Hiihtosuunnistuksen maailmancup käyntiin Ylläksellä - osa urheilijoista päässyt lajiharjoittelun pariin vasta kilpailupaikalla

Janne Häkkinen edustaa Suomen joukkueessa kokemusta. Kuva viime kevään MM-kisoista Krasnojarskista. Kuva: Timo Mikkola/SSL

Janne Häkkinen edustaa Suomen joukkueessa kokemusta. Kuva viime kevään MM-kisoista Krasnojarskista. Kuva: Timo Mikkola/SSL

Kolmesta matkasta koostuva maailmancupin avauskierros alkaa tänään maanantaina Ylläksellä.

Maailmancupin avauksen aikainen ajankohta vähentää alla olevien hiihtosuunnistusstarttien määrän jopa nollaan. Useat urheilijat ovat päässeet harjoittelemaan urille vasta maailmancupin mallisuunnistuksessa. Siitäkin huolimatta hiihtosuunnistajien aikuisten maajoukkuevalmennuksesta vastaava Jarkko Urpalainen kuvaa joukkueen henkeä hyväksi ja rennoksi.

­- Ei ole semmoista jännittämistä mitä ehkä joskus on ollut. Miesten osalta luulisin että tilanne on vähän parempi kuin viime vuonna. On mielenkiintoista nähdä miten se näkyy kisoissa. Naisten joukkue on vähän enemmän takamatkalla, Urpalainen toteaa Suunnistusliiton tiedotteessa.

Kisojen ajankohdasta johtuen joukkuetta ei valittu normaalisti katsastuskisojen kautta. Joukkueen runkona oli A-maajoukkue ja sitä täydennettiin potentiaalisilla menestyjillä. Kuudentoista hengen joukkuekoko mahdollisti sen, että mukaan saatiin myös enemmän ensikertalaisia, kuten vielä juniorisarjassa kilpaileva Liisa Nenonen. Kokemusta joukkueessa puolestaan edustaa Janne Häkkinen, joka myös pääsi ensimmäisen kerran tämän talven urastolle vasta mallisuunnistuksessa.

- En pitäisi sitä kuitenkaan hirveän huonona tilanteena, on sitä kausia aikaisemminkin startattu samalla tavalla. Harjoituskausi on ollut suht sujuva ja varsinkin loppusyksystä ja alkutalvesta on päässyt todella hyvin harjoittelemaan lumilla. Kunto on hiihdon osalta mallissaan, Häkkinen toteaa.

Ylläs on Häkkiselle ja monelle muulle hiihtosuunnistajalle tuttu paikka, vaikka maailmancupia ei juuri ole kilpailtu Äkäslompolon puolella. Häkkinen toivoo että Yllästunturin kupeessa oleva kilpailualue hyödyntäisi rinnettä riittävän paljon korkeuserojen saamiseksi. Tavoitteet on asetettu kuuden joukkoon.

- Kisoista tulee se mitä tulee, mutta kuuden joukkoon joka tapauksessa pitäisi pystyä sijoittumaan. Pitkä matka on ykköskilpailu, mutta kaikki päivät on saman arvoisia.

Ylläksen maailmancupia voi seurata sekä livetulosten että netti-tv-lähetyksen kautta.

Hiihtosuunnistuksen maailmancupin aikataulu:

ma 27.11. Sprintti (Naiset klo 11.00, miehet klo 12.30 alkaen)
ti 28.11. Keskimatka (klo 10.30 alkaen)
to 30.11. Pitkä matka, yhteislähtö (naiset klo 11.00, miehet 11.15)

Linkki tuloksiin ja striimiin

Suomen joukkue

Premiumsport.fi

ulvang banneri