Italian ympäriajon 2017 reitti julkistettu – kokonaiskilpailussa menestystä janoavia ei armahdeta edes Milanossa

Michele Scarponi Stelviossa vuonna 2012. Kuva: Daniele Batolato/La Presse

Michele Scarponi Stelviossa vuonna 2012. Kuva: Daniele Batolato/La Presse

Italian ympäriajon 2017 reitti julkistettiin tiistaina Milanossa. Ensi toukokuussa kilpailu järjestetään 100. kerran, joten kolmeviikkoisesta Girosta odotetaan suurta juhlaa. Julkistetun reitin perusteella kilpailijat eivät pääse helpolla ja jännitys on pyritty säilyttämään viimeiseen etappiin saakka.

Jo aiemmin tapahtuman järjestäjät paljastivat, että ympäriajo alkaa Sardiniasta Fabio Arun kotisaarelta. Manner-Italiaan Giro rantautuu Sisilian kautta neljän etapin jälkeen ja edessä on ensimmäinen kunnon nousu tulivuori Etnan rinteillä.

Viides etappi päättyy Vincenzo Nibalin kotikaupunkiin Messinaan. Reitin julkistustilaisuudessa mukana ollut Nibali kertoi odottavansa ensi toukokuuta jo innolla.

- Etnan etappi on aikaisin, mutta se on tärkeä. Giro pitää ottaa päivä kerrallaan, mutta olisihan se hienoa pitää pinkkiä päällä Messinassa, Nibali kertoi.

T16 BormioStelvioGiron 16. etappi saattaa ratkaista ympäriajon.

Italian ympäriajon kokonaiskilpailun johdossa olevat pitävät päällään pinkkiä paitaa.

Giron alkupuoli on tehty kirimiehille. Ensimmäisestä 13 etapista noin puolet on sprinttereille luotuja, mutta tämän jälkeen korkeuserot nousevat niin suuriksi, että kirimiehet todennäköisesti polkevat kotiin.

Ympäriajon viimeinen viikko on erittäin raskas, kun jokaisella etapilla poljetaan vuorenhuippujen yli. Kuningataretapiksi on uumoiltu viimeisen viikon avaavaa etappia numero 16: Stelvion vuorinousussa kilpailijat käyvät peräti 2758 metrin korkeudessa sään niin salliessa. Etapilla 18 ajajilla on edessään viisi vuorinousua.

Sunnuntaina 28. toukokuuta ympäriajo huipentuu Milanoon, kun Monzan formularadalta poljetaan 28 kilometrin mittainen aika-ajo Italian toiseksi suurimman kaupungin keskustaan. Vuoden 2017 Girolla ei siis nähdä perinteistä pyöräilijöiden paraatia, vaan kokonaiskilpailun voitosta poljetaan viimeiselle metreille asti. Aiemmin kolmeviikkoisella kiertueella tullaan polkemaan myös 39 kilometrin aika-ajo, joten ympäriajon voittajan on osattava polkea myös yksin.

NibaliVincenzoGiro2016ANSAItalian ympäriajo käy viime vuoden voittajan Vincenzo Nibalin kotikylässä Messinassa. Kuva: Alessandro Di Meo/ANSA

Ensi vuonna ympäriajo kiertää poikkeuksellisesti käytännössä kokonaan saapasmaan rajojen sisällä. Vain etapilla 16 Stelvion nousun jälkeen ajajat käyvät kääntymässä Sveitsin puolella palatakseen heti takaisin saman vuoren seinään. Sen sijaan 100-vuotisjuhlan kunniaksi Giro kiertää lähes koko maan käyden peräti 17 alueella (regioni), kun maassa on yhteensä 20 eri aluetta.

Vincenzo Nibali voitti viime vuoden ympäriajon dramaattisten vaiheiden jälkeen ja kuuluu suosikkeihin ensi vuonnakin.

- Giron voittaminen on vaikeaa, mutta kaksi aika-ajoa antavat hieman tasapainoa. Reitti on samankaltainen kuin niillä kahdella kerralla, jolloin olen voittanut, mutta en voi sanoa että voitan jälleen, Nibali kertoi.

Italian ympäriajo alkaa 5. toukokuuta Sardinian Algherosta ja päättyy 28. päivä Milanoon.

-Juho-Veikko Hytönen

Italian ympäriajon reittiesittely tapahtuman sivuilla

catlike mainos

km kopio

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama