Maraton-Japani III: Yuki Kawauchi on ilmiö

Yuki Kawauchi Moskovan MM-maratonin helteessä. Kuva: All Over Press

Yuki Kawauchi Moskovan MM-maratonin helteessä. Kuva: All Over Press

"Minusta ei koskaan tule nopeampaa, mutta teen parhaani tullakseni vahvimmaksi." Se on Yuki Kawauchin motto. Kawauchi on 26-vuotias maratoonari, jonka suosio Japanissa lähentelee kansallissankaria.

{akeebasubs *} Kawauchi ei ole valinnut perinteistä tietä huipulle. Hän harjoittelee yksikseen, ei yritysjoukkueessa, kuten Japanin huiput tavallisesti. Kawauchilla ei ole valmentajaa, eikä sponsoreita. Kawauchi käy töissä viitenä päivänä viikossa iltakoulussa synnyinkaupungissaan Saitamassa, Tokion pohjoispuolella. 3.5.1987 syntynyt juoksija haluaa näyttää, että työssä käyväkin voi kilpailla maailman huipulla. Juuri tavallisen ihmisen kurinalaisuus ja intohimo ovat herättäneet japanilaisten erityissuosion.

Tänä vuonna hän on totisesti kilpaillutkin, melkein joka viikonloppu. Ennen Moskovan MM-kisoja Kawauchi oli juossut tämän vuoden puolella 21 puolimaratonia tai maratonia, sekä 50 kilometrin ultrakisan, mikä on paljon muihin maailman huippuihin verrattuna. Näistä kisoista hän on voittanut mm. Australian Gold Coast maratonin, Bebbu-Oitan maratonin ja Kumanichin 30 kilometrin kilpailun. Soulin maratonilla Kawauchi oli neljäs.

Läpimurto Tokiossa 2011

Koulut käytyään Kawauchi kyllä yritti mukaan yritysjoukkueeseen, mutta häntä ei pidetty tarpeeksi lahjakkaana ja paikka jäi saamatta. Niinpä hän meni töihin. Ensimmäisen maratoninsa hän juoksi vuonna 2009 aikaan 2:19 ja paransi vielä samana vuonna minuutin. Kausilla 2010 ja 2011 Kawauchi kilpaili paljon, melkein joka viikonloppu. 2011 Tokion maratonilla tuli lopullinen läpimurto, kun Kawauchi sijoittui kolmanneksi ja oli paras japanilainen (2:08:37). Näillä tuloksilla paikka joukkueeseen olisi nyt auki ja kutsuja on tullut, mutta Kawauchi ei halua muuttaa elämäänsä, vaan edetä kuten ennen menestystä ja suurta suosiota.

2011 Kawauchi kilpaili Daegun MM-kilpailuissa ja tuli maaliin sijalla 18. Seuraavana vuonna hän juoksi yhdeksän maratonia, joista voitti viisi. Puolimaratoneja kuusi, kolme voittoa. Aika 2:09 ei riittänyt Lontoon olympiajoukkueeseen, vaikka Kawauchi oli voittanut kauden aikana kaikki ammattilaiset. Kannattajat suuttuivat, mutta Kawauchi napautti lausumalla hillitysti:

– Tuo aika ei riitä mihinkään maailman tasolla.

Kannattajien reaktio kertoo Kawauchin suosiosta. Vuoden ajalle Kawauchi saa satoja kisakutsuja ympäri maailmaa. Helmikuussa 30 kilometrin katujuoksua oli seuraamassa 180 000 fania, mikä oli 30 000 enemmän kuin edellisvuonna. Nousua pidettiin Kawauchin ansiona.

– Kaupunkilaiset näkivät viimein Kawauchin, kaikkien palkansaajien esikuvan, heidän ensimmäisen edustajansa MM-kilpailuissa. Hän on valtavan suosittu kaikissa kilpailuissa missä vain juoksee, sanoi toimittaja Jiro Hashimoto.

Moskovan kuumuus aiheutti ongelmia

Moskovan MM-maratonilla Kawauchi oli japanilaisten ennakkosuosikki ja hän itse piti kuuden parhaan joukkoon sijoittumista mahdollisena, mutta toisin kävi. Juoksija pelkäsi jo etukäteen kuumuutta, koska oli aiemmin kärsinyt ongelmista hellekisoissa.

– Taistelen koko sydämestäni, se on ainoa tapa olla mukana. Jos on yli 30 astetta, jos on 32, 33, 36, 37 tai jopa 40 astetta, se ei muuta mitään. Pelkään romahdusta tai lämpöhalvausta ja olen huolellinen juottopaikoilla, että juon tarpeeksi, mutta sillä ei ole väliä miten tuskaista siitä tulee, vaikka joutuisin ryömimään, taistelen kuolemaan asti. Jos epäonnistun nyt, seuraavaa kertaa ei tule, Kawauchi sanoi ennen MM-kisoja.

Kawauchi oli toistamiseen MM-maratonin 18. Aikaa kului 2:15:35, lähes kuusi minuuttia kauemmin kuin voittaja Kiprotichilla. Lämpö aiheutti ongelmia: maalissa hän kärsi kovista krampeista ja kädet tärisivät. Ennen kilpailua hän sanoi jättävänsä kesämaratonit, jos ei kestä kuumuutta, mutta vannoi pian yrittävänsä ainakin vielä ensi vuoden Aasian mestaruuskilpailuissa Etelä-Korean Incheonissa (syys-lokakuu 2014).

"Nuorten on etsittävä itselleen sopivin tie"

Palataan arkeen. Vaikka maraton juostaisiin viikonloppuna Australiassa tai Euroopassa, maanantaina Kawauchi on taas töissä. Töitä Kawauchilla on maanantaista perjantaisin 12:45-21:15 kouluvuoden aikana ja 10.30-19:00 koulujen loma-aikoina. Palkasta neljännes menee kilpailukuluihin, eli vajaat 10 000 euroa vuodessa. (Tänä vuonna Australiassa voittamallaan maratonilla Kawauchi jäi reittiennätyksestä sekunnin ja menetti samalla n. 3500 euron bonuksen, mikä olisi ollut enemmän kuin kuukausipalkka. "Opin yhden sekunnin merkityksen," Kawauchi kommentoi.)

Työn takia Kawauchi ei harjoittele kolme kertaa päivässä, kuten useimmat Japanin huipuista. Työpäivinä hän juoksee 75-100 minuuttia. Joskus hän toivoo, että juoksemiseen olisi aikaa enemmän.

– Ajan rajallisuus pakottaa minut harjoittelemaan tehokkaasti ja kasvattaa motivaatiotani viikonloppuharjoituksiin, Kawauchi sanoo.

Tavalliseen viikkoon kuuluu nopeusharjoitus, 35-35 kilometrin pitkä lenkki ja polkulenkki vuorilla. Kuukaudessa kilometrejä kertyy noin 600, mikä on vain puolet siitä mitä monet Japanin ammattilaiset vetävät.

– Kova työ vain työn tekemisen vuoksi ei johda tuloksiin. Täytyy olla huolellinen vammojen kanssa, harjoitella tehokkaasti ja muistaa, että harjoittelua tehdään rakkaudesta juoksuun. Uskon, että urheilija löytää ilon, kun pysyy vammattomana ja pystyy sellaisiin suorituksiin kuin haluaa.

Nuorille hän haluaa viestittää, että huipulle ei kuljeta vain yritysjoukkueiden kautta, vaan omaa tietä.

– Sen sijaan että nuoret ajattelisivat, että pitää valita yritysjoukkueeseen pääsemisen tai lopettamisen välillä, haluaisin heidän näkevän, että pitää löytää itselleen sopivin tapa ja työskennellä ankarasti.

Ennätykset
5000 m: 13:58.62 (2012)
10000 m: 29:02.33 (2010)
puoli maraton: 1:02:18 (2012)
maraton: 2:08:14 (Soul, 2013)

Lähteet:
http://japanrunningnews.blogspot.fi/
http://en.wikipedia.org/wiki/Yuki_Kawauchi
http://blogs.wsj.com/japanrealtime/2011/06/14/yuki-kawauchi-citizen-marathon-runner/
https://www.runforyourlife.com.au/

- Outi Ojanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}

 

inov 8 alapanoraama