Criterium du Dauphinen hurja voittokamppailu kuin Tourin esietappi

Kuka nyt laitetaan Astanan ykköskuskiksi Tourille 2017?

Kuka nyt laitetaan Astanan ykköskuskiksi Tourille 2017?

Tanskalainen Astana-kuski Jakob Fuglsang yllätti suurnimet ja nousi Criterium du Dauphinen kokonaiskilpailun voittoon.

 Kahdeksan etapin kilpailussa viimeisteli Tour-kuntoaan nimekäs joukko, jossa Fuglsang ei kuulunut suurimpiin voittajasuosikkeihin. Viimeisestä etapista muodostui jännitysnäytelmä.

Alejandro Valverde ja Fabio Aru karkasivat muilta toiseksi viimeisessä nousussa. Pitkän laskun jälkeen heillä oli 55 sekunnin etumatka takaa-ajajiin. Molemmat tarvitsivat viimeiseltä etapilta kunnon voittomarginaalin noustakseen kokonaiskilpailun voittoon, sillä eroa kärkipaikkaa pitäneeseen Richie Porteen oli molemmilla reilut 1:04. Aiemmilla etapeilla vakuuttavasti ajaneella Portella oli vaikeuksia pysyä pitkäksi venyneessä takaa-ajajien letkassa.

Froome harventuvine apuajajineen järjesti kärkikaksikon takaa-ajoa. Plateau su Solaisonin jättinousun alkaessa kymmenen kilometriä ennen maalia kärkikaksikko oli enää kymmenen sekuntia karussa ja pian sekin oli kurottu kiinni. Nousun alussa kärkiryhmässä oli mukana kymmenen ajajaa ja Froome oli tyytyväinen vetotehtävissä. Takana minuutin päässä Porte joutui tekemään yksin töitä. Valverde taipui kärkiryhmästä.

Kärkiryhmässä ensimmäisen ja samalla onnistuneen iskuyrityksen teki Dan Martin, joka sai kantaansa Jakob Fuglsangin. Miehet pääsivät irti 15 sekunnin karkumatkalle ja kaksi kilometriä myöhemmin päivän etapille kokonaiskilpailun kolmannella sijalla startannut Fuglsang jätti Martinin.

Porten ja Fuglsangin soolotaistelu

Takana Porte irvisti, taisteli keltaisen johtajan paidan säilyttääkseen, sai kavennettua eroa, ajoi tasaisesti, ja lopulta se palkittiin, kun Froome ja Alberto Contador tulivat selkä edellä vastaan. Juuri samalla hetkellä Bardet, Aru, Meintjes ja Buchman näkivät tilaisuutensa ja polkaisivat karkuun.

Fuglsang oli kuitenkin jo kaukana: hän ohitti kolmen kilometrin kyltin minuutin ja 15 sekuntia ennen Portea. Juuri sen verran eroa Fuglsang tarvitsi kokonaiskilpailun voittoon nousemiseksi.

Porte teki kaikkensa. Froome ja Contador eivät pysyneet hänen vauhdissaan. Porte ei kuitenkaan saanut eroa Fuglsangiin kavennettua ja kun voittaja vielä vei bonussekunnit, sai Porte luovuttaa kärkipaikan Fuglsangille. Porte sijoittui kokonaiskilpailussa toiseksi. Kolmanneksi nousi etapilla toiseksi ajanut Dan Martin.

Tour-jännitys tiivistyy

Fuglsang voitti Criterium du Dauphinessa myös kuudennen etapin, joka ajettiin perjantaina. Jos viime vuonna Tourin alkaessa saatettiin nimetä vain neljä ennakkosuosikkia, voidaan nyt Criterium du Dauphinen esitysten jälkeen odottaa paljon useammaltakin pyöräilijältä. Fuglsang haastaa Fabio Arun aseman Astanan ykköskuskina.

Monta vuotta terävimmän kärjen takana sijoituksia napsinut Dan Martin ajoi samoin vakuuttavasti koko Criterium-viikon. Richie Porte osoitti viimeisellä etapilla valtavaa taistelutahtoa. Hän on jo kahdesti joutunut keskeyttämään Grand Tourin tallinsa ykköskuskina, mutta terveenä ja ilman haavereita hän voisi haastaa Froomen, Contadorin ja Quintanan kaltaiset Grand Tour -voittajat.

Viikon kilpailussa kärkinimien joukosta puuttui juuri Nairo Quintana, joka myös tähtää Tourille Quintana ajoi toiseksi toukokuun Italian ympäriajossa, eikä raskaan kiertueen jälkeen kilpaile kesäkuussa.

Enää kolme viikkoa ja Ranskan ympäriajo pyörähtää käyntiin!

Criterium du Dauphinen tulokset

Etappi 8

1. Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 3:26:20
2. Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 0:00:12
3. Louis Meintjes (RSA) Team UAE Emirates 0:00:27
4. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe 0:00:44
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:01:01
6. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:01:02
7. Richie Porte (Aus) BMC Racing Team 0:01:15
8. Christopher Froome (GBr) Team Sky 0:01:36
9. Rafael Valls (Spa) Lotto Soudal 0:01:41
10. Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:03:30

Kokonaiskilpailun lopputulokset

1. Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 29:05:54
2. Richie Porte (Aus) BMC Racing Team 00:00:10
3. Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors 00:01:32
4. Christopher Froome (GBr) Team Sky 00:01:33
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 00:01:37
6. Romain Bardet (Fra) Ag2r La Mondiale 00:02:04
7. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe 00:02:32
8. Louis Meintjes (RSA) UAE-Emirates 00:03:12
9. Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 00:04:08
10. Rafael Valls Ferri (Spa) Lotto Soudal 00:04:40

- Outi Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri