WellO2 vahvistaa hengityslihaksia ja puhdistaa hengitysteitä - Kävelijä Aku Partanen sai suomalaiskeksinnöstä apua kevään pölyongelmiin

Kuva: Hapella Oy

Kuva: Hapella Oy

Kulunut kevät ja kesä on ollut poikkeuksellisen kuiva ja lämmin. Nopeasti lumen alta paljastunut katupöly ja sitä seurannut siitepöly on häirinnyt niin tavallisia ihmisiä arkiaskareissa kuin myös urheilijoita kovissa ja kevyissä harjoituksissa.

(Kaupallinen yhteistyö, Hapella Oy)

Pölyjä vastaan on taisteltu monilla eri keinoilla ja Kestävyysurheilu.fi esittelee tässä artikkelissa niistä yhden: hengitysharjoituslaitteen nimeltä WellO2.

Aku Partanen on käyttänyt laitetta kohta pari vuotta ja on siihen enemmän kuin tyytyväinen. Erinomaisia kilpailutuloksia kevään aikana tehnyt kilpakävelijä hankki laitteen Rion olympialaisten jälkeen kuultuaan hiihtourheilijoiden käyttävän laitetta.

Mutta millainen laite WellO2 on?

Laitteessa kaksi osaa: vesisäiliö ja suuosa. Se näyttääkin hieman vedenkeittimeltä. Vesisäiliöön laitettavan vesi lämmitetään ja sen jälkeen hengitysvastuksena toimiva suukappale liitetään laitteeseen. Tämän jälkeen vesihöyryä hengitetään vastuksen kautta. Kyse on höyryhengityksestä lisättynä suuosan vastusta tuomalla osalla.

Partasen mukaan sisään- ja uloshengitys pistää keuhkot töihin ja laiteen käyttäjä joutuu pistämään hengityslihaksensa tiukoille. Vastuksen kautta hengitettävä vesihöyry huoltaa ja avaa keuhkoja.

Wello22Kuva: Hapella Oy

Partanen on havainnut laitteen toimivaksi talven pakkasilla, mutta keväällä myös katupölyaikaan.

- Astmaatikkona huomaan, että etenkin harjoitusten alussa keuhkot tuntuvat tukkoisilta, mutta hengitysharjoitusten avulla harjoitukset käynnistyvät paremmin. Lisäksi laitteella saa puhdistettua hengitysteitä hyvin harjoitusten jälkeen, kun keuhkot ovat olleet kovilla, hän kertoo.

Siitepöly ei Partasta kiusaa, mutta hän uskoo laitteesta olevan hyötyä niillekin, joita siitepöly häiritsee. Laite ei paranna astmaa, eikä allergioita, mutta helpottaa urheilua herkemmillä hengitysteillä varustetuilla ihmisillä.

Aiemmin Partanen teki epäsäännöllisesti höyryhengitysharjoittelua kattilan ja pyyhkeen kanssa, mutta WellO2:n suukappale tekee harjoittelusta huomattavasti tehokkaampaa. Perinteisessä höyryhengityksessä hengitys pysyy pinnallisena.

Partanen käyttää itse laitetta ennen kovia harjoituksia. Yksi harjoitus vie aikaa 3-5 minuuttia. Partasen mukaan alussa on haettava sopiva tuntuma harjoituksille. Säädettävä suuosa tuo nimittäin varmasti riittävästi vastusta kovemmallakin hengityskapasiteetilla varustetulle ihmiselle.

- Ensimmäisiä kertoja käyttäessä voi käydä niinkin, että harjoituksesta tulee liiankin kuormittava. Sopivan vastuksen löytää kuitenkin hyvin nopeasti, Partanen sanoo.

Laitteessa olevan veden voi lämmittää kolmeen eri lämpötilaan. Tämän jälkeen laitteen avulla tehdään parin minuutin ajan ulos- ja sisäänhengitysharjoituksia. Välillä Partanen palauttelee normaalin hengittelyn kautta ja jatkaa sitten uudestaan.

- Täytyy sanoa, etten ole sairastanut flunssaa pitkään aikaan, mutta taudin aikana hengitysharjoitukset pistävät myös liman liikkeelle.

Partanen käyttää laitetta aina ennen kovia harjoituksia. Haastavimmissa ilmasto-olosuhteissa, esimerkiksi katupölyaikaan hän käyttää laitetta myös tiiviimmin.
Pölyjen tuoman rasituksen lisäksi laitteen käytöstä on hyötyä muun muassa heikosta tai pinnallisesta hengityksestä kärsiville, kuorsaajille, ikääntyville, urheilijoille, huonosta ilmanlaadusta kärsiville, tai ammatikseen ääntään käyttäville henkilöille.

WellO2 on suomalainen keksintö ja sitä valmistaa kuopiolainen Hapella Oy.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri