Tapio Keskitalo purki Tour de France -innostuksensa kirjaksi

Tapio Keskitalon esikoisteos sai nimekseen Tour de France - Enemmän kuin pyöräilykilpailu. Kuva: Fitra

Tapio Keskitalon esikoisteos sai nimekseen Tour de France - Enemmän kuin pyöräilykilpailu. Kuva: Fitra

Urheilutoimittajana pitkään työskennelleen Tapio Keskitalon uralle sattui vapaa hetki, jonka aikana syntyi kirja Ranskan ympäriajon historiasta.

- Tourin pitkään historiaan liittyy paljon myyttejä ja legendoja. Halusin kertoa nimenomaan näitä tarinoita, en niinkään paljon teknisiä tietoja, Keskitalo sanoo.

Ranskan ympäriajo on pyöräilykilpailuista arvostetuin ja Keskitalo tietää siihen olevan paljon syitä. Tärkein lienee kuitenkin pitkä historia.

- Espanjan ja Italian ympäriajotkin ovat jo vanhoja tapahtumia, mutta Ranskan ympäriajo on kaikista vanhin ja se on ollut alusta asti suuri tapahtuma, jota on seurattu laajalti jo ennen televisiointia ja nettiaikaa. Se on kehittynyt perinteikkääksi ja siihen liittyy paljon erilaisia tarinoita, tiivistää Keskitalo.

Hän toivoo kirjan löytävän paljon pyöräilystä kiinnostuneita lukijoita.

- Kilpapyöräilyn näkyvyys mediassa on vähäistä, mutta monet, jotka eivät muuten seuraa pyöräilyä katsovat kuitenkin Ranskan ympäriajoa, Keskitalo sanoo.

Lotta Lepistön hieno kausi on kasvattanut näkyvyyttä hieman, mutta suosion nostattamiseksi tarvittaisiin suomalaisia menestyjiä. Ja tauon jälkeen myös suomalainen pyöräilijä mukaan Tourille.

Tourissa on tunnelmaa

Keskitalon kirja ilmestyy 15. marraskuuta. Se on hänen ensimmäinen kirjansa, joten ilmassa on pientä jännitystä.

- Mielenkiinnolla odotan, millaisen vastaanoton teos saa, hän miettii.

Kirjaidea syntyi monen syyn summana.

- Suomalaisessa urheilukirjallisuudessa oli tavallaan aukko tässä kohdassa, sillä suomeksi ei ole ilmestynyt vastaavaa teosta. Ajattelin, että itse haluaisin lukea tällaisen kirjan. Muilla kielillä lähdeaineistoa on saatavilla valtava määrä ja lisäksi olen itse ollut pitkään kiinnostunut Tourista, Keskitalo summaa.

TapioKeskitaloTapio Keskitalon kirja paikkaa aukon suomalaisessa urheilukirjallisuudessa. Kuva: Fitra

Ranskan ympäriajon historia on paljon muutakin kuin kilpailutuloksia. Sen mukaan on nimetty uusi kirjakin, jonka kannessa seisoo Tour de France – Enemmän kuin pyöräilykilpailu. Kilpailu on suuri merkitys ranskalaisessa yhteiskunnassa.

- Kirjoittaminen oli tosi kivaa! Se oli kuin antoisa tutkimusmatka viimeisen sadan vuoden ajalle, Keskitalo kertoo.

- Mutta oli se työlästäkin. Usein kirjoitin öisin työvuorojen jälkeen, mutta sellaistahan kirjan tekeminen on…

Pyöräilykilpailuja Keskitalo on seurannut innolla jo kauan. Kirjaa kirjoittaessaan hän vieraili Pariisissa joillakin keskeisillä tapahtumapaikoilla, kuten ensimmäisen ympäriajon lähtöpaikalla ja velodromilla, jossa aiemmin monena vuonna sijaitsi viimeisen etapin maali.

- Tourilla olen käynyt katsojana kokemassa etapin lähdön, maaliintulon ja Pariisin loppuhulinoiden tunnelmat, hän kertoo.

Itse Keskitalo ei ole koskaan pyöräillyt kilpaa, mutta kuntoilumuotona ja kulkuvälineenä pyörä on käytössä melkein päivittäin.

Tour de France – Enemmän kuin pyöräilykilpailu -kirjan voit hankkia itsellesi ennakkotilauksena Premiumsportista.

- Outi Hytönen

Tour De France FRONT WEB smallTour De France - Enemmän kuin pyöräilykilpailu ilmestyy 15. marraskuuta. Kuva: Fitra

catlike mainos

Premiumsport.fi

ulvang banneri