Ruotsi haluaa järjestää talviolympialaiset 2026 yhdessä Latvian kanssa

Ruotsin olympiajoukkue vuoden 2010 talviolympialaisten avajaisissa. Kuva: NordicFocus

Ruotsin olympiajoukkue vuoden 2010 talviolympialaisten avajaisissa. Kuva: NordicFocus

Ruotsin olympiakomitea on jättänyt jo hakemuksensa talviolympialaisten 2026 järjestämisestä.

Tähän mennessä hanke ei ole saanut länsinaapurissa riittävästi poliittista tukea ja ruotsalaiset joutuivat hautaamaan haaveet vuoden 2022 kisoista. Kisajärjestelyihin tarvitaan suuri määrä rahaa, eivätkä esimerkiksi Tukholman sosialidemokraatit ole valmiita tukemaan hanketta. Mahdollisten kisojen tulevassa pääkaupungissa on tällä hetkellä punavihreä enemmistö kaupunginvaltuustossa ja hankkeelle tarvittaisiin julkista rahaa. Kisojen on arveltu tulevan liian kalliiksi.

Nyt Ruotsin olympiakomitea onkin hakenut apua itänaapurista Latviasta. Uuden suunnitelman mukaan Latviassa käytäisiin olympialaisten kelkkailulajit eli ohjaskelkkailu, skeleton ja rattikelkkailu. Latvian Siguldassa Euroopan mittakaavassa merkittävä kelkkailurata, jossa järjestetään vuosittain kansainvälisiä kilpailuja. Kelkkailulajien järjestämisellä Latviassa Ruotsi säästäisi kisakustannuksista sievoisen summan, sillä muuten kelkkailuradat pitäisi rakentaa mitä todennäköisimmin Tukholman seudulle.

Ruotsin olympiakomitean lehdistöpäällikkö Lars Markusson kertoo Expressenin mukaan ruotsalaiselle Dagens Nyheter -lehdelle, että aiemmin olympialaisia ei ole saanut järjestää kahdessa eri maassa, mutta nyt kaikki mahdollisuudet on käytettävä hyväksi jaetun kisaisännyyden tultua mahdolliseksi.

Ruotsin olympiakomitean edustajien on lehden mukaan määrä mennä viimeistelemään maiden välinen sopimus Latviaan tammikuussa. Vuoden 2026 olympialaisten muut lajit järjestettäisiin Ruotsissa. Edellisen kisahaun suunnitelmissa Tukholma toimisi kisojen keskuskaupunkina, mutta esimerkiksi pohjoismaisia hiihtolajeja kaavailtiin Faluniin.

Vuoden 2018 talviolympialaiset järjestetään helmikuussa Etelä-Korean Pyeongchangissa. Vuoden 2022 kisat käydään Kiinan Pekingissä. KOK päättää vuoden 2026 kisaisännästä vuoden 2019 keväällä.

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama