"Tämä on vahva tuki puhtaalle urheilulle ja sääntöjen noudattamiselle"

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Venäläisurheilijoilla on mahdollisuus pyrkiä kisoihin neutraalin lipun alla.

Venäläisurheilijat voivat pyrkiä Pyeongchangin talviolympialaisiin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla. Näin linjasi Kansainvälinen olympiakomitea KOK tiistaina kokouksessaan Lausannessa.

Samalla KOK luetteli myös nipun muita rangaistuksia. Sanktiolistassa ovat muun muassa Venäjän olympiakomitean hyllyttäminen ja Vitali Mutkon elinikäinen olympiapanna.

Mutko on Venäjän varapääministeri ja entinen urheiluministeri. Hän on myös vuoden 2018 jalkapallon MM-kisojen järjestelytoimikunnan nokkamies.

Monet osasivat ennakoida päätöstä, jossa KOK sulkee Venäjän kisoista mutta antaa urheilijoille mahdollisuuden hakea osallistumislupaa neutraalin lipun alla. Olympiaovi aukeaa kuitenkin vain tiukkojen ehtojen täyttyessä.

– Tämä oli kohtalaisen odotettu päätös. On osoitettu systemaattinen valtiojohtoinen dopingjärjestelmä, eikä sellaista voi kohdella ilman sanktioita, Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoi STT:lle tiistai-iltana.

Olympialaiset järjestetään Etelä-Koreassa helmikuussa.

Vahva viesti urheilumaailmalle

KOK päätyi ratkaisuunsa sen jälkeen, kun Sveitsin ex-liittopresidentin Samuel Schmidin vetämä tutkimuskomissio oli jättänyt selvityksensä. Sen mukaan Venäjältä paljastui systemaattinen dopingkulttuuri.

Venäjä on tähän asti julkisuudessa kiistänyt valtiojohtoisen dopingohjelman. Dopingpaljastusten vaikutukset ovat olleet jo nyt merkittäviä, sillä 11 venäläisurheilijalta on viety Sotshin olympiamitali pois.

– KOK:n tämäniltainen päätös perustuu huolelliseen harkintaan. Schmidin komissiolla ja KOK:lla on ollut käytössään parhaat mahdolliset faktat, Salonen sanoi.
Salosen mukaan ratkaisu on viesti koko urheilumaailmalle.

– Tämä on voimakas viesti puhtaan urheilun puolesta, ja hyvä niin. Urheilun täytyy olla puhdasta. Manipuloimalla ei tämän päivän maailmassa selviä, ja sanktiot ovat kovat.

Myös Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) pääsihteeri Harri Syväsalmi suhtautuu päätökseen myönteisesti.

– Päätös oli oikea ja erittäin hyvä. KOK:n komissiot osoittivat McLarenin raportin oikeaksi, Syväsalmi kertoi STT:lle tiistai-iltana.

McLarenin raportilla hän viittaa kanadalaisen Richard McLarenin johtamaan selvitystyöhön, joka esitti karuja asioita Venäjän dopingkulttuurista.

"Vahva tuki puhtaalle urheilulle"

Syväsalmen mukaan nyt tehty päätös on selvästi parempi kuin Rion kesäkisoja edeltänyt ratkaisu, jossa päätäntävalta venäläisurheilijoiden osallistumisesta jäi kansainvälisille lajiliitoille.

– Nyt kaikki urheilijat käyvät saman seulan läpi. Tämä on vahva tuki puhtaalle urheilulle ja sääntöjen noudattamiselle. Tämä on raju viesti, Syväsalmi sanoi.
Samalla hän muistutti, että tiukan seulan läpäisevät urheilijat pääsevät edelleen kisoihin neutraaleina urheilijoina.

Olympiakomitean Salonen ei halunnut vielä arvioida tarkasti, millaisia urheilullisia vaikutuksia KOK:n päätöksellä on. Selvää on, että vaikutukset ovat tuntuvia.

Venäläisurheilijat ovat perinteisesti menestyneet hyvin esimerkiksi jääkiekossa ja taitoluistelussa. Sotshin mitalitilastossa maa oli ykkösenä ennen dopingin vyöryttämää mitalien uusjakoa.

STT–TAPIO KESKITALO

Premiumsport.fi

ulvang banneri