Aleksi Ojala rohkealla vauhdinjaolla 50 km MM-kävelyn paras suomalainen

Aleksi Ojala. Kuva: Jarno Maimonen

Aleksi Ojala. Kuva: Jarno Maimonen

Ranskan Yohann Diniz käveli ylhäisessä yksinäisyydessään maailmanmestaruuteen huippuajalla.

 Diniz antoi muille kylmää kyytiä alusta asti. Erittäin hyvävoimaisen näköisenä maaliin saapunut Diniz kellotti ajan 3:33:11. Se on vain 38 sekuntia miehen omissa nimissä olevaa maailmanennätystä hitaammin.

Ojala aktiivinen kakkosryhmässä

Suomalaisista parhaiten suoriutui Aleksi Ojala. Hän oli asti innokas vauhdinpitäjä ja käveli puolimatkaan asti suuren osan ajasta takaa-ajoryhmän piikkipaikalla. Kilometrien myötä ryhmä harveni mies mieheltä, mutta Ojala oli edelleen mukana. 30 kilometrin rajapyykin lähestyessä ryhmässä käveli kahdeksan miestä.

Hetken päästä Ojala joutui vaikeuksiin. Matkaa oli taitettu kaksi tuntia ja 18 minuuttia, kun Ojala jäi ryhmästä ja oksensi. Vauhti oli ollut hurjaa, Ojalalle ennätysparannusta lupailevaa kyytiä.

Ojala jäi ryhmästä 10 sekuntia, mutta nousi hetken kuluttua takaisin mukaan letkaan. Siinä hän ei kuitenkaan pystynyt kauaa roikkumaan, kun japanilaiset Hirooki Arai ja Kai Kobayashi kiristivät tahtia. Diniz käveli edellä yli kolmen minuutin karkumatkalla.
Ojala oli seuraavat kilometrit seitsemännellä sijalla, mutta takaa tultiin hyvävoimaisina koko ajan lähemmäs. Viimeisellä kierroksella Ojalalla oli puolustettavana 14. sija.

Ojalan tavoite täyttyi

Japanilaiset jakoivat himmeämmät mitalit. He taittoivat matkaa yhdessä vuorovedoin. Lopussa Rion olympialaisten pronssimitalisti Arai piti takanaan arvokisojen ensikertalaisen, 24-vuotiaan Kobayashin. He ylittivät maaliviivan seitsemän minuuttia Dinizin jälkeen.

Ojalan aiemmat arvokisastartit ovat kaikki päättyneet hylkäykseen ja keskeytykseen. Niinpä hänen tärkein tavoitteensa Lontoossa oli päästä maaliin. Tavoite täyttyi ja Ojala saapui maaliin neljäntenätoista.

Kaikkensa antanut suomalainen käytti 50 kilometriin aikaa 3:47:20 ja jäi omasta ennätyksestään alle minuutin. Maalissa Ojalan jalat pettivät alta, mutta apua oli heti saatavilla.

Kinnuselle ja Partaselle pettymys

Jarkko Kinnunen aloitti kisan rauhallisesti ja ei lähtenyt mukaan Ojalan ja takaa-ajoryhmän vauhtiin. Hänen kisansa ei lähtenyt missään vaiheessa suurempaan lentoon. Tasaisen ja sitkeän suorituksen jälkeen Kinnunen sai Lontoosta tulokseksi sijan 23 ajalla 3:55:44.

Kolmantena miehenä Suomella oli viivalla Veli-Matti Partanen. Hänen kilpailunsa päättyi puolimatkan jälkeen varoitustilin täyttymiseen ja näin ollen hylkäykseen.

Tulokset

- Outi Hytönen

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama