Turunen ja Uusitalo parhaat suomalaiset Ylläksen pitkällä matkalla

Torstain pitkän matkan hajonnat pakottivat hiihtosuunnistajat omaan työhön. Kuva järjestäjien GPS-seurannasta.

Torstain pitkän matkan hajonnat pakottivat hiihtosuunnistajat omaan työhön. Kuva järjestäjien GPS-seurannasta.

Hiihtosuunnistuksen maailmancupin avauskierros päättyi torstaina Ylläksellä pitkän matkan kilpailuun.

Miesten 26,5 ja naisten 23,2 kilometriä veivät urheilijoista mehut ja kasvatti eroja. Suomalaisista kovinta vauhtia naisten sarjassa pystyi pitämään Marjut Turunen sijoittumalla kuudenneksi. Miehissä Jyri Uusitalo oli kahdeksas. Sprintin voittoon maanantaina suunnistanut Salla Koskela joutui jättämään kisan väliin sairastumisen vuoksi.

Miesten radan 400 nousumetriä piti huolen siitä, että maaliin saatiin väsyneitä kilpailijoita. Suomen Jyri Uusitalo teki hyvän suorituksen päätösmatkalla ollen kahdeksas ja jääden voittajalle ainoastaan 2.15.

- Oli kyllä aivan maksimi mihin pystyi. Kunto ei vielä ole sellainen että olisi paremmasta voinut taistella, mutta tyytyväinen olen. Kymppisakkiin oli tavoite, Uusitalo kertoi Suunnistusliiton tiedotteessa.

UusitaloJyriWCupLongYllasAUhotoinenSSLJyri Uusitalo. Kuva: Anu Uhotoinen/SSL

Vaikka kunto on vielä hieman työn alla ja hiihtokilometrejä on takana huomattavasti vähemmän kuin edellisenä vuotena, hallittu suoritus paikkasi tilannetta.

- Päätin että teen virheettömän suorituksen. Lopussa ei kyllä pystynyt vastaamaan kun Sergei (Gorlanov) lähti lyömään baanalla. Koko viikkoon olen kyllä tyytyväinen, sijoitukset parani joka päivä ja tästä on hyvä jatkaa.

Naisten sarjan voittajaksi suunnisti jälleen Ruotsin Tove Alexandersson, toiselle sijalle Venäjän Maria Kechkina ja kolmanneksi Venäjän Alena Trapeznikova. Parhaana suomalaisena kuudenneksi suunnistanut Turunen jäi voittajalle raskaassa kisassa 7.41.

-Alussa tuli reitinvalintavirhe ja sitten piti ohitella, mutta kaksi seuraavaa lenkkiä oli ihan sujuvia. Ajattelin että kuuden sakkiin pystyy ihan hyvin. Pitkä on mulle hyvä matka.

Naisten kisassa kilpailijoiden fyysiset erot tulivat miehiä selkeämmin esille, kun toiseksi sijoittunut Kechkina jäi Alexanderssonille 55 sekuntia mutta jätti seuraavaa puolestaan lähes viisi minuuttia. Hajonta piti huolen että jokainen joutui tekemään omaa työtään yhteislähtökisasta huolimatta.

- Yhteislähdössä on aina oma jännityksensä ja alku on vähän sähellystä, mutta kun saa hyvän lähdön niin ne on mukavia. Viikko kokonaisuudessa tuntuu ihan hyvältä. Sprintti oli vähän pettymys, mutta sen jälkeen on sujunut ihan hyvin, Turunen summaa hiihtosuunnistukauden avanneen viikon.

TurunenMarjutWCupYllasAUhotoinenSSLMarjut Turunen. Kuva: Anu Uhotoinen/SSL

Toiseksi parhaana suomalaisnaisena maaliin saapui Milka Reponen, yhdentenätoista. Myös Reponen oli tyytyväinen viikon kokonaissaldoon, sillä hänen hiihtoharjoittelunsa alkoi käytännössä vasta nyt Ylläksellä.

- Kyllä se vauhti tästä kiristyy kun saa kilsoja alle. Nämä kaksi vikaa kisaa oli tosi hyviä. Harvoin Suomessa on näin fyysistä ja teknisesti vaativaa. Tää oli tosi hyvä, Reponen kiittelee onnistunutta rataa.

Tulokset ja linkki GPS-seurantaan

EDIT: Korjattu otsikkoa. Paras suomalaismies pitkällä matkalla oli Jyri Uusitalo

Premiumsport.fi

ulvang banneri