Harri Sopaselle MM-pronssia aika-ajossa

Harri Sopanen (oik.) otti pronssia. Kuva: Mikko Peltonen

Harri Sopanen (oik.) otti pronssia. Kuva: Mikko Peltonen

Harri Sopanen otti uransa ensimmäisen MM-mitalin, kun hän ylsi parapyöräilyn aika-ajossa H1-luokan pronssille Etelä-Afrikan Pietermaritzburgissa torstaina. Hienon suomalaispäivän täydensi Teppo Polvi, joka oli samassa luokassa neljäs. H3-luokassa Jani Peltopuro oli 20:s.

Käsipyöräilijöiden H1-luokan aika-ajossa matkana oli 15,5 kilometriä. Polvi taisteli vahvasti mitalista, mutta kuuden kilometrin kohdalla häneltä putosivat ketjut rattaalta ylämäessä. Suomalainen joutui pysähtymään saadakseen ketjut takaisin rattaalle. Toiselle eli viimeiselle kierrokselle lähdettäessä suomalaiset taistelivat keskenään pronssimitalista. Sopanen pystyi puristamaan jälkimmäisellä kierroksella kovemmin ja otti uransa ensimmäisen MM-mitalin 27 sekunnin erolla Polveen.

– Kerta kaikkiaan huikea fiilis. Kaksi edellistä kautta ovat olleet vaikeita, ja nyt kova työ toi tulosta. Ei ollut mikään varsinainen super-päivä, matkan rasituksesta palautuminen ei ole ollut aivan helpoimmasta päästä, ja meno oli edeltävissä harjoituksissa hieman tahmeaa. Siihenkin nähden MM-pronssi maistuu todella makealta. Tepon kokema tekninen epäonni harmittaa, ilman sitä olisi ollut todella kova keskinäinen kisa mitalista. Kultaan tai hopeaan ei ollut kummallakaan mitään rahkeita, varsinkin Benin meno oli tänään aivan uskomatonta. Huomenna on välipäivä ja lauantaina edessä maantiekisa. Punomme maantiekisaan kunnon taktiikan, eiköhän me Tepon kanssa isketä ja näytetä, että pystytään vielä parempaan, Sopanen kertoi Pyöräilyunionin tiedotteessa.

Polvi iloitsi joukkuetoverinsa onnistumisesta, vaikka oma tilanne harmittikin.

– Ottaa päähän, mutta Harrin onnistuminen ja mitali tietenkin lämmittää. Lauantainen maantiekisa vedetään kaikki tai ei mitään-asenteella, Polvi kommentoi.

Kilpailun voittajan Sveitsin Benjamin Frühin ja toiseksi sijoittuneen isäntämaa Etelä-Afrikan Pieter De Preezin meno oli täysin ylivoimaista eikä suomalaiskaksikko pystynyt missään vaiheessa varsinaisesti uhkaamaan kärkikaksikkoa. Kova reitti ja helteinen sää näkyivät aika-eroissa, jotka kasvoivat melkoisiksi. Sopanen hävisi Frühille 5.25,28.

H3-luokassa Jani Peltopuro oli 20:s ja koki harjoituskauden repaleisuuden ja kilpailemattomuuden näkyneen.

– Aloitin hivenen liian kovaa ja sippasin totaalisesti viimeisellä kierroksella: pyörä ei liikkunut mihinkään, vaikka miten yritti painaa. Todella rankka kisa. Katseet kohti lauantain maantiekisaa, se on kuitenkin minulle aina ollut luontaisempi kisamuoto kuin aika-ajo, Peltopuro sanoi.

Parapyöräilyn päävalmentaja Mikko Peltonen oli luonnollisesti innoissaan mitalitilin avauduttua ja parapyöräilyn MM-mitaliperinteen jatkuttua.

– Vuodesta 2014 lähtien jokaisesta MM-kisasta on tullut vähintään yksi mitali. Vaikka H1-luokassa aika-erot olivat suuret, tämä ei välttämättä heijastele lauantaiseen maantiekisaan. Eri kisaformaatti ja eri reitti luo uudet asetelmat, mutta hereillä pitää olla ja ottaa koviakin riskejä. Huomenna otetaan vähän rennommin ja luottavaisin mielin kohti lauantaita, kaikki kolme ovat taistelijoita, Peltonen sanoi.

Tulokset

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama