Yle: Naisurheilija häviää ansioissa miehille

Kuvituskuva. Kuva: Laiho/NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: Laiho/NordicFocus

Pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden Ylen, SVT:n ja NRK:n selvitys osoittaa, että naisurheilijat tienaavat miehiä vähemmän. Yksilölajeissa hyvin menestyvät naiset voivat yltää miehiä parempiin ansioihin, mutta ero kääntyy rajusti miesten hyväksi palloilulajien ammattilaissarjoissa.

Suomalaiset naisurheilijat jäävät pahimmin miehistä jälkeen jääkiekossa. Naispelaajan euro on selvityksen mukaan vain 0,3 senttiä.

Jääkiekkoilijoiden vertailu tehtiin arvokisajoukkueiden pelaajista. Miesten keskiarvoansio nousi kahdeksan NHL-pelaajan ansiosta 3,1 miljoonaan euroon. Naisten keskiarvotulo oli alle 10 000 euron.

Jalkapallossa naisen euro oli neljä senttiä.

– On valitettavaa, että asia on näin. Toisaalta se ei ole kovin yllättävää. Jos mietitään sitä, missä lajeissa Suomessa urheilija pystyy ansaitsemaan varsinaisen elantonsa urheilusta, niin kyllähän ne ovat miesten jääkiekko ja eri palloilulajit. Nämä ovat varsin miesvaltaisia lajeja, Kansainvälisen olympiakomitean jäsen Sari Essayah kommentoi tilannetta Ylelle.

Ero löytyi myös maastohiihdosta

Yksilölajeissa palkkaus näyttää seuraavan paremmin menestystä. Maastohiihdossa naisen euro oli 64 senttiä ja yleisurheilussa 36 senttiä.

Hiihdossa vertailtiin A-maajoukkueen kuutta nais- ja mieshiihtäjää. Yleisurheilussa vertailu tehtiin 2016 olympiaedustajien ja 2017 MM-edustajien ryhmistä.

Yleisurheilussa eroa kasvattivat keihäänheiton kestomenestyjien, Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen, ansiot. Naisten puolelta ei löydy tällä erää yhtä hyvin menestyviä yleisurheilijoita.

Yksilölajien vertailussa käytettiin verotietoja, jotka eivät kuitenkaan kerro kaikkea urheilijoiden tuloista, koska urheilijat voivat rahastoida ansioitaan.

Selvityksessä oli 12 urheilulajia. Naisilla oli miehiä paremmat keskiarvotulot vain ampumahiihdossa, lumilautailussa ja painissa.

(STT)


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama