Pyeongchangista luvassa 5,9 mitalia – kylmän faktan pohjalta

Suomen sisäänmarssi Vancouverin olympialaisten avajaisissa. Kuva: NordicFocus

Suomen sisäänmarssi Vancouverin olympialaisten avajaisissa. Kuva: NordicFocus

Venäläisten urheilijoiden määrä olympialaisissa vaikuttaa Suomenkin menestysodotuksiin.

Olympiakomitea ennustaa Suomen mitalisaldoksi 5,9 mitalia Pyeongchangin helmikuisista talviolympialaisista. Laskelmaa esitteli Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön huippuvaiheen ohjelman johtaja Mika Lehtimäki olympiajoukkueen ensimmäisen nimeämisen yhteydessä.

Vancouverista 2010 sekä Sotshista Suomi sai kummastakin viisi arvometallia.

Tuo "potentiaalimittari" kartoittaa lajien suomalaismenestystä kansainvälisten kisojen perusteella. Talvilajeissa otantaa riittää, sillä useassa lajissa pyörivät maailmancupit laittavat maailman huiput säännöllisesti vastakkain. Ja tuolla tavalla palkintopalliurheilijoiksi kohti Pyeongchangia hahmottuu tällä hetkellä kuusi urheilijaa, naisten hiihtoviestijoukkue sekä molemmat jääkiekkojoukkueet.

Kaikki nuo kuusi yksilötoivoa – Eero Hirvonen, Kaisa Mäkäräinen, Iivo Niskanen, Mika Poutala, Krista Pärmäkoski ja Enni Rukajärvi – nimettiin tiistaina kisakoneeseen. Lehtimäki varoo kuitenkin paineistamasta joukkuetta ennusteilla ”varmoista” mitaleista. Urheilussa kun mikään ei ole varmaa.

– Ennusteita nämä eivät ole. Nämä on kylmästi poimittu siitä kilpailuseurannasta, mikä on katsottu tästä taaksepäin. Tämä ei ennusta, mitä tulee tapahtumaan. Me mielellään otetaan mitali vastaan tämän podium-porukan ulkopuoleltakin, ja meillä on aika monta mitalia tullutkin sieltä: esimerkiksi Sotshissa kolme, Lehtimäki sanoo.

Ei siis ennusteta, vaan ladataan tilastofaktaa. Tunteetta, kuten Lehtimäki kuvaa.

– Kun peilataan kaikki kilpailut, niin saadaan rehellinen kuva ilman että siinä on tunnetta tai ennustusta mukana. Se perustuu tuloksiin. Ja sillä pystytään näkemään suuntia: ollaanko menty eteenpäin, jämähdetty paikoilleen, vai ollaanko taantumassa huippu-urheilujoukkueena.

– Ei huippu-urheilu ole koskaan yksiselitteistä, mutta tämä on parempi tapa kuin muistella tai mutu-tuntumalla arvioida (menestyspotentiaalia).

 Saarinen180310FelgNFAino-Kaisa Saarinen saavutti Vancouverin olympialaisista kaksi mitalia. Kuva: NordicFocus

Kahdesta kymmeneen

Mikä sitten on todennäköisin mitalimäärä Etelä-Koreasta kotiintuomisena? Vastaus ei ole kovin tarkka.

– Olen sanonut, että 2–10. Siihen se todennäköisesti osuu. Olisimme kuitenkin hirveän tyytyväisiä, jos olisimme lähempänä sitä yläpäätä kuin alapäätä tuossa, Lehtimäki toteaa.

Eli kymppiä kohti pyritään. Mutta yksi tuntematon jokerikortti häilyy olympialaisessa korttipöydässä: Venäjä. Millaiset vaikutukset venäläisurheilijoiden olympiamäärällä on Suomen menestykseen kisoissa?

– Totta kai se vaikuttaa, monessa lajissa. En ole kuitenkaan käyttänyt sekuntiakaan siihen, että mietin muiden tekemisiä. Se päätös tulee sitten aikanaan, ja sen kanssa sitten eletään. Me yritämme keskittyä siihen, että olemme maksimaalisessa iskussa sitten kun kisat alkaa.

– On selvää, että urheilun suurvalta Venäjä vaikuttaa kaikissa meidänkin lajeissa. Kyseessä on iso asia, muttei ole meidän käsissä eikä vaikuta meidän jokapäiväiseen harjoitteluun. Ei kannata sitä murehtia.

STT–JANNE LEHIKOINEN

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama