Yli 800 rullaluistelijaa Tarton rullaluistelumaratonilla – suomalaisväriä massakirissä

Latvian Reinis Znotis voitti rullaluistelumaratonin Tartossa. Kuva: Tarmo Haud

Latvian Reinis Znotis voitti rullaluistelumaratonin Tartossa. Kuva: Tarmo Haud

Tarton seudulla Virossa jatkettiin kuusiosaista kestävyysurheilusarjaa, kun sunnuntaina ohjelmassa oli rullaluistelumaraton. Tartu maratonin ympärille luodussa sarjassa kilpailtiin rullaluistelussa 11. kertaa.

Rullaluistimet olivat jalassa kaikkiaan yli 800 osanottajalla, jotka kiersivät joko 42 kilometrin päämatkaa tai lyhyempiä 21 kilometrin ja 10 kilometrin matkoja. Lisäksi edellispäivän maksuton lasten rullaluistelu keräsi 500 metrin ja 3,4 kilometrin matkalle lähes 400 lasta, joten rullaluistelu kiinnostaa etelänaapurin kestävyysliikkujia.

Pääsarjassa miesten voitto meni Latvian Reinis Znotinsille, joka käytti 42 kilometrin reittiin aikaa 1.10.05. Voitto ratkesi massakirissä kun kahden sekunnin sisällä maaliin saapui 12 rullaluistelijaa. Kilpailijajoukko oli harventunut puolivälissä 26-henkiseksi ryhmäksi, joka väheni vielä 18 mieheen lopussa.

- Ryhmästä karkaaminen oli vaikeaa, sillä mukana oli monta kovaa kaveria. Kilpailun aikana ymmärsin, että ainoa mahdollisuus voittaa on massakirissä, kertoi voittaja Znotis järjestäjien tiedotteessa.

Lähimmäksi latvialaista pääsivät virolaiset Mart Markus ja Marten Liiv. Kilpailun kärjessä luistelleet virolaiset ja latvialaiset edustivat omia seurojaan ja joukkueitaan, joten kilpailu eteni pyöräilyn tavoin taktiseksi peliksi.

- Yritimme tiimikavereiden kanssa tehdä irtiottoja ja toivoimme pääsevämme pienemmällä ryhmällä karkuun. Siitä huolimatta kaikki, kuten Reinis, pääsivät takaisin mukaan. Kymmenen kilometriä ennen maalia oli selvä, että tästä tulee suuri massakiri, kertoi toiseksi jäänyt Mart Markus harmitellen epäonnistunutta taktiikkaansa.

RullaluisteluLapsetTarmoHaudLasten rullaluistelun lähtö. Kuva: Tarmo Haud

Kirissä nähtiin myös suomalaisväriä, kun Nils Vähä-Vahe oli seitsemäs vain puolitoista sekuntia voittajasta. Jani Virtanen oli 21:s ja eroa voittajaan oli 17 sekuntia.

Naisten kilpailussa kolmen naisen loppukirissä pisimmän korren veti Viron Enel Kõrva ennen venäläisiä Evgenia Radionikia ja Julia Barakovaa. Kolmikko ylitti maalilinjan 0,75 sekunnin sisällä toisistaan.

Tarton kuusiosaisessa kilpailussa lasketaan eri lajien yhteistulosta, mutta ennen kaikkea kestävyysurheilun ystävät haastavat itseään yksittäisissä lajeissa. Tarton sarjan kuuluisimmat tapahtumat ovat talvella käytävä hiihtomaraton sekä Tartu Rattamaraton -maastopyöräilytapahtuma. Seuraavana ohjelmassa poljetaan Rattamaraton syyskuun 24. päivä.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri