Froome, Contador ja Porte Ranskan ympäriajon suurimmat suosikit

Etapin numero 12 profiilikarttaa. Ranskan ympäriajossa riittää ratkaisunousuja.

Etapin numero 12 profiilikarttaa. Ranskan ympäriajossa riittää ratkaisunousuja.

Taistelu keltapaidasta alkaa lauantaina.

Ranskan ympäriajo on arvostetuin ammattipyöräilyn Grand Tour -kilpailu ja lähes jokaisen pyöräilijän unelma on pitää keltapaitaa yllään päätösetapilla Pariisissa. Tänä vuonna Tourin voitosta kamppailee tuttuun tapaan nimekkäitä miehiä, joista etukäteen kovimmat ovat Sky-tallin Chris Froome, Trek-Segafredon Alberto Contador ja BMC Racingin Richie Porte.

Froome viime vuoden ylivoimainen voittaja

Kolminkertaisena Tour-voittajana Froome on erittäin kokenut pyöräilijä. Vuorinousujen lisäksi myös aika-ajot sopivat hänelle ja 32-vuotiaalla britillä on takanaan vahva talli apuajajineen. Froome osaa myös yllättää. Viime vuonna hän teki eroa muihin sellaisilla etapeilla, joissa kokonaiskilpailun kannalta ei pitänyt syntyä eroja ja Tour päättyi ylivoimaiseen Froomen voittoon. Tosin Froomen kunnosta on esitetty arvailuja viime aikoina. Hän ei ole voittanut yhtäkään kilpailua kuluvana vuonna. Onko tämä vain tyyntä myrskyn edellä?

Porten mahdollisuus

Richie Porte on Chris Froomen entinen apuajaja Skyn vuosilta. Hän siirtyi viime kauden alussa BMC-talliin ollen Tourilla viides. Ranskan ympäriajon kenraaliharjoituksessa Criterium Du Dauphinessa Porte oli kakkonen ja onnistui pitämään Froomen takanaan, vaikka entinen pomo häntä hiillostikin lopussa. 32-vuotias Porte on kokenut ajaja, mutta suuret voitot puuttuvat vielä. Heinäkuussa on kaikki on mahdollista.

Contador jatkoajalla

Alberto Contador on kaksinkertainen Tour-voittaja. Hän olisi kolminkertainen voittaja, mutta dopingkäry vuoden 2010 Tourilla vei tittelin pois. Espanjalainen on kuulunut suursuosikkeihin jokaisessa polkemassaan suuressa ympäriajossa jo 10 vuoden ajan. Kaksi vuotta sitten hän ilmoitti, että ura loppuu kauteen 2016. Tämä päätös on pyörretty ja tämän vuoden aikana 34-vuotias pyöräilijä on saavuttanut jo kolme merkittävää kakkossijaa. Mutta riittääkö puhti kolmen viikon kiertueella? Viime vuosina Ranskan ympäriajo on päättynyt palkintopallien ulkopuolelle tai keskeytyksiin.

Bardet kotiyleisön suosikki

Kolmen edellä mainitun nimen jälkeen neljäs suosikki on isäntämaan toivo Romain Bardet. AG2R-tallin 27-vuotias ajaja oli viime vuoden Tourilla kakkonen ylivoimaisen Froomen jälkeen. Tämän vuoden reitin sanotaan sopivan Bardet’lle, sillä aika-ajokilometrejä on suhteellisen vähän. Lisäksi vain kaksi Tourin etappia päättyy loppunousuun, joten hyvänä alamäkiajana Bardet voi tehdä eroa myös lukuisissa reitin jyrkissä alamäissä, kuten hän on kahtena edellisvuotena tehnyt.

Quintana pirteä toisella Grand Tourilla – Valverde oli kevätkunnossa

Movistar-tallin Nairo Quintana yritti jo voittaa Italian ympäriajon tällä kaudella, mutta Tom Dumoulin osoittautui vahvemmaksi. Kolumbialainen oli viime vuonna Bardet’n takana kolmas, mutta usein toinen perättäinen Grand Tour on osoittautunut pyöräilijälle erittäin haastavaksi jaksaa loppuun asti. Tosin vuosi sitten Quintana oli pirteämpi voittoisassa Espanjan ympäriajossa juuri Tourin jälkeen.

Movistar on liikkeellä Tourilla tuttuun tapaan kahden kovan miehen taktiikalla. Kokenut Alejandro Valverde oli keväällä hurjassa kunnossa voittamalla useita monipäiväisiä etappikilpailuja sekä muun muassa kevätklassikot Liège-Bastogne-Liègen ja La Felche Wallonnen. Kolmiviikkosilla kiertueilla hän ei ole useinkaan jaksanut, mutta joka tapauksessa Valverde on erinomainen apumies Quintanalle.

Mielessä kannattaa pitää myös sellaiset ajajat kuin Astana-tallin Fabio Aru ja Criterium du Dauphine-voittaja Jakob Fuglsang, Orica-Scott-tallin Esteban Chaves sekä Italian ympäriajon nelonen Thibaut Pinot (FDJ).

Voecklerin viimeinen kilpailu

Ranskan ympäriajo on myös aina muutamien ajajien uran päätös. Tällä kertaa uransa viimeisen kilpailun ajaa legendaarinen Thomas Voeckler, joka on polkenut Tourin läpi joka vuosi vuodesta 2003 lähtien. Direct-Energie-tallin 38-vuotias ajaja ei tule taistelemaan kokonaiskilpailun kärkipaikoista, mutta rohkeasta ja etenkin ilmeikkäästä ajotavasta tutuksi tullut Voeckler metsästää varmasti vielä etappivoittoa irtiottoryhmissä.

Ranskan ympäriajo alkaa lauantaina Saksan Düsseldorfista henkilökohtaisella aika-ajolla. Viimeinen etappi poljetaan Pariisissa 23. heinäkuuta.

Ranskan ympäriajon ohjelma

Mainos:Lue Ranskan ympäriajon kiehtovasta historiasta tilaamalla Tour de France - Enemmän kuin pyöräilykilpailu -kirja tarjoushintaan 21,90€ Premiumsport.fistä

Premiumsport.fi

ulvang banneri