki ennätyksellisen suuri määrä urheilijoita, yhteensä 479. Kasvua edellisvuoteen oli yli 20 %. Opiskeluapurahan saajat edustavat kesä- ja talviolympialajeja, ei-olympialajeja ja vammaisurheilua – yhteensä neljääkymmentä eri lajia.

Apurahaurheilijoiden joukossa on olympia-, paralympia- ja MM-kisaedustajia, aikuisten ja nuorten arvokisamitalisteja sekä tulevaisuuden menestyjiä. URA-apurahan lukuvuodelle 2016-17 sai 54 miestä ja 43 naista. Yli 60 % apurahan saajista opiskelee yliopistossa, reilu viidennes ammattikorkeakoulussa ja 15 % ammatillisessa oppilaitoksessa. Kaksi kolmesta apurahan saajasta kuuluu urheiluakatemiaan. Neljätoista apurahaurheilijaa opiskelee ja valmentautuu ulkomailla.

Elinkeinoministeri Olli Rehn korosti urheilun yhteiskunnallista merkitystä

Apurahojen jakotilaisuudessa puhunut elinkeinoministeri Olli Rehn totesi puheenvuorossaan, että opiskelun ja huippu-urheilun yhdistäminen vaatii suunnitelmallisuutta ja tiukkaa itsekuria, mutta on vaivannäön arvoista.

- Urheilu kehittää suunnitelmallisuutta, yhteistyötaitoja ja paineensietokykyä, jotka ovat tärkeitä taitoja niin opinnoissa kuin työelämässäkin, Rehn sanoi.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tervehdyksen tilaisuuden osallistujille esitti vararehtori Minna Hiillos, jonka mukaan urheilu on tärkeä osa ammattikorkeakoulun toimintaa. Haaga-Helialla on urheilijoille tarkoitettuja opintokokonaisuuksia ja yhteensä noin 200 urheilijaa opiskelijoina. Omista kokemuksistaan opiskelun ja huippu-urheilun yhdistämisestä Haaga-Heliassa kertoivat purjehtija Mikaela Wulff sekä 5-ottelija Eevi Bengs.

Puheenjohtaja Merikoski: Apurahalla on suuri merkitys urheilijoille

URA-säätiön puheenjohtaja Tuuli Merikoski kertoi tilaisuudessa, että Urheilijoiden ammattienedistämissäätiö perustettiin aikana, jolloin Suomessa ei ollut minkäänlaista opintotukijärjestelmää.

- Säätiön jakamat apurahat olivat urheilijoille erittäin tervetullut taloudellinen tuki. Tänä päivänä meillä on opintotukijärjestelmä, joka leikkauksista huolimatta on maailman ja Euroopan näkökulmasta hyvällä tasolla, mutta säätiön apurahan merkitys urheilijoiden taloudessa ei ole siltikään vähentynyt. Apurahan turvin urheilijan ei kenties tarvitse mennä urheilun ja opintojen ohella töihin tai hän voi säästää opintotukikuukausia käytettäväksi myöhemmin.

- Apuraha on myös psykologisesti tärkeä tunnustus. Toisaalta apuraha velvoittaa ja myönteisellä tavalla kannustaa opiskelemaan, sillä vastaanottaja sitoutuu tietyn opintomäärän suorittamiseen lukuvuoden aikana. URA-säätiö on mielestäni yksi suomalaisen urheiluelämän parhaista innovaatiosta, ja tässä toimintamalissa urheilija on taatusti keskiössä, Merikoski kiteytti.

Apurahan saivat muun muassa ampumahiihtäjä Tuomas Grönman, pyöräilijä Sasu Halme, maastohiihtäjät Perttu Hyvärinen ja Leena Nurmi, suunnistajat Sofia Haajanen, Anna Haataja, Fredric Portin ja Marika Teini sekä kestävyysjuoksijat Oona Kettunen, Francis Kirwa, Camilla Richardsson ja Niclas Sandells.

Urheilijoiden Ammatinedistämissäätiön opiskeluapurahojen saajat lukuvuodelle 2016/2017 voi katsoa oheisesta PDF-dokumentista

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama