Susanna Saapunki kakkossijalle ylämäkijuoksun vertikaalikilometrin maailmankiertueen osakilpailussa

Susanna Saapunki. Kuva viime talven Toblachin maailmancupista. Kuva: NordicFocus

Susanna Saapunki. Kuva viime talven Toblachin maailmancupista. Kuva: NordicFocus

Hiihtomaajoukkueen haastajaryhmään kuuluva Susanna Saapunki kilpaili perjantaina ylämäkijuoksun eli Skyrunningin maailmankiertueella Italian Stelvion kansallispuistossa.

Matkana oli niin sanottu vertikaalikilometri eli pituudeltaan lyhyellä reitillä noustaan pystysuunnassa kilometrin verran ylöspäin. Stelviossa kilpailtiin Santa Caterina Vertial Kilometer 2,9 kilometrin radalla, jolloin keskimääräinen nousukulma oli 35 prosenttia.

Radan alkuosa koostui laskettelurinteistä, laidunmaasta ja kivikkoisesta vuorenrinteestä. Lopussa kilpailijoita haastoi erittäin jyrkkä vuorenrinne, jossa turvallisuuden takaamiseksi oli vaijeri, jota pitkin kiivetä.

Lajissa oma tekniikka

Saapunki oli heti uransa ensimmäisellä vertikaalikilometrillä palkinnoilla oltuaan 2739 metrin korkeudella sijainneessa maalissa naisten toiseksi nopeimmalla ajalla. Saapunki käytti nousuun aikaa 42.23.

Saapunki kuvaa lajia kestävyyslajiksi, jossa tarvitaan myös hyviä voimatasoja. Nopeaan nousuun tarvitaan myös hyvää tekniikkaa.

- Kyseisen lajin taitajilla on ihan oma tekniikka edetä nousussa ja sen sisäisti kisan aikana nopeasti. Pitää osata hyödyntää kaikki pienetkin muodon muutokset rinteessä, koska on ihan eri asia tehdä hiihtäjien sauvarinnettä hiekkatiellä kuin alustalla joka voi olla heinikosta valuvaan hiekkaan tai kivikkoa, hän kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

Suomalainen kertoo hengityksen olleen tiukilla sekä alussa, mutta etenkin lopussa lähes kolmen kilometrin korkeudessa.

- Mahtava kilpailumuoto, kun pitää pystyä sietämään pahaa oloa kisan ensi metreiltä asti!

Kesät Italiassa

Saapunki on viettänyt kesäisin paljon Italiassa ja tällä hetkellä hän on Suomesta paossa siitepölyjä. Saapungin mies on kiertänyt Keski-Euroopan vuorijuoksukilpailuja ja tätä myöten hän sai itsekin mahdollisuuden osallistua maailmankiertueelle. Saapunki aikoo kiertää vastaavia kilpailuja vielä tällä kaudella.

Saapunki kertoo, että kesän harjoituskausi on käynnistynyt hyvin ja suunnitelmien mukaan. Ensimmäiset harjoitusviikon on edetty vielä perusharjoittelulla.

- Siksi jännittikin vetäistä kilpailu vähän kylmiltään, kun ei tiennyt tämän hetken omasta suorituskyvystä. Hyvin näyttää nousut kuitenkin kulkevan, Saapunki kehuu.

Saapunki on vielä alkukesän ajan pidemmällä leirillä Italiassa, joten häntä ei nähdä puolustamassa viimevuotisen Vuokatin Aateli Racen kolmostilaa. Hän liittyy takaisin maajoukkueen leiritykseen myöhemmin kesällä ja syksyllä.

Naisten vertikaalikilometrin voittoon nousi Italan Valentina Belotti 57 sekuntia Saapunkia nopeampana. Miehissä nopein oli Michele Boscacci.

Yhteensä kiertueella on 18 osakilpailua kahdeksassa eri maassa. Seuraava kilpailu käydään heinäkuun 7. päivä Val d’Iseressä Ranskassa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama