Konsta Vanhanen kuudes pyöräsuunnistuksen EM-sprintissä - Haga seitsemäs

Antonia Haga oli paras suomalaisnainen pyöräsuunnistuksen EM-kisoissa. Kuva: SSL

Antonia Haga oli paras suomalaisnainen pyöräsuunnistuksen EM-kisoissa. Kuva: SSL

Suomen Konsta Vanhanen avasi pyöräsuunnistuksen EM-kisat Ranskan Orleansissa komeasti sprintin kuudennella sijallaan. 23-vuotias Asikkalan Raikkaan ajaja teki elämänsä kisan, sillä hänen paras arvokisasaavutuksensa tätä ennen oli 28. sija maailmancupissa vuosi sitten.

– Olen tiennyt, että hyvänä päivänä voin olla korkealla. Se on vain vaatinut sen, että saa suorituksen ulosmitattua. Päivän rata sopi minulle: oli paljon rasteja ja tarvittiin sujuvaa suunnistusta. Pääsin alusta asti hyvin rytmiin mukaan, vaikka pieniä muutaman sekunnin virheitä välillä tulikin, Vanhanen kertoi.

EM-sprintti ajettiin Orleansin yliopistokampuksella, ja rata muistutti paljon suunnistuksen sprinttejä.

– Pyöräsuunnistuksen sprintitkin ovat viime vuosina menneet siihen, vaikeampaan suuntaan. Paljon oli talojen kulmia, josta mentiin suunnistussprinttimäisesti. Rata oli vaativa, summasi Vanhanen.

Vanhanen kaatui toiseksi viimeisellä rastilla, kun toinen kilpailija kiilasi eteen. Kaatuminen ei kuitenkaan pudottanut suomalaista mitaleilta.

– Jos kaikki virheet ja kaatuminen olisi jääneet tekemättä, olisi mitaliin ollut mahdollisuus. Tämä oli minulle kisaviikon pääkisa, tästä eteenpäin on nyt vain voitettavaa. Kiva kattoa, mihin rahkeet riittää ilman paineita, Vanhanen mietti.

Vanhasen takana Jussi Laurila oli seitsemäs. Myös naisissa paras suomalainen, Antonia Haga oli seitsemäs. Miesten mestaruuteen ajoi Ranskan Cedric Beill ja naisten Tsekin Martina Tichovska.

Nuorten sarjoissa Suomi avasi mitalitilinsä 17-vuotiaiden kahdella EM-mitalilla. Eerik Nurminen ajoi poikien hopealle jääden vain sekunnin päähän kultamitalista. Antti Rissanen ja Väinö Venetjoki täydensivät nuorten miesten mainion suomalaispäivän 4. ja 5. sijoillaan. Tytöissä Saara Yli-Hietanen oli kolmas, ja otti ensimmäisen arvokisamitalinsa. Eveliina Välimaa oli ensimmäisessä EM-startissaan kuudes.

20-vuotiaiden sarjassa suomalaiset jäivät mitalien ulkopuolelle, sillä Jesper Lindahl ja Jutta Nurminen olivat neljänsiä. Lindahlin ero pronssiin oli vain neljä sekuntia.

– Päivän kokonaispanos oli positiivinen, vaikka aikuisissa muutama ajoi alakanttiin. 20-vuotiaat nuoret ajoivat odotusten mukaan ja 17-vuotiaat ajoivat puolestaan yläkanttiin, maajoukkueen valmentaja Jukka Niemi summasi EM-viikon avauspäivän.

EM-kisat jatkuvat tiistaina keskimatkan kilpailulla.

Tulokset

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama