Ruotsalaiskävelijä tykitti yksin maailman eliittiin 50 kilometrillä – rikkoi itseään vanhemman Ruotsin ennätyksen, Valentin Kononen yhä Pohjoismaiden nopein

Kuvituskuva. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kuvituskuva. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Perseus Karlström käveli erinomaisen ajan 50 kilometrillä Australian Melbournessa sunnuntaina.

Aiemmin kilpakävelyn lyhyemmillä matkoilla kilpaillut ruotsalainen pysäytti kellon aikaan 3.44.35, mikä rikkoi 29 vuotta vanhan Bo Gustafssonin Soulin olympialaisissa kävelemän entisen Ruotsin ennätyksen 14 sekunnilla. Ennätys oli siis vanhempi kuin Perserus Kalrström itse.

Kalrstömin suoritus on merkittävä myös siksi, että se oli 27-vuotiaan ruotsalaisen ensimmäinen kunnon valmistautumisella kävelty 50 kilometriä. Hän paransi aiempaa vuonna 2013 kävelemäänsä ennätystään yli kahdeksalla minuutilla.

Lisäksi Karlström käveli ennätyksen täysin yksin. Alun perin kilpailu piti käydä jo joulukuun alussa, mutta se siirrettiin viime sunnuntaille Melbourneen ennustettujen rankkasateiden vuoksi. Kilpailu oli samalla Australian mestaruuskilpailu, mutta uuteen ajankohtaan siirretty kilpailu karkotti kaikki australialaiskävelijät pois lajin kuninkuusmatkalta.

Kononen yhä nopein Pohjoismaissa

Karlströmin kävelemä aika on vuoden 2017 tilastoissa kymmenenneksi nopein ja samalla hänestä tuli Pohjoismaiden seitsemänneksi nopein kävelijä. Valentin Kononen on edelleen Pohjolan nopein ajalla 3.39.34. Suomalaisista myös Reima Salosen ennätys 3.42.36 on Karlströmiä kovempi. Vielä aktiiviuralla olevista pohjoismaisista kävelijöistä Karlströmiä paremman ennätyksen omaa Norjan Håvard Haukenes 3.43.40.

Maailman vuoden 2017 tilaston ykkösaika on Ranskan Yohann Dinizin Lontoon MM-kisoissa kävelemä 3.33.12. Maailmanennätys on saman miehen hallussa, kun hän käveli vuoden 2014 Zürichin EM-kisoissa ajan 3.32.33.

-Juho-Veikko Hytönen

Videokooste kilpakävelyn Australian mestaruuskilpailuista Youtubessa

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama