Suomella upea päivä pyöräsuunnistuksen MM-kilpailuissa

Naiset maalissa. Kuva: Paula Lehtomäki/SSL

Naiset maalissa. Kuva: Paula Lehtomäki/SSL

Naiset maailmanmestaruuteen ja miehet hopealle. Nuorissa kaksi kultaa.

Suomen naiset onnistuivat pitämään Suomen kovimpana pyöräsuunnistusmaana ottamalla MM-kultaa kolmannen kerran putkeen. Suomen voiton ennen Ranskaa ja Venäjää varmistivat Ingrid Stengård, Antonia Haga ja Marika Hara.

Suomen aloittaja, kokenut Stengård teki varman suorituksen ja toi Suomen vaihtoon toisena kärjessä vaihtaneen Ranskan jälkeen.

– Huomasin nopeasti, että rata muodostuu kahdesta osasta; ensin ajetaan hulluna ja sitten ollaan kieli keskellä suuta haastavalla loppuosalla. Rata sopi minulle, kun vain alku oli kovaa ajoa. Lopun menin todella varmistellen ja käytin paljon aikaa, Stengård kertoi toimivasta taktiikastaan Suunnistusliiton tiedotteessa.

Toisella osuudella Antonia Haga nosti Suomen kärkeen. Ero toisena vaihtaneeseen Ranskaan oli jo yli kolme minuuttia.

– Yleisörastin jälkeen kävin ranskalaisen kanssa harhailemassa puskassa ja vielä viimeiselle rastille tuli pummia, kun en malttanut lukea karttaa. Ajo tuntui hyvältä ja suunnistus oli vaativaa, Haga kertoi omasta suorituksestaan.

Ankkuriosuudella pienestä flunssasta alkuviikosta kärsinyt Marika Hara pääsi ajelemaan omaan tahtiin. Yleisörastin jälkeen Hara teki ison pummin, jota seurasi monia pienempiä lopun vaativassa polkuviidakossa.

– Virheen jälkeen alkoi jännittämään, ote herpaantui ja tuli lisää virheitä. Show-meiningillä mentiin, Hara naureskeli yleisön iloksi tahattomasti tehdyistä gps-kiemuroista.

PysuMMViestiMiehetPLSSLSuomen miesten hopeatrio. Kuva: Paula Lehtomäki/SSL

Suomi on ollut naisissa viestimitaleilla MM-pyöräsuunnistuksissa vuodesta 2012 lähtien ja vuotta 2015 lukuunottamatta värinä on ollut kulta. Kokenut pyöräsuunnistaja Hara on ollut voittamassa kaikkia näitä mitaleja. Selvää mitalin saamien ei kuitenkaan ikinä ole, kuten parin viikon takainen EM-viesti osoitti.

– Viesti on aina koko joukkueen juttu, jossa muuttujia on ainakin kolme kertaa enemmän kuiin henkilökohtaisilla matkoilla. Tavoitteena on tehdä joukkueena tosi hyvä suoritus. Ei tähän voittamiseen ikinä totu, Hara iloitsi mitalista.

Miehille taisteluhopea

Suomen miehet onnistuivat viestissä ja tuloksena oli loppusuorakamppailussa saavutettu MM-viestihopea. Suomen edellinen viestimitali on vuoden 2015 MM-pronssi. MM-kultaa otti niin ikään EM-viestin pari viikkoa sitten voittanut Tsekki. Pronssille jäi Suomen kukistamana Venäjä.

Suomen viestin aloitti André Haga, joka tuli vaihtoon kolmantena.

– Jalat eivät tänään olleet 100 % kunnossa ja alkumatkan törmäyksessä löystynyt satula häiritsi menoa. Kokonaisuutena suoritus oli ihan hyvä. Mitali tuntuu hyvältä ja pronssikin olisi tyydyttänyt, mutta ainahan se on hienoa voittaa venäläiset, Haga iloitsi mitalista.

Toisella osuudella Jussi Laurila nosti Suomen kärkeen, mutta Tsekkin joukkue vaihtoi vain muutaman sekunnin Suomen perässä.

– Alun menin kovaa, jotta sain jätkät kiinni, mutta meillä oli toiselle rastille eri hajonnat. Lopussa taas kohtasimme ja loppu mentiin kolmistaan Tsekin ja Venäjän kanssa. Yritin silti pitää oman vauhdin ja ajaa kärjessä silloin, kun oli vähänkin hajua mihin oltiin menossa, Laurila kertoi.

Ankkuriosuudella käsi tiukassa paketissa ajanut Pekka Niemi teki tasaisen suorituksen, mutta Tsekki meni monojaan. Vielä viimeisellä rastilla Suomi oli kiinni pronssimitalissa, mutta jännitysnäytelmä päättyi Niemen vahvaan puristukseen viimeisessä ylämäessä.

– Tämä oli ehdottomasti voitettu mitali, sillä emme olleen ennakkoon kovimpia mitalisuosikkeja. Murtunut käsi tuntui kyllä yhdessä laskussa, mutta en antanut sen häiritä. Oli tämä yllätys, että pystyin voittamaan Venäjän, Niemi juhli MM-hopeaa.

Nuorille pyöräsuunnistajille kahden kullan MM-viestipäivä

Nuorten MM-pyöräsuunnistusviestit sujuivat suomalaisilta paremmin kuin moni osasi odottaa, sillä niin miehet kuin naiset onnistuivat nappaamaan kultaa vaiherikkaissa viesteissä.

Suomen nuoret miehet esittivät varmoja otteita läpi viestin ja voitto heltisi isolla erolla ennen hopealle ajanutta Tsekkiä ja pronssille yltänyttä Ranskaa. Suomen joukkueessa suunnistivat Jesper Lindahl, Teemu Kaksonen ja Sakari Puolakanaho. Lindahlille ja Kaksoselle MM-mitali oli ensimmäinen laatuaan.

NuortenPysuMMViestiNaisetPLSSLNaiset matkalla nuorten MM-kultaan. Kuva: Paula Lehtomäk/SSL

Suomen aloittaja Lindahl teki varmaa suoritusta läpi viestin. Lopussa mies eksyi maaliviitotuksen sijaan lähtöviitoituksella ja Tsekki pääsi vaihtamaan hieman ennen Suomea.

- Alun menin ilman pummeja, mutta loppumatkasta tuli pieniä virheitä ja Tsekki otti kiinni. Tiesin, että jos kaikki joukkueessa tekevät hyvän suorituksen, taistelemme mitaleista, Lindahl iloitsi kullasta.

Toisella osuudella läpi viikon tasaisen varmoja ajosuorituksia tehnyt Teemu Kaksonen näytti osaamistaan ja jätti muut joukkueen taakseen virheettömällä suorituksella. Ero takana oleviin kasvoi yli viiteen minuuttiin.

- Pystyin keskittymään omaan suoritukseeni ja meno tuntui aika helpolta. Aivan hyvä suoritus, Kaksonen analysoi.

Ankkuriosuudella kokenut viestinviejä Sakari Puolakanaho teki omaa suoritustaan ja tuloksena oli nuorten MM-viestikulta toisen kerran peräkkäin.

- Alussa vähän hermoilin ja tein pieniä virheitä. Sain kuitenkin menon rauhoitettua, sillä tiesin, että ei ole pakko vetää täysillä. Jesper ja Teemu tekivät hyvät suoritukset. Mitali tuntuu hyvältä eilisen pettymyksen jälkeen, rengasrikon takia mitalivauhdista MM-yhteislähtökilpailussa pudonnut mies iloitsi.

Naisille yllätysmitali

Suomen naisten nuorten MM-kulta ratkesi vasta viestin viimeisellä osuudella Saara Yli-Hietalan tehdessä upean ajon ja jättäessä Venäjän yli kolmen minuutin päähän. Nuorten MM-viestipronssia otti Tsekki. Suomen joukkueessa suunnistivat Yli-Hietalan lisäksi Kaarina Nurminen ja Jutta Nurminen.

Ensimmäisellä osuudella Suomen viestiä vei vasta 14-vuotias Kaarina Nurminen.

- Kolmos rastille tein todella huonon reitinvalinnan ja sen jälkeen sai ajaa kovaa muita kiinni. Loppumatkasta tuli teknisiä ongelmia, kun löysällä ollut rengas vaati kiristämistä, kolmantena vaihtanut Nurminen kertoi matkan haasteista.

Toisella osuudella flunssaisena matkaan lähtenyt Jutta Nurminen teki parhaansa ja toi Suomen vaihtoon neljäntenä.

- Flunssa häiritsi menoa ja ylämäissä tipuin täysin muiden kyydistä. Yritin paikata suoritusta puhtaalla suunnistuksella, ilman isompia virheitä matkasta selvinnyt Nurminen totesi,

Ankkuriosuudella lähes kolmen minuutin takaa-ajoasemasta matkaan lähtenyt Yli-Hietanen teki hienon ajon ja nosti Suomen naiset nuorten viestimaailmanmestareiksi. Suomen naisten edellinen viestimitali nuorten MM-kisoissa on vuodelta 2014. Kilpailuun oman draamansa toi kärjessä ajaneiden Venäjän ja Ranskan hylkäykset kielletyllä alueella käynnin takia.

- Sain pidettyä suorituksen hallinnassa ja pysähtyä kun olin epävarma. En ihan uskonut voittoon, mutta tänään kaikki onnistuivat. Tosi hienoa voittaa hyvien kavereiden kanssa, Yli-Hietanen iloitsi.

Pyöräsuunnistuksen MM-kisat jatkuvat perjantaina pitkällä matkalla.

Tulokset


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama