Venäjä ei boikotoi talviolympiakisoja

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

KOK:n päätös sai nuivan vastaanoton.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n päätös sallia venäläisurheilijoiden osallistuminen Pyeongchangin talvikisoihin vain olympialipun alla sai Venäjällä enimmäkseen nuivan vastaanoton.

Presidentti Vladimir Putin kuitenkin ilmoitti Nizhni Novgorodissa pitämässään puheessa, ettei Venäjä aio boikotoida talviolympiakisoja.

Ilmoitus merkitsee sitä, että venäläisurheilijat voivat osallistua talvikisoihin olympialipun alla. Tämän ehdon linjasi tiistaina Kansainvälinen olympiakomitea KOK.

– Emme luonnollisestikaan ryhdy boikottiin emmekä estä urheilijoitamme osallistumasta olympiakisoihin, jos he haluavat, Putin sanoi autotehtaan työntekijöille pitämässään puheessa.

"Poliittinen päätös"

KOK antaa venäläisurheilijoille mahdollisuuden hakea osallistumislupaa, jos taustalla ei ole dopingkäryjä ja jos kaikista kisoja edeltävistä testeistä selviää puhtain paperein. Seulan läpäisevät venäläisurheilijat kilpailevat "joukkueessa" nimeltä "Olympiaurheilija Venäjältä", joka kisaa olympialipun alla.

Päätöksen taustalla on Venäjällä vuosia vallinnut systemaattinen dopingjärjestelmä. Putin kiisti puheessaan tämän ja piti KOK:n toimia "poliittisina".

– Kaikki tämä näyttää poliittisesti motivoidulta päätökseltä. Me kaikki näemme sen, siitä ei ole minulla mitään epäilystä, Putin napautti.

KOK väläytti keskiviikkona mahdollisuutta, että Venäjän oman lipun käyttö sallittaisiin olympiakisojen päättäjäisissä.

Gorbatshov tyrmistyi

Kritiikkiä KOK:n suuntaan on sadellut venäläispoliitikoilta, medialta ja urheilijoilta.
Poliitikkojen äänensävy oli tiukka.

– Tämä on skandaali! Tämä on urheilua, hitto soikoon!, Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov puhisi.

LDPR-puolueen johtaja Vladimir Zhirinovski tyrmäsi päätöksen "urheilurasismina, poliittisena rasismina". Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov puolestaan varoitti, ettei "yksikään Tshetsheniassa asuva urheilija ota osaa kisoihin neutraalin lipun alla".

Uhoa riitti myös ex-voimistelutähdellä Svetlana Horkinalla, joka on nykyisin parlamentin jäsen.

– Mihin tässä on tultu? Mahtavan Venäjämme murskaamiseen? Ei, se ei onnistu. Venäjällä on armeija, ydinaseita ja mahtava kansa.

Osallistuminen tärkeää

Ymmärtämystäkin löytyy.

– KOK valitsi yhden kovimmista vaihtoehdoistaan. Kovin olisi ollut täysi kilpailukielto, kirjoitti Kommersant-lehti.

– Syytöksiä ja rangaistuksia on vaikea niellä. Päätös on kova ja tietyllä tavalla myös nöyryyttävä. Mutta urheilijoidemme kohtalo ja jäsenyytemme olympiaperheessä ovat kuitenkin tärkeimmät asiat, todettiin Sport Express -lehdessä.

Izvestija-lehti tukee sekin venäläistä olympiaosanottoa, vaikka sitten neutraalin lipun alla.

– Ilman Venäjää ei tule mitään. Venäläisurheilijat puolustavat maan kunniaa minkä tahansa lipun alla.
Samaa mieltä on myös seiväshyppysuuruus Jelena Isinbajeva.

– Haluan sanoa urheilijoillemme: älkää vaipuko epätoivoon, jatkakaa harjoittelua kohti kisoja, Isinbajeva vetosi.

"Meitä ei nujerreta"

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kävi KOK:n päätöksen jälkeen vastahyökkäykseen.

– Voi vain kuvitella, kuinka paljon olemme kärsineet "partnereidemme" toiminnasta. Mutta meitä ei nujerreta. Ei maailmansodalla, ei Neuvostoliiton romuttamisella, eikä pakotteilla. Selviämme aina, Zaharova kirjoitti Facebook-sivullaan uutistoimisto Tassin mukaan.

(STT-AFP )

Premiumsport.fi

ulvang banneri