Pikku-Syöte tarjoaa fyysisiä reittejä mielenkiintoisiin SM-kilpailuihin

Pyöräilijät kilpailevat viikonloppuna SM-mitaleista aika-ajossa ja maantiellä. Kuva: SPU

Pyöräilijät kilpailevat viikonloppuna SM-mitaleista aika-ajossa ja maantiellä. Kuva: SPU

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut keräävät Suomen huippuja viikonvaihteeksi Pikku-Syötteelle, jossa kilpaillaan aika-ajon ja maantieajon mitaleista perjantaista sunnuntaihin.

 Reiteillä on suomalaisittain hyvin nousua, mutta vastapainoksi suoraviivaisia ja siten turvallisia laskuja.

OTC:n Marko Törmänen on monipuolinen pyöräilijä, sillä hänellä on plakkarissaan muun muassa paralympialaisten hopeaa tandem-pyöräilystä 2008. Syöte on hänelle mökkipaikkakunta, joten reitit ovat tutut.

‒ Erittäin ajettavat, mutta pitkästä aikaa fyysisesti haastavat. Naisten aika-ajon reitillä on kaksi erittäin vaativaa nousua, N18-sarjassa yksi. Aika-ajoksi on poikkeuksellisen vaativa rata Suomen mittapuulla. Miesten aika-ajoradalla fyysisesti raskaan tekee kolme pitkää, ajettavaa nousua. Varmasti fyysisesti vahvin voittaa, ehkä vähän erilaisia ominaisuuksia vaaditaan nyt – hapenotto korostuu. Miesten rata sisältää 15 kilometrin noihin maastoihin tasaisen osuuden, joka pitää pystyä ajamaan kovaa, vaikka nousut ratkaisevat, Törmänen luonnehtii.

Maantierataa hän kuvaa vaativaksi, turvalliseksi ja ajettavaksi. Laskut ovat kovavauhtisia, ovat myös ne suoraviivaisia ja hyväpintaista tietä. Maantiekisat huipentuvat viimeisen kierroksen loppunousuun, joka on pituudeltaan 900 metriä.

‒Maalikameraa siellä ei tarvita, se on minun veikkaukseni. Varmaan tekee sen, ettei yltiöpäiseen irtiottoon tai liian rajuun ajamiseen ei välttämättä alussa kannata sortua. Kuitenkin naisilla on viisi kierrosta ja miehillä kahdeksan. Pisin nousu on yhtäjaksoisesti kaksi kilometriä, mutta kaikkiaan 2,5 kilometrin nousu. Viimeisen kierroksen ratkaisuveto on fyysisesti erittäin kova kahdeksanminuuttinen.

Mihin katsojan kannattaa suunnata?

‒ Kierroksella kannattaa mennä Välihuikosen nousuun, jonka jälkeen Pikku-Syötteen nousu. Viimeiset 300-400 metriä näkee hyvin siitä, sunnuntaina viivalle itsekin ehtivä Törmänen sanoo.

Naisten sarjassa nähdään kansainvälistä vauhtia, kun Lotta Lepistö on mukana ajamassa SM-mitaleista.

Pikku-Syötteellä kilpaillaan myös parapyöräilyn sarjoissa. Mukana ovat muun muassa maailmancupissa vakuuttavaa jälkeä tehneet käsipyöräilijät Teppo Polvi ja Harri Sopanen.

Premiumsport.fi

ulvang banneri