20 km kävelymestaruudet Kolumbiaan ja Kiinaan

Kävelijät kiersivät kahden kilometrin kierrosta Buckinghamin palatsin puistoalueella. Kuva: Gilgongo/Creative Commons

Kävelijät kiersivät kahden kilometrin kierrosta Buckinghamin palatsin puistoalueella. Kuva: Gilgongo/Creative Commons

Lontoon MM-kisojen päätöspäivänä käveltiin sekä 50 että 20 kilometrin kilpailut, joten kahdelle matkalle osallistuminen ei tänä vuonna ollut mahdollista.

Suomen kolmikko Ojala, Kinnunen ja Partanen käveli aiemmin päivällä kilpaillussa 50 kilometrin kisassa, eikä Suomella ollut osallistujia 20 km matkoilla.

Miesten 20 kilometrin maailmanmestaruudesta käytiin tiukka kamppailu. Peräti kymmenen kävelijää tuli maaliin minuutin sisällä.

Lopussa tiukimmin puristi Kolumbian Eider Arevalo. Hän vei voiton tuloksella 1:18:53. Kansainvälisen yleisurheiluliiton väreissä kävellyt venäläinen Sergei Shirobokov saavutti MM-hopeaa ja Brasilian edustaja Caio Bonfim pronssia.

Hylkäys loppumetreillä

Naisten 20 kilometrin kilpailun mitalitaisto oli dramaattinen. Kolmen kävelijän ryhmä karkasi muilta ratkaisemaan mitalisijat. Riossa olympiapronssia ottanut kiinalainen Xiuzhi Lyu sai lopussa kaksi varoitusta peräkkäin jo yhden aiemmin saadun lisäksi ja niinpä hänet liputettiin ulos kilpailusta. Lyu ei ensimmäistä käskyä huomannut, totellut tai uskonut, vaan jatkoi kävelyä. Vain 20 metriä ennen maalia tuomari sai hänet sivuun radalta. Lyu olisi tullut maaliin kolmantena.

Kiina vei kuitenkin mestaruuden mitalitililleen, kun voittoon käveli Jiayu Yang. Toiseksi sijoittui Meksikon Maria Gonzalez. Italian Antonella Palmisano nousi pronssille. Peräti kymmenen naista alitti kilpailussa puolentoista tunnin rajan.

Naisten 50 km viime hetkellä mukaan

Lontoossa käveltiin ensimmäistä kertaa historiassa myös naisten 50 kilometrin kilpailu. Osallistujia oli lähtöviivalla vain seitsemän, sillä päätös kilpailun järjestämisestä saatiin vain kaksi viikkoa ennen MM-kilpailuja. Se ei ole mitenkään riittävä aika pitkään kilpailuun valmistavien harjoitteiden tekemiseen.

Historian ensimmäiseksi maailmanmestariksi käveli portugalilainen Ines Henriques. Hänen loppuaikansa 4:05:56 oli samalla uusi maailmanennätys. Hopea ja pronssi menivät Kiinaan, Hang Yinin ja Shuqing Yangin matkassa.

Tulokset

- Outi Hytönen

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama