Tutkimus: Vain puolet proteiinipatukoiden kuluttajista käyttää niitä palautumiseen

Kuvituskuva. Kuva: Deca Text & Bild

Kuvituskuva. Kuva: Deca Text & Bild

Proteiinipatukoiden käyttäjät ovat yhä terveystietoisempia.

Ensimmäistä kertaa Suomessa toteutettu suuri proteiinipatukkatutkimus kiteytyy kolmeen asiaan: patukan valinnan ratkaisee maku ja ravinteikkuus, patukoita käytetään selvästi eniten välipaloina ja patukoilta vaaditaan tulevaisuudessa yhä enemmän laatua ja luonnollisuutta.

Testing Lab toteutti suuren proteiinipatukkatutkimuksen selvittääkseen suomalaisten proteiinipatukkakäyttäytymistä, syitä käyttämättömyyteen sekä sen mikä proteiinipatukoissa on tärkeintä ja millaisia patukoiden tulisi olla tulevaisuudessa, jotta ne pystyvät vastaamaan kuluttajien tarpeisiin.

Tutkimuksessa oli mukana 29 proteiinipatukkamerkkiä. Tutkimukseen vastasi 712 liikkujaa huippu-urheilijoista terveysliikkujiin. Vastanneista 81 % ilmoitti käyttävänsä proteiinipatukoita. Proteiinipatukoita on perinteisesti käytetty ensisijaisesti urheilusuorituksesta palautumiseen. Tutkimus kuitenkin osoitti, että ennakkokäsityksistä poiketen proteiinipatukoiden suurin käyttötarkoitus on välipalakäyttö ja peräti 85 % vastaajista käyttää proteiinipatukoita välipalana. Aterian korvikkeenakin patukoita käyttää jo 23 % vastaajista.

Urheilusuorituksesta palautumiseen proteiinipatukoita käyttää ”vain” puolet vastaajista. Välipalakäytössä korostuvat vastaajien kokemat proteiinipatukan nauttimisen suurimmat hyödyt: nopea ja helppo proteiininlähde, aikaa säästävä välipala ja terveellinen vaihtoehto makeannälkään.

Proteiinipatukan valinnassa painottuvat hyvä maku, ravinteikkuus, riittävän suuri proteiinin määrä ja proteiinin laadukkuus.

- Käyttäjistä on tullut terveystietoisempia eikä enää riitä, että tuotteessa on riittävä määrä proteiinia, vaan tuotteen laadusta kertoo käytetty proteiininlähde, Matti Taini tutkimuksen toteuttaneesta Testing Labista toteaa.

Puolet vastaajista kokee heraproteiinin parhaaksi proteiininlähteeksi. Kolmasosa vastaajista mieltää pähkinät ja siemenet parhaaksi proteiininlähteeksi niiden luonnollisuuden ja laadukkuuden ansiosta ja tulevaisuudessa proteiinipatukoihin toivotaankin enemmän pähkinöitä ja siemeniä laadukkaiksi proteiininlähteiksi. Mielenkiintoista on sekin, että Suomessa myydyissä patukoissa yksi yleisimmin käytetyistä proteiineista on soijaproteiini ja sen mielsi parhaaksi proteiininlähteeksi vain 3 % vastaajista.

TutkimuksenPatukatTutkimuksessa mukana olleet patukat.

Suuri osa liikkujista, jotka eivät käytä proteiinipatukoita vastasi etteivät he koe saavansa tarpeeksi hyötyä proteiinipatukoista ja pärjäävät hyvin tavallisella ruualla.

Suurimmat syyt proteiinipatukoiden käyttämättömyyteen liittyvät siihen, että liikkujat eivät koe saavansa patukoista riittävästi hyötyä ja he kokevat pärjäävänsä hyvin tavallisella ruualla. Heidän mielestään patukoiden tulisi olla ravinteikkaampia, terveellisempiä, luonnollisia ja paremman makuisia. Samaan aikaan lähes kolmasosa vastaajista toivoisi patukoiden olevan sokerittomia ja makeutusaineettomia, jotta he aloittaisivat käyttämään niitä.

- Sokerittomuus ja makeutusaineettomuus yhdistettynä hyvään makuun ei ole ihan helppo yhdistelmä, mutta kertoo tutkimuksen vastaajien ehdottaneen käytettäviksi luonnollisia makeuttajia, kuten hedelmiä ja marjoja, jolloin samalla proteiinipatukan ravintoarvokin paranisi, Taini toteaa.

Lisätietoa tutkimuksesta Testinglabin sivuilla.

Premiumsport.fi

ulvang banneri