Giroa johtava Dumoulin: ”Espanjan ympäriajo näytti, että kaiken voi menettää yhdessä päivässä”

Tom Dumoulin puki johtajan paidan ylleen tiistaina. Kuva: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

Tom Dumoulin puki johtajan paidan ylleen tiistaina. Kuva: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

Tom Dumoulin otti vahvan otteen Italian ympäriajon voittotaistossa polkemalla ylivoimaiseen aika-ajovoittoon tiistain 39 kilometrin etapilla.

Hollantilaisen voitto oli odotettu, mutta hänen tekemänsä valtava ero muihin kärkiajajiin oli yllätys. Yllätys se oli myös voittajalle.

- Ennen etappia tunne ei ollut hyvä, mutta katsoessani tuloksia ei se niin voinut olla, Dumoulin tiivisti aika-ajonsa tallin sivuilla.

Dumoulin puki tiistai-iltana ylleen kokonaiskilpailun johtajan pinkin paidan eli Maglia Rosan. Hän johtaa toisena olevaa Nairo Quintanaa 2 minuutilla ja 23 sekunnilla.

- On mukava lähteä vuorille hyvällä etumatkalla, mutta kuten Espanjan ympäriajo näytti minulle, kaiken voi menettää yhdessä päivässä, hän muistutti.

Hollantilainen viittasi lausunnolla vuoden 2015 Vueltaan, jossa Dumoulin johti kilpailua vielä toiseksi viimeisellä etapilla ja viimeisellä varsinaisella ratkaisuetapilla. Hyytyminen toiseksi viimeisessä vuorenrinteessä pudotti hänet lopulta kuudenneksi.

Toista vuotta peräkkäin pinkissä

Tiistain voiton vuoksi tallissa ollaan hyvissä tunnelmissa. Valmentaja Aike Visbeek totesi, että Dumoulin kesti suuret odotukset ja paineet, jota tiistaille oli ladattu.

- Tämä on hieno hetki tallille ja pinkin paidan pitäminen kahtena vuotena peräkkäin tekee tästä vieläkin hienompaa, Visbeek totesi.

Tom Dumoulin voitti vuoden 2016 Italian ympäriajon avausetappina käydyn aika-ajon, jonka myötä hän johti kilpailua myös vuosi sitten.

Dumoulinin reilusta johdosta huolimatta kilpailu pysyy jännittävänä. Italian ympäriajo on näyttänyt yllätyksellisyytensä lähes joka vuosi. Vuosi sitten Steven Kruijswijk johti kilpailua vielä kolme etappia ennen maalia, mutta kaatuminen jäätikön seinään pudotti hollantilaisen kärjestä.

DumoulinTomTappa10FerrariLaPresseTom Dumoulin tiistain aika-ajossa. Kuva: Fabio Ferrari/LaPresse

Apuajaja poissa

Dumoulinin tielle pieniä vastoinkäymisiä asettaa vahvan apuajajan Wilco Keldermanin keskeytys. Sunwebin Kelderman oli ensimmäinen ajaja, joka osui paikallaan seisseeseen poliisimoottoripyörään sunnuntaina Blockhausin nousun alla. Kelderman vei mukanaan muun muassa Adam Yatesin, Mikel Landan ja Geraint Thomasin.

Kelderman itse mursi rytäkässä sormensa ja vamma vaatii leikkaushoitoa. Dumoulin onnistui juuri ja juuri kiertämään moottoripyörän ja kolarin.

Toisaalta Dumoulinin valttikortti on myös viimeisenä etappina käytävä aika-ajo. Mikäli hän on yhtä hyvässä lyönnissä vielä puolentoista viikon kuluttua, voi hän voittaa Giron, vaikka menettäisikin koko johtonsa ja vielä enemmän.

Keskiviikkona Italian ympäriajossa poljetaan neljä mäkeä sisältävä 161 kilometrin etappi.

-Juho-Veikko Hytönen

Italian ympäriajon tilanne 10/21 etapin jälkeen

1. Tom Dumoulin Team Sunweb 42:57:16
2. Nairo Quintana Movistar Team 0:02:23
3. Bauke Mollema Trek-Segafredo 0:02:38
4. Thibaut Pinot FDJ 0:02:40
5. Vincenzo Nibali Bahrain-Merida 0:02:47
6. Bob Jungels Quick-Step Floors 0:03:56
7. Domenico Pozzovivo AG2R La Mondiale 0:04:05
8. Ilnur Zakarin Katusha-Alpecin 0:04:17
9. Andrey Amador Movistar Team 0:04:39
10. Steven Kruijswijk Team LottoNl-Jumbo 0:05:19

Kaikki tulokset

 

catlike mainos

km kopio

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama